Πανελλήνιες 2021: Τέλος στην αγωνία – Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Πανελλήνιες 2021: Πολύ νωρίτερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων σε σχέση με άλλες χρονιές. Διαβάστε στο xristika.gr πότε αλλά και πώς θα ενημερωθούν οι μαθητές για τις βαθμολογίες τους.

Το Υπουργείο Παιδείας τρέχει μαραθώνιο προκειμένου να διορθωθούν τα γραπτά, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ώστε να λάβει αφενός τέλος η αγωνία των μαθητών και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καθορισμού της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Η βαθμολόγηση των γραπτών φαίνεται να προχωρά με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι υπολογίζονταν πριν λίγες μέρες καθώς τα γραπτά είναι φέτος λιγότερα από πέρσι.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα τελικά αναμένεται φέτος η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις 10 Ιουλίου που ανακοινώθηκαν πέρσι με επικρατέστερες ημερομηνίες τη Δευτέρα 5 με Τρίτη 6 Ιουλίου.

Η βαθμολογία των ειδικών μαθημάτων, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν τη Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως φέτος για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων μέσω sms, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό.

Πανελλήνιες 2021: Με SMS τα αποτελέσματα

Οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών, θα ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας με γραπτό μήνυμα sms για την βαθμολογία τους αλλά και για το τμήμα ή την σχολή την οποία πέτυχαν και θα εισαχθούν.

Λίγες ημέρες μετά την ενημέρωση με sms, θα ανακοινωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα. Εν συνεχεία οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που για πρώτη χρονιά φέτος θα είναι διπλό. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Πανελλήνιες 2021: Παράλληλο μηχανογραφικό

Φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται το παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει μία εναλλακτική σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο σπουδών με προοπτικές για απορρόφηση στην αγορά εργασίας, αυτό των Δημοσίων ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό, που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής με «διαβατήριο» το απολυτήριο Λυκείου, στα ΙΕΚ όλης της χώρας με πάνω από 50 επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί από μελέτες ως αυτές με μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας.

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις των Βάσεων

Η διαδικασία της διόρθωσης των γραπτών των φετινών Πανελληνίων έχει ξεκινήσει και η προσοχή όλων στρέφεται προς τις φετινές Βάσεις Εισαγωγής.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 16.000 -30.000 παιδιά.

Ενα νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θεσπίστηκε από φέτος στη φιλοσοφία της «βάσης του 10» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «όριο» δεν θα είναι κάθε χρόνο το ίδιο, αλλά θα διαμορφώνεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ώστε να μην καταγράφονται αδικίες ανάλογα με την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων.

Ειδικότερα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τα πανεπιστήμια, τα οποία ορίζουν ανά τμήμα έναν συντελεστή που πρέπει να κινείται μεταξύ του 0,80 και 1,20. Αντίστοιχα, για τα ειδικά μαθήματα ο συντελεστής θα ορίζεται μεταξύ του 0,70 και 1,10.

Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμών, θα προκύπτει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Αν ο μέσος όρος επίδοσης, για παράδειγμα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 11.110 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του εν λόγω επιστημονικού πεδίου θα κυμαίνεται από 8.890 μόρια έως 13.332 μόρια, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει επιλέξει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Η τελική ΕΒΕ θα μεταβάλλεται αν υπάρχει ειδικό μάθημα.

Το παραπάνω σύστημα προβλέπει να ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και να καθορίσει με αυτόν τον τρόπο τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, επανεξετάζοντας τμήματα τα οποία επιβιώνουν διαχρονικά με πολύ χαμηλές βάσεις και με φοιτητές που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα.

Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους δίνοντας μάλιστα το πλεονέκτημα σε όσους είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί καλά να διαφοροποιηθούν μέσα από τα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

Τρεις είναι οι βασικοί που θα διαμορφώσουν κατά κύριο λόγο τις βάσεις και τις επιμέρους αυξομειώσεις τους:

  • Οι θέσεις των εισακτέων
  • Οι επιδόσεις των υποψηφίων και
  • Οι δηλώσεις προτίμησης όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών
Βατά τα θέματα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Βατά θεωρούνται τα θέματα σε Χημεία και Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι μαθητές έγραψαν καλά σε Βιολογία αλλά και Χημεία, στην οποία πέρσι δεν είχαν πάει καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.
Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.