Εκτιμήσεις βάσεων 2021: Αυτές οι σχολές θα… τραβήξουν την ανηφόρα – Ποιες θα πέσουν

Εκτιμήσεις βάσεων 2021: Λίγες… ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη των φετινών Πανελληνίων και οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις έχουν ξεκινήσει. Διαβάστε στο xristika.gr τι αναφέρουν οι ειδικοί…

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μικρή μείωση στους εισακτέους – 555 θέσεις λιγότερες – αναμένεται να ελαφρύνει κάποια τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, μεταφέροντας τους εισακτέους σε περιφερειακά τμήματα και από την άλλη να αυξήσει τους εισακτέους σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πήχυς δυσκολεύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση σε υψηλόβαθμα κεντρικά. Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας χάνει 35, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.

Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Επίσης, το μέτρο της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο θα καθορίσει τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Την …τιμητική τους θα έχουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, όσον αφορά στη ζήτηση από την πλευρά των αποφοίτων των λυκείων. Φέτος μάλιστα είναι αυξημένος και ο αριθμός εισακτέων των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών σε ποσοστό 63% σε σχέση με πέρυσι, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής.

Εκτιμήσεις βάσεων 2021:  Tι ισχύει φέτος για αριθμό εισακτέων, ελάχιστη βάση εισαγωγής και παράλληλο μηχανογραφικό

Με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με πέρσι ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων οι φετινοί υποψήφιοι την επόμενη εβδομάδα.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που για δεύτερη χρονιά βίωσαν τις συνέπειες της πανδημίας, φέτος συναγωνίζονται για μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, σε ένα νέο καθεστώς με αρκετές αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για πρώτη φορά σε πανελλήνιες δεσμεύονται θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, με στόχο όσοι δεν πετύχουν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια να τους δοθεί μια εναλλακτική σπουδών με δυνατότητες απορρόφησης από την αγορά εργασίας. Παράλληλα, τα ακαδημαϊκά κριτήρια ενισχύονται με την επαναφορά βάσης εισαγωγής, έναν χρόνο μετά τα περσινά απογοητευτικά αποτελέσματα με επιτυχόντες φοιτητές που είχαν γράψει κάτω από 1.

Η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα φέρει ανατροπές στον ακαδημαϊκό χάρτη, ενισχύοντας και ανεβάζοντας τη βάση τμημάτων αλλά και ορίζοντας νέα δεδομένα για τη βιωσιμότητα τμημάτων που δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Ολες οι αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις:

Αριθμός εισακτέων: Με μια μικρή μείωση στο σύνολο των εισακτέων της τάξης των 555 θέσεων, η ανακατανομή που έγινε φέτος, με μικρές προσθαφαιρέσεις, είχε διπλό στόχο: από τη μία να ελαφρύνει κάποια τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, μεταφέροντας εισακτέους σε περιφερειακά Ιδρύματα, και από την άλλη να αυξήσει τους εισακτέους σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών με στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πήχης δυσκολεύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση σε υψηλόβαθμα κεντρικά ΑΕΙ. Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας χάνει 35 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Πολυτεχνείο) παραμένουν στις ίδιες. Αντίστοιχα, απώλειες έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα με αύξηση του αριθμού εισακτέων είναι τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν επισημανθεί αρκετές φορές ως ένας τομέας σπουδών με πολλές προοπτικές στην αγοράς εργασίας.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Ενα νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θεσπίστηκε από φέτος στη φιλοσοφία της «βάσης του 10» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «όριο» δεν θα είναι κάθε χρόνο το ίδιο, αλλά θα διαμορφώνεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ώστε να μην καταγράφονται αδικίες ανάλογα με την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων.

Ειδικότερα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τα πανεπιστήμια, τα οποία ορίζουν ανά τμήμα έναν συντελεστή που πρέπει να κινείται μεταξύ του 0,80 και 1,20. Αντίστοιχα, για τα ειδικά μαθήματα ο συντελεστής θα ορίζεται μεταξύ του 0,70 και 1,10.

Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμών, θα προκύπτει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Αν ο μέσος όρος επίδοσης, για παράδειγμα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 11.110 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του εν λόγω επιστημονικού πεδίου θα κυμαίνεται από 8.890 μόρια έως 13.332 μόρια, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει επιλέξει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Η τελική ΕΒΕ θα μεταβάλλεται αν υπάρχει ειδικό μάθημα.

Το παραπάνω σύστημα προβλέπει να ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και να καθορίσει με αυτόν τον τρόπο τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, επανεξετάζοντας τμήματα τα οποία επιβιώνουν διαχρονικά με πολύ χαμηλές βάσεις και με φοιτητές που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις.

Παράλληλο μηχανογραφικό: Μία ακόμα προσθήκη που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ είναι το μηχανογραφικό εισαγωγής στα ΙΕΚ. Πρόκειται για μια ταυτόχρονη διαδικασία, στην οποία έχουν επιλεγεί για φέτος πάνω από 50 ειδικότητες και έχουν δεσμευτεί θέσεις για τους αποφοίτους λυκείου.

Η συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού έχει στόχο να αναδείξει την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως εναλλακτικής επιλογής με προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα περιλαμβάνονται σε αυτό ειδικότητες σε τομείς που θεωρείται ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον από την αγορά εργασίας. Διαβατήριο για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι το απολυτήριο των ενδιαφερομένων. Ανάλογα με το ΙΕΚ υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όπως αυτή των κοινωνικών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού τον Ιούλιο, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην επιλογή των ΙΕΚ και τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά γίνονται οι εγγραφές. Αν μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή επιλογής του, δύναται να εγγραφεί στο ΙΕΚ της επιλογής του στις εναπομείνασες θέσεις.

Εκτιμήσεις βάσεων 2021: Αυτές είναι οι 52 σχολές των δημοσίων ΙΕΚ

Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.

Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.

«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές».