Οριστικό: Ξεχάστε τις μειώσεις τιμών – Δείτε τι θα συμβεί

Τρόφιμα: Με το εργατικό κόστος να εξακολουθεί να αυξάνεται σημαντικά, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, η εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα παραμείνει θετικός για τον επόμενο χρόνο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πραγματικά, αφότου κορύφωσε στο 15,5% τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησε στη συνέχεια για δύο συνεχόμενους μήνες.

Οι πρόδρομοι δείκτες, όπως οι τιμές παραγωγού και οι προσδοκίες των λιανεμπόρων για τις τιμές πώλησης, δείχνουν προς περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Κοιτάζοντας τις βαθύτερες τάσεις που οδηγούν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν τη σημαντική πτώση στις τιμές των αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων.

Σε σύγκριση με τα υψηλά που σημείωσαν τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο, η τιμή του μπρεντ πετρελαίου σε ευρώ (που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το κόστος παραγωγής και μεταφοράς) έχει πέσει κατά ένα τρίτο και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου (που επηρεάζουν σημαντικά το κόστος των λιπασμάτων) έχουν σημειώσει βουτιά περίπου 90%.

Παρόλα αυτά, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα πέσει κάτω από το μηδέν (όπου δηλαδή θα έχουμε πτώση των τιμών των τροφίμων) για δύο βασικούς λόγους:

• Πρώτον, ιστορικά, ο αποπληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη είναι πολύ σπάνιος. Από το 1997, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία των τιμών στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού, ο σχετικός δείκτης έχει υπάρξει αρνητικός σε ετήσια βάση μόνο 13 από τους συνολικά 327 μήνες. Το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει πέσει ο πληθωρισμός των τροφίμων (σε ετήσια βάση) είναι το -0,4%.

• Δεύτερον, το εργατικό κόστος αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Και με δεδομένο το ασυνήθιστα υψηλό μερίδιο των παραγωγών τροφίμων που δηλώνουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού περιορίζουν την παραγωγή τους, η Capital Economics εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ρυθμοί αύξησης των μισθών θα παραμείνουν υψηλοί για κάποιο διάστημα. Αυτό, τονίζει, θα αντισταθμίσει εν μέρει την επίδραση από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων.

Έτσι, η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού θα πέσει κάτω από το 5% έως το τέλος του έτους και κάτω από το 2% έως τα μέσα του 2024.

Αυτό, από μόνο του, θα είναι αρκετό για να μειωθεί ο δείκτης του πληθωρισμού πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλά ακόμα και έτσι, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πτώση του δομικού πληθωρισμού θα είναι αργή.

Συνεπώς, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της σφικτή για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους.

Τρόφιμα: Απελπισία! «Φωτιά» οι τιμές για γάλα, λάδι και αυγά – Πόσο θα πωλούνται

Τρόφιμα: Η ακρίβεια ξεκινά από το χωράφι. Το κόστος για την παραγωγή των αγροτών – δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν για τις εισροές όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές κ.α.- αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τις τιμές που πουλούσαν τα προϊόντά τους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με υψηλό ρυθμό συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα το 2023, γεγονός που συνδέεται με την ακρίβεια στα τρόφιμα για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης των τιμών με τις οποίες πουλούσαν οι Ελληνες αγρότες τα προϊόντα τους στο α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε 16,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 18,5% στο δ’ τρίμηνο του 2022.

Η αύξηση του δείκτη ήταν ελαφρά υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (17,4%), αλλά σημείωσε μεγαλύτερη επιβράδυνση καθώς υποχώρησε από 26% στο δ’ τρίμηνο, αντίστοιχα.

Το κόστος για την παραγωγή των αγροτών – δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν για τις εισροές όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές κ.α.- αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τις τιμές που πουλούσαν τα προϊόντά τους.

Τιμές προϊόντων και κόστος αγροτικής παραγωγής

Στην Ελλάδα, η αύξηση του κόστους εισροών (το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων) επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 7% από 24% στο δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ στην ΕΕ υποχώρησε επίσης απότομα στο 11% από 27%.

Τρόφιμα: Τα… χρυσά αυγά

Στο περιβάλλον αυτό, οι τιμές των αυγών εκτινάχθηκαν 60% στην Ε.Ε., όχι μόνο λόγω των ελλείψεων σε ζωοτροφές και των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία αλλά και λόγω της νόσου των πτηνών στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα, πάντως, οι αυξήσεις στα αυγά ήταν σαφώς χαμηλότερες (17% έναντι 14% στο δ’ τρίμηνο του 2022).

Πολύ μεγάλες ήταν στην ΕΕ και οι αυξήσεις στο ρύζι (51%), τις ελιές και τους χοίρους (49% και στις δύο περιπτώσεις).

Η τιμή παραγωγού για το ρύζι στην Ελλάδα αυξήθηκε 11,6% έναντι 24%, ενώ για τις ελιές μειώθηκε 8% μετά από μείωση 1% στο δ’ τρίμηνο του 2022.

Τρόφιμα: Μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα για το γάλα και τα σιτηρά

Επίσης, μειωμένες ήταν και οι τιμές φρέσκων λαχανικών (0,6%) μετά από αύξηση 11,3% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν 20% και 17% αντίστοιχα.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες οι τιμές για το γάλα (35,8% έναντι 24,8% στην ΕΕ), για τα βοοειδή (27% έναντι 12%). Για το λάδι, οι τιμές εκτινάχθηκαν 42% στην Ελλάδα και 49% στην ΕΕ.

Οι τιμές για το σιτάρι και το αλεύρι αυξήθηκαν 12% ενώ στην ΕΕ μειώθηκαν οριακά. Για τα πουλερικά, οι τιμές σκαρφάλωσαν στην Ελλάδα 12% και 18% στην ΕΕ.

Τρόφιμα: Αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα. Ισχυρή πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  «Εκτοξεύονται» τα βασικά είδη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Φουντώνει αντί να σβήνει η «φωτιά» στα τρόφιμα, με τον λογαριασμό για τα ψώνια της εβδομάδας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάιο σε ετήσια βάση κατά 11,6%, ανατιμήσεις που προστίθενται στο άλμα κατά 12,1% που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Χαρακτηριστικά, το ρύζι αυξήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά 5,4%, τα αυγά κατά 4%, τα φρούτα κατά 7,6% και τα λαχανικά κατά 3,4%.

«Πώς τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», σχολιάζει ένας καταναλωτής στο Open.

«Κάνουμε δίαιτα για να φτιάξουμε σιλουέτα», λέει ένας άλλος.

Οι αυξήσεις συνεχίζονται στα τρόφιμα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,8%, το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πτώση του γενικού δείκτη οφείλεται στη βουτιά των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, κατά 24,1% και 49,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε αιφνιδιάστηκα από τα 24 στα 32 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 33% μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, παρά τα υψηλά αποθέματα και τη χαμηλή ζήτηση από τη βιομηχανία.

Οι έμποροι αερίου θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση για το καύσιμο ενώ στην άνοδο της τιμής συμβάλλουν και τα προβλήματα στην παραγωγή LNG στη Νορβηγία.

Τρόφιμα: Δείτε πού θα φτάσει το παγωτό

Η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει στην Ελλάδα με βασικά αγαθά να είναι απλησίαστα για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις σε ψωμί, μοσχάρι και αβγά, τρέχουν στην Ελλάδα πιο γρήγορα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, στο ψωμί καταγράφηκαν αυξήσεις 17% τον Απρίλιο στην Ελλάδα ενώ στην ευρωζώνη 14,6%. Το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 15,2% στην Ελλάδα έναντι αύξησης 8,6% στην Ευρωζώνη, τα έλαια και λίπη, 16,3% στην Ελλάδα και 15,3% στην Ευρωζώνη, τα αβγά πήραν αύξηση 17,9% στην Ελλάδα, έναντι 16,7% στην Ευρωζώνη.

Σε προϊόντα που παράγει η Ελλάδα, όπως γάλα ο πληθωρισμός έχει φρενάρει τις τιμές. Στο φρέσκο πλήρες γάλα για παράδειγμα, οι αυξήσεις έτρεξαν τον Απρίλιο 22,8% στην ευρωζώνη και 17,6% στην Ελλάδα.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές των παγωτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολο Ραυτόπουλο, «οι τιμές στα παγωτά σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%.

Για παράδειγμα ιδιωτικής ετικέτας παγωτό, τα 980 γραμμάρια είχαν πέρυσι 5,88 ευρώ και φέτος 7,36 ευρώ μια αύξηση 24%. Παγωτό επώνυμο, πέρυσι είχε 3,96 ευρώ και φέτος έχει 6,71 ευρώ, μια αύξηση 69,44%».

Τρόφιμα: Δείτε τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες

Ένα-ένα κόβουν τα προϊόντα από τα καλάθια τους οι Έλληνες καταναλωτές.

Μεγάλη αύξηση έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα δημητριακά, στις μπάρες και στα μπισκότα με αποτέλεσμα πολλοί να περιορίζουν την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα δημητριακά κατέγραψαν αύξηση 13,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ μόνο το τελευταίο 6μηνο έχουν αυξηθεί 20%.

Αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να φτιάχνουν μπάρες και μπισκότα μόνοι τους στο σπίτι. Αφενός τα θεωρούν πιο υγιεινά διότι δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αφετέρου είναι πιο οικονομικά.

Ενδεικτικά τιμές σε δημητριακά, μπάρες και μπισκότα:

Νιφάδες βρώμης (500γρ) ξεκινούν από 2,73 ευρώ και ξεπερνούν τα 5 ευρώ

Δημητριακά απλά (500γρ) 4,58 ευρώ

Δημητριακά σοκολατένια τα 375γρ 4,57 ευρώ τα 500γρ 5,44 ευρώ

Δημητριακά με φρούτα (600 γρ) 6,83 ευρώ

Μπάρες Δημητριακών 3,80 ευρώ

Μπάρες με μουσλι με μέλι 3,85 ευρώ

Μπάρες πρωτεΐνης η τιμή ξεκινά απο 3 ευρώ και πάνω η μία μπάρα

Μπισκότα οικογενειακή συσκευασία (3x225gr) είναι στα 2,90 ευρώ

Μπισκότα με Επικάλυψη Σοκολάτα Γάλακτος (2x200gr) κοστίζουν 3,47 ευρώ

Μπισκότα Χωρίς προσθήκη ζάχαρης (225gr) 1,34 ευρώ

Digestive Μπισκότα (2x250gr) 3,34 ευρώ

Μπισκότα Γεμιστά με Βανίλια (3x154gr) 4,14 ευρώ

Τέλος, σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον 200 προϊόντα έρχονται νέες αυξήσεις τον Ιούνιο που θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 6%, ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά.