Πανελλήνιες 2021: Μόνο με self test οι υποψήφιοι – Αναλυτικά η διαδικασία

Πανελλήνιες 2021: H έναρξη των Πανελληνίων πλησιάζει και η αγωνία υποψηφίων και γονέων δεν είναι τόσο η ύλη όσο ο… κορονοϊός! Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει με τα self test των παιδιών…

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις στις 14 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν, την επομένη, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Το πρώτο test για τους υποψηφίους τόσο των Γενικών όσο και Επαγγελματικών Λυκείων θα πρέπει να γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Πανελλήνιες 2021: Πότε θα προμηθευτούν τα τεστ οι μαθητές

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) για τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων των φαρμακείων).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Πανελλήνιες 2021: Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τις εξετάσεις.
  • Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλήνιες ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test.
  • Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελληνίων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

Πανελλήνιες 2021: Τι αλλάζει στον υπολογισμό των μορίων

Σε ένα νέο τοπίο εξετάσεων βαθμολόγησης και συμπλήρωσης μηχανογραφικού θα μπουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι με τις δύο σημαντικότερες αλλαγές για όσους συμμετέχουν στις Πανελλήνιες να είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE) και το παράλληλο μηχανογραφικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες που όμως συνδέονται μεταξύ τους καθώς η EBE έχει στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ το παράλληλο μηχανογραφικό σκοπεύει να αποτελέσει μία δεύτερη ευκαιρία, για όσους βρέθηκαν εκτός ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οπως κάθε σύστημα, έχει τις καραμπόλες και τα μυστικά του.

Oι φετινές βάσεις εισαγωγής δυσκολεύουν τους εκτιμητές και αναλυτές, ιδίως όσον αφορά στα τμήματα μεσαίας ή χαμηλής κλίμακας.

Οι αλλαγές έρχονται σε μία δύσκολη ψυχολογικά χρονιά για τους υποψηφίους, που βρέθηκαν για δεύτερο έτος στη σειρά σε πολύμηνη καραντίνα, χάνοντας σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους.

– Ενα ελάχιστο όριο για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα εισάγεται από τη φετινή χρονιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κάθε τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ένα ποσοστό του μέσου όρου (Μ.Ο.) των μέσων επιδόσεων (Μ.Ε.) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) ανά επιστημονικό πεδίο.

Ο μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο εξής:

[ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο με απόφασή του όρισε ότι το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,20, εύρος μεταξύ του οποίου το κάθε τμήμα επέλεξε τον συντελεστή που επιθυμούσε. Για παράδειγμα:

  • Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
    ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 10,8.
  • Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
    ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 9,9.

-Επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

  • 1ο Επιστημονικό́ Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: α) Αρχαία Ελληνικά́ Προσανατολισμού́ με συντελεστή 1,3. β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής: α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή με συντελεστή 0,7.
  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας είχαν καταργηθεί πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές ισοβαθμίες.

-Με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει φέτος και τους μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις να βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε τη συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού το οποίο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι σχεδόν παράλληλα με αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και θα αφορά την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Κριτήριο θα αποτελεί ο βαθμός απολυτηρίου και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα ΙΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

-Με μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται από φέτος οι υποψήφιοι για τους βαθμούς τους και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι πέρσι, η διαδικασία γινόταν είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών τους για τις Πανελλήνιες είτε από τις καταστάσεις που ήταν αναρτημένες έξω από το Λύκειο στο οποίο εξετάστηκαν.

Πλέον, εξατομικευμένα θα λαμβάνουν ένα μέιλ με τις απαραίτητες πληροφορίες στην πρώτη φάση ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεών τους στις εξετάσεις, εντός του Ιουλίου, σε δεύτερη, για την επιτυχία τους στη σχολή ή στο τμήμα που πέρασαν.