Πανελλήνιες 2018 κατάργηση: Τις 12 σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρουσίασε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου.
Στην ομιλία του, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γαβρόγλου ανέλυσε τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.
Αυτές είναι:
- Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης
- Διετή προγράμματα σπουδών με επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων
- Δημιουργία εθνικού συντονιστικού οργάνου Μαθητείας
- Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης
- Μετεγγραφές για τα αδέλφια
- Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας στα Πανεπιστήμια
- Απλούστευση διαδικασιών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα
- Δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλα τα καταστήματα κράτησης και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας
- Καθιερώνονται Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας
- Αλλάζει ο χαρακτήρας των δημιουργικών εργασιών του Λυκείου
- Συνένωση ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με κοινές αναθέσεις
- Αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης των ΓΕΛ.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018
Πανελλήνιες 2018 κατάργηση: Έρχονται οι… δέσμες!
Οι διπλές εξετάσεις στην Γ’ Λυκείου για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ τελικώς απορρίφθηκαν, καθώς το υπουργείο Παιδείας υπαναχώρησε από την αρχική του εξαγγελία.
«Μειώνουμε τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου των ΓΕΛ από 14 σε 4. Αυτό δεν σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα 10 δεν θα γίνονται εξετάσεις. Θα γίνονται στη διάρκεια του χρόνου. Αλλά – ας είμαστε ειλικρινείς – με τα 14 μαθήματα οι εξετάσεις δεν ήταν σοβαρές. Με το μέτρο αυτό θα αρχίσουμε να αποδραματοποιούμε και την ένταση των εξετάσεων», είπε ο κ. Γαβρόγλου.
Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά επιστροφή στις δέσμες, που καθιερώθηκαν το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999.
Πανελλήνιες 2018 κατάργηση: Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης
«Η ελληνική κοινωνία διαχρονικά έχει μια αξίωση από την Πολιτεία: Να δημιουργήσει σοβαρές αξιόπιστες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δομές. Δεν μπορεί αυτό να γίνει δυνατό αν δεν μελετήσουμε πάρα πολύ σοβαρά τις μεταβατικές περιόδους και τις μεταβατικές πρωτοβουλίες και τις λύσεις που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει δυνατή αυτή η απαίτηση της κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι αρχίζουν να υλοποιούνται οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν σε τρία χρόνια, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσουν να λειτουργούν σε περίπου 200 δήμους δίχρονα νηπιαγωγεία, ώστε να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν υλοποιούμε, και θα γίνει σταδιακά η επέκτασή της σε όλους. Είναι αδύνατο να υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας εκπαιδευτικών δομών χωρίς τη συνεργασία με τους Δήμους. Διότι αν ταυτοχρόνως δεν αναπτυχθεί και δεν αναβαθμιστεί όλο το πλέγμα των παιδικών σταθμών, τότε δεν νομίζουμε ότι παρέχεται στην κοινωνία – και κυρίως τα νέα ζευγάρια – αυτή η δυνατότητα που θα τους πείσει ότι η πολιτεία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να φροντίζει τα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία τους», σημείωσε.
Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε τη σημασία που έχει η αναβάθμιση σε πανεπιστημιακή της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων και η ένταξή τους στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών.
Πανελλήνιες 2018 κατάργηση: Μετεγγραφές για τα αδέλφια
«Καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της», σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι οι μετεγγραφές για τα αδέλφια είναι ένα κοινωνικό μέτρο που θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.
Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι μελετάται λύση και για τις οικογένειες που η οικονομική τους κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσχερής, αλλά στην πόλη που ζουν δεν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα.
«Για τις οικογένειες που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια – μικρή έστω – αύξηση στο στεγαστικό επίδομα που δικαιούνται. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το λύσουμε τώρα, αλλά θα το λύσουμε με τις μετεγγραφές, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτά τα παιδιά ούτως ή άλλως ευνοούνται από την γενικότερη ρύθμιση των μετεγγραφών, αλλά θα ευνοηθούν επιπλέον με τροποποιήσεις που θα φέρουμε, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους είναι εξαιρετικά σοβαρό και εμείς το αναγνωρίζουμε».
Πανελλήνιες 2018 κατάργηση: Απλούστευση διαδικασιών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα
Πρόκειται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν θα έχουν δίδακτρα και θα μπορούν μετά την απόφαση της Συγκλήτου να δημοσιεύονται κατευθείαν στο ΦΕΚ χωρίς να εγκριθούν προηγουμένως από το Υπουργείο Παιδείας.