Συντάξεις Μαΐου 2024: Καλό Πάσχα με πληρωμή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους συνταξιούχους και εξελίξεις με αναδρομικά και επιστροφή του Δώρου Πάσχα. Οι ημερομηνίες και τα νεότερα στο xristika.gr.
Πολλές ειδήσεις έρχονται για τους συνταξιούχους τις τελευταίες ημέρες, με τα νεότερα δεδομένα να φέρνουν πληρωμή των συντάξεων Μαΐου νωρίτερα για έναν ακόμα μήνα. Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και το μοντέλο φαίνεται πια να «καθιερώνεται».
Σε άλλα νέα, αναμένονται να πληρωθούν και νέα αναδρομικά, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ενώ στη «σειρά» για θετικές ειδήσεις μπαίνει και η μεγάλη απόφαση θα ληφθεί από το ανώτατο δικαστήριο για την επιστροφή του Δώρου Πάσχα.
Έτσι, οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα κάνουν Πάσχα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς γεμάτους, και με όσα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για τα απαραίτητα πασχαλινά ψώνια.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαΐου, αυτές ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως εξής:
- Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
- Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι οι συντάξεις φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πάντα, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από εκείνη που ανακοινώνει ο e-ΕΦΚΑ.
Συνταξιούχοι: Μήνας εξελίξεων ο Απρίλιος για τα αναδρομικά
Έρχεται νέος γύρος καταβολής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ στις 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012.
Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν όσοι αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, προς το τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.
Και σ’ αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
Τονίζεται ότι ήδη έχουν πληρωθεί 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά 12.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Πριν από λίγες ημέρες πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555,15 ευρώ, τα οποία αφορούν αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων.
Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους έλαβε περίπου 4.600 ευρώ κατά μέσο όρο. Πάντως, κουτσουρεμένα αναδρομικά έλαβαν οι συνταξιούχοι της Ολυμπιακής καθώς η φορολογία «έφαγε» τον επανυπολογισμό. Οι δικαιούχοι έλαβαν πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους αναλογούσαν λόγω φορολόγησης.
Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ο όποιος πρόσθετος φόρος πρέπει καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.
Κρίνεται η επιστροφή των Δώρων στους συνταξιούχους
Τα Δώρα των συνταξιούχων, δηλαδή η 13η και 14η σύνταξη ειδικά για τις επικουρικές, κρίνονται την επόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).
Το θέμα επανήλθε μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Α.Π.), ο οποίος προέταξε το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και την ευστάθεια της οικονομίας, για να κρίνει ότι δεν μπορούν να αποδίδονται τα Δώρα εάν κινδυνεύει γενικότερα το Ασφαλιστικό Σύστημα και, προηγουμένως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι τουλάχιστον για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 πρέπει να αποδοθούν τα Δώρα (και στις Κύριες συντάξεις). Τα γνωστά αναδρομικά για τα οποία οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα Πρωτοδικεία με αγωγές, ενώ με νόμο το 2020 (ν.467/20 του κ.Βρούτση) ετέθη σαν τελική ημερομηνία προσφυγής η 30η Ιουνίου 2020, πέραν της οποίας ουδείς έχει δικαίωμα δικαστικής προσφυγής).
Το θέμα, σύμφωνα με το iEidiseis, θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου στη συνεδρίαση του ΑΕΔ, συνεδρίαση η οποία έχει οριστεί για την έδρα του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) στην οδό Πανεπιστημίου.
Την ίδια ημέρα η ΓΣΕΕ διοργανώνει 24ωρη Γενική απεργία με οικονομικά αινίγματα, ενώ η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) που μετέχει στις κινητοποιήσεις διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό στις 11 το πρωί στις 17/4/2024 έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Από την απόφαση αναμένεται να κριθεί τόσο η καταβολή των Δώρων, τουλάχιστον επί των επικουρικών, αλλά και η δυνατότητα διεκδίκησης των αναδρομικών για την περίοδο 2015-16 επί των κύριων συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι σαν δικαίωμα παραμένει η καταβολή των Δώρων. Μένει να στοιχειοθετηθεί ότι η οικονομία αντέχει προς τούτο. Δηλαδή δεν έχει παρά η πλευρά των (δικηγόρων των) συνταξιούχων να επικαλεστεί την κυβερνητική ρητορική για τις (υψηλές) οικονομικές επιδόσεις, να συνομολογήσουν ότι παρήλθε η εποχή των μνημονίων και ότι από τα επιτεύγματα στη οικονομία πρέπει να δοθούν αντιπαροχές και «Δώρα» στην κοινωνία.
Κατά συνέπεια, η επιστροφή των Δώρων κρίνεται από την εκπόνηση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών και την επικύρωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.