Πανελλήνιες 2021: Τέλος στην αγωνία γονέων και υποψηφίων καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογίες. Διαβάστε στο xristika.gr την ημερομηνία…
Την Παρασκευή 9/7 αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πανελληνίων.
Οριστικοποιήθηκε για τις 9 Ιουλίου , ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η ημερομηνία ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα πανελληνίων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας κατέληξε σ’ αυτή την ημερομηνία έχοντας τη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες του υπουργείου Παιδείας ότι όλα θα είναι έτοιμα καθώς και η πλατφόρμα δήλωσης από τους υποψηφίους, κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να λάβουν με sms τις βαθμολογίες.
Σε ότι αφορά τη διακύμανση των βάσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία εκτίμηση, εάν δεν έχουμε τον βασικό παράγοντα που είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα.
Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίνει επίσης τις ακόλουθες οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα Λύκεια:
Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Παρασκευή 9-7-2021 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχου
α. τα αποκόμματα των τετραδίων και
β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων.
Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
Πανελλήνιες 2021: Με SMS τα αποτελέσματα
Οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών, θα ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας με γραπτό μήνυμα sms για την βαθμολογία τους αλλά και για το τμήμα ή την σχολή την οποία πέτυχαν και θα εισαχθούν.
Λίγες ημέρες μετά την ενημέρωση με sms, θα ανακοινωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα. Εν συνεχεία οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που για πρώτη χρονιά φέτος θα είναι διπλό. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.
Πανελλήνιες 2021: Παράλληλο μηχανογραφικό
Φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται το παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει μία εναλλακτική σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο σπουδών με προοπτικές για απορρόφηση στην αγορά εργασίας, αυτό των Δημοσίων ΙΕΚ.
Το παράλληλο μηχανογραφικό, που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής με «διαβατήριο» το απολυτήριο Λυκείου, στα ΙΕΚ όλης της χώρας με πάνω από 50 επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί από μελέτες ως αυτές με μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας.
Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις των Βάσεων
Η διαδικασία της διόρθωσης των γραπτών των φετινών Πανελληνίων έχει ξεκινήσει και η προσοχή όλων στρέφεται προς τις φετινές Βάσεις Εισαγωγής.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 16.000 -30.000 παιδιά.
Ενα νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θεσπίστηκε από φέτος στη φιλοσοφία της «βάσης του 10» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «όριο» δεν θα είναι κάθε χρόνο το ίδιο, αλλά θα διαμορφώνεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ώστε να μην καταγράφονται αδικίες ανάλογα με την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων.
Ειδικότερα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από δύο παράγοντες.
Ο πρώτος αφορά τα πανεπιστήμια, τα οποία ορίζουν ανά τμήμα έναν συντελεστή που πρέπει να κινείται μεταξύ του 0,80 και 1,20. Αντίστοιχα, για τα ειδικά μαθήματα ο συντελεστής θα ορίζεται μεταξύ του 0,70 και 1,10.
Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμών, θα προκύπτει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.
Αν ο μέσος όρος επίδοσης, για παράδειγμα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 11.110 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του εν λόγω επιστημονικού πεδίου θα κυμαίνεται από 8.890 μόρια έως 13.332 μόρια, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει επιλέξει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
Η τελική ΕΒΕ θα μεταβάλλεται αν υπάρχει ειδικό μάθημα.
Το παραπάνω σύστημα προβλέπει να ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και να καθορίσει με αυτόν τον τρόπο τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, επανεξετάζοντας τμήματα τα οποία επιβιώνουν διαχρονικά με πολύ χαμηλές βάσεις και με φοιτητές που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα.
Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους δίνοντας μάλιστα το πλεονέκτημα σε όσους είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί καλά να διαφοροποιηθούν μέσα από τα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.
Τρεις είναι οι βασικοί που θα διαμορφώσουν κατά κύριο λόγο τις βάσεις και τις επιμέρους αυξομειώσεις τους:
- Οι θέσεις των εισακτέων
- Οι επιδόσεις των υποψηφίων και
- Οι δηλώσεις προτίμησης όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών
Βατά τα θέματα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Βατά θεωρούνται τα θέματα σε Χημεία και Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι μαθητές έγραψαν καλά σε Βιολογία αλλά και Χημεία, στην οποία πέρσι δεν είχαν πάει καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις.
4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.
Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.
Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.
Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.