Οριστικό τέλος στο Fuel Pass για πάντα – Νέο επίδομα καυσίμων το 2023

Νέο Fuel Pass: Από τα πλέον επίσημα χείλη έχει αποκλειστεί πολλές φορές ένα νέο επίδομα με αίτηση στο vouchers.gov.gr. Όμως, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε μια δήλωση για το 2023 που αφορά την επιδότηση καυσίμων.

Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα και τα καύσιμα ήταν από τα πρώτα που έφεραν τις άμεσες συνέπειες στην τσέπη μας από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Το Fuel Pass ήταν το πρώτο έκτακτο επίδομα που δόθηκε την Άνοιξη του 2022 και ολοκλήρωσε δύο γύρους πληρωμών. Όμως, όλα δείχνουν πως έφτασε στο τέλος του.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως η επιδότηση στα καύσιμα, με ένα άλλο μοντέλο ενίσχυσης και βοήθειας, ήταν ως εδώ. Παρά τις φήμες, τα σενάρια ή έστω και την ανάγκη για ένα ακόμα επίδομα βενζίνης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν εδώ και καιρό εκείνος που έβαζε «φρένο» και τελικά επιβεβαιώθηκε.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, όμως, δεν απέκλεισε να υπάρξει μια νέα επιδότηση, αλλά μάλλον αυτή θα έρθει από το 2023, επομένως σίγουρα όχι μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και είναι προγραμματισμένα να μοιραστεί η επιταγή ακρίβειας, να πληρωθούν νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου, αλλά και άλλα επιδόματα.

Νέο επίδομα καυσίμων – Η δήλωση Σταϊκούρα

Ερωτώμενος για ενδεχόμενη επιδότηση του diesel κίνησης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, αρχικά ξεκαθάρισε πως «σήμερα δεν έχουμε πρόσθετα  μέτρα, υλοποιούμε αυτά της ΔΕΘ. Δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί η κατάσταση με τα καύσιμα τις επόμενες εβδομάδες. Ανάλογα θα πράξουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «ακούω τις αγωνίες της κοινωνίας, τις συμμεριζόμαστε. Απόδειξη αυτού είναι πως τρία χρόνια βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία. Με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία, έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το ίδιο και στην υγειονομική κρίση. Μου λέτε για το ΦΠΑ στα καύσιμα και το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και τα δύο έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος άρα θα πρέπει να μην υλοποιήσουμε άλλα μέτρα. Μόνο τα καύσιμα ετησίως είναι από 1 δις ευρώ. Όταν μειώνεις κάποιους φόρους θα πρέπει να είσαι βέβαιος πως καταλήγουν στον καταναλωτή».

Άφησε «παράθυρο» για νέα μέτρα όμως από το νέο έτος:

«Είναι σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», συνέχισε και είπε πως: «Υπάρχει μια ευθύνη για το σήμερα και το αύριο. Είδατε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν τόλμησαν κυβερνήσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή οι αγορές αντέδρασαν. Θέλει μεγάλη προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν είμαστε κοντά στην κοινωνία».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι δικαιούχοι για επίδομα

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ)  το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.  Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

 • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπενθυμίζεται ότι και οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί αλλά και το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση.

Δείτε παρακάτω, παραδείγματα, για το πόσα λεφτά ακριβώς θα πάρουν οι δικαιούχοι:

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε στην Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα λεφτά θα πάρετε στη Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

«Ψίχουλα» για πετρέλαιο θέρμανσης στον Πειραιά

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Νέος δικαιούχος ορίζεται όποιος πέρυσι δεν είχε κάνει αίτηση ή δεν είχε λάβει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης γιατί δεν τηρούσε τα κριτήρια, ή είχε λάβει επίδομα για άλλη μορφή θέρμανσης, δηλαδή π.χ. για φυσικό αέριο ή καυσόξυλα.

Εδώ η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 • Είσοδος στην πλατφόρμα
 • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE