PLUS

Οριστικό: Πάμε σε πρόωρες εκλογές – Αυτή την ημερομηνία αποφάσισε ο Μητσοτάκης

Εκλογές: Στο φουλ οι εκλογικές μηχανές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή και όλοι περιμένεουν την ημερομηνία που έχει κυκλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το xristika.gr την αποκαλύπτει.

Με ανυπομονησία αναμένουν οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, είναι αλήθεια, την ανακοίνωσηξ από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών.

Αν και εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για λίγο καιρό ακόμα, πιστεύουν πως … πίσω από τις λέξεις, θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν το πως σκέφτεται να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας.

Αν και πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στον χρόνο των εκλογών, εκτιμάται ότι ότι αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και μάλιστα στα μέσα. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Στο Μαξίμου μπορεί να ξορκίζουν τις εκλογές το Φθινόπωρο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει. Δεν θα φτάσει καν στις 2 Οκτωβρίου ππου ήταν το επικρατέστερο σενάριο, θα τις κάνει μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι μέσα Οκτωβρίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπούμε στον δύσκολο χειμώνα με ισχυρή κυβέρνηση.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως τα χρήματα για νέα επιδόματα και διευκολύνσεις τελειώνουν. Αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όσον αφορά τα ενεργειακά, ίσως η κυβέρνηση να μην μπορεί να συνεχίσει στην ίδια λογική στήριξης της κοινωνίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και το πολιτικό κόστος ενόψει μάλιστα και πιθανών εκλογών τον Μάιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως επειδή πλέον η κρίση είναι διεθνής, ο ελληνικός λαός θα καταλάβει το διακύβευμα των εκλογών το οποίο θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμα νερά ή μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας με ότι αυτό συνεπάγεται και μακροπρόθεσμα για την οικονομία.

Όποτε πάντως και να γίνουν οι εκλογές στην κυβέρνηση έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια την επόμενη μέρα. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στο Μαξίμου στα χέρια τους, όπως μου λένε, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο. Η γάτα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και όπως μου είπε δεν πρόκειται να πάει διακοπές για να μας κρατά ενήμερους.

Παράλληλες είναι και οι εκτιμήσεις στο στρατηγείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζονται πυρετωδώς για εκλογές στις αρχές φθινοπώρου, αν και δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν οι κάλπες να στηθούν στα τέλη της άνοιξης, ώστε η κυβέρνηση να εισπράξει τη φθορά ενός κατά γενική ομολογία πολύ δύσκολου χειμώνα.

Η αισιοδοξία στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτείται από την ανταπόκριση του κόσμου, όπως λένε τα στελέχη του, αλλά και από την προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. «Μας έχουν φορτώσει τα πάντα, πρόσφατα θυμήθηκαν και το 2015» λέει στην «Η» βουλευτής που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο, «κι όμως ανεβαίνουμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Έχουμε εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως η βασική εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση και ως η ηγεμονική δύναμη στην ευρύτερη Αριστερά, και δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να ανακόψει την άνοδό μας.

Αντίθετα η κυβέρνηση επενδύει σε ένα καλό καλοκαίρι τουριστικά, αλλά μετά θα έχει μόνο προβλήματα που θα επιταχύνουν τη φθορά της».

Το επόμενο «στοίχημα» είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, για την οποία ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες στην Κουμουνδούρου, παράλληλα με την ένταση των περιοδειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομματικών και κοινοβουλευτικών κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονιές της Αττικής.

Εκλογές: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πράγματι, στην τελευταία μέτρηση της κοινής γνώμης, εν μέσω μιας τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης, διαπιστώνονται οριακά μεν, αλλά πάντως εκλογικά κέρδη τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα κερδίζουν μισή μονάδα το καθένα, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει νέα, οριακή υποχώρηση.

Άλλωστε, η αύξηση της συσπείρωσης παραδοσιακά ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο πριν το στήσιμο των καλπών, με προφανή σκοπό την ημέρα της ψηφοφορίας να έχει φτάσει στο ανώτερο δυνατό σημείο της.

Στη φαρέτρα των αντιπαραθέσεων μεταξύ της οδού Πειραιώς και της πλατείας Κουμουνδούρου προστέθηκαν τον τελευταίο καιρό τέσσερα θέματα, που συντηρούν το κλίμα της έντασης και αυξάνουν τη συσπείρωση των δύο μονομάχων.

Εκλογές: Πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Σαφείς πολιτικές αλλά και προσωπικές στοχεύσεις από κάθε κόμμα και κάθε πολιτικό αρχηγό που εμπλέκεται στη σχετική συζήτηση έχει ο δημόσιος διάλογος (μέσω ανακοινώσεων, δηλώσεων και συνεντεύξεων) για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφωνούν: Τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός, είπε καθαρά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ και την Πόπη Τσαπανίδου.

Παρόμοια είναι και η θέση της Νέας Δημοκρατίας, με τελευταία χρονική καταγραφή της τη χθεσινή ανακοίνωση της οδού Πειραιώς εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε μεταξύ άλλων: «Δεν αποδεχόμαστε ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα, ως πρόσωπα, για τη θέση του επόμενου πρωθυπουργού».

Η Νέα Δημοκρατία αποδίδει «πολιτικό μικρομεγαλισμό» στο τρίτο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου κι επαναλαμβάνει με άλλα λόγια τη θέση Τσίπρα, όταν αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «τον πρωθυπουργό τον εκλέγουν οι πολίτες».

Παρόμοιες θέσεις από Μητσοτάκη – Τσίπρα
Μητσοτάκης και Τσίπας έχουν παρόμοια θέση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού διότι φιλοδοξούν -ο καθένας για λογαριασμό του ιδίου και του κόμματός του- να βγουν πρώτοι από τις κάλπες της απλής αναλογικής, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Η ταυτόσημη θέση τους, πάντως «τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός- οι πολίτες» δεν αποτελεί συνταγματική επιταγή, αλλά πολιτική θέση.

Εκλογές: Τι λέει το Σύνταγμα

Ειδικότερα, το Σύνταγμα αναφέρει ότι εάν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος στη σύνθεση της Βουλής όπως αυτή προκύπτει από την κατανομή των εδρών, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς η παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού να είναι υποχρεωτική.

Είναι προφανές, βέβαια, ότι επιδίωξη και των δυο πολιτικών αρχηγών είναι να παραμείνουν κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό, υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα τους θα είναι πρώτο στις κάλπες.

Πέραν της άρνησης των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να παραχωρήσουν τη θέση του πρωθυπουργού, εάν έλθουν πρώτοι στις εκλογές, υπάρχει, όπως είναι εύλογο, στο σκεπτικό τους και η παράμετρος της μη ανάδειξης κάποιας άλλης πολιτικής προσωπικότητας από τον χώρο τους σε πρωθυπουργό, άρα σε παράγοντα που την επομένη θα μπορεί να «μοιράζεται» την ηγεσία του αντίστοιχου πολιτικού χώρου με τον τωρινό επικεφαλής του.

Εκλογές: Η στάση Ανδρουλάκη

Διαμετρικά αντίθετη είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιέζεται τόσο από τα δεξιά όσο κι από τα αριστερά του, μετά τη δημοσκοπική έκρηξη του κόμματός του στα τέλη του 2021, η οποία όμως άρχισε να υποχωρεί τον τελευταίο καιρό προς όφελος των δύο «μεγάλων».

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «κρατήσει χαμηλά» το ΠΑΣΟΚ ακριβώς διότι ο ίδιος έχει επενδύσει πολλά και επί μεγάλο χρονικό διάστημα στο Κέντρο και εύλογα δεν θέλει να μοιραστεί το προϊόν της δικής του πολιτικής επένδυσης με άλλον. Ο δε Αλέξης Τσίπρας πολιορκεί στενά τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου μαζί να συμπτύξουν έναν «αντιδεξιό άξονα» που μπορεί να είναι πρόπλασμα μιας μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε αυτή τη διπλή πίεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται εφαρμόζοντας με τον δικό του τρόπο την πολιτική των ίσων αποστάσεων που είχε υιοθετήσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Μια έκφανσή της είναι η παραπάνω φράση που είπε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος και που πρώτος εξέφρασε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος.

Εκλογές: Η θεσμική διάσταση

Απόδειξη ότι η διαμάχη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας γίνεται με τα πολιτικά σκεπτικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι οι προβλέψεις του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες του (εκάστοτε) πρωθυπουργού:

«Ο τρόπος λειτουργίας του πρωθυπουργού -ευτυχώς- δεν είναι από το Σύνταγμα λεπτομερώς κωδικοποιημένος» αναφέρει ένας από τους πρυτάνεις του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα, ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος («Η Μεγάλη Παρακμή», εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2006, σελ. 120):

«Το Σύνταγμα θεσπίζει δυο ειδών αρμοδιότητες του πρωθυπουργού: Για όσα θέματα αρμόδια είναι η κυβέρνηση ως συλλογικό όργανο, ο πρωθυπουργός λειτουργεί ως πρώτος μεταξύ ίσων… Στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού ως μονοπρόσωπο όργανο της Πολιτείας, περιλαμβάνονται η πρόταση του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο διορισμός και η παύση υπουργών, η διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης κ.λπ…». Λίγο αργότερα (σελ. 124) ο καθηγητής Τσάτσος σημειώνει μεταξύ άλλων: «… ο κάθε πρωθυπουργός έχει τα περιθώρια μιας προσωπικής θεσμικής συμβολής…».

Συνεπώς, από τα παραπάνω προκύπτει ότι το όποιο πρόσωπο του πρωθυπουργού σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας θα λειτουργεί ως πρώτο μεταξύ ίσων στα θέματα αρμοδιότητας της κυβέρνησης, ενώ εξίσου αυτονόητη είναι η de facto καταπάτηση της δεύτερης αρμοδιότητας, δηλαδή του διορισμού και της παύσης υπουργών (άρθρο 37 παρ. 1 του Συντάγματος), αφού παραδοσιακά σε κυβερνήσεις συνεργασίας -εντός κι εκτός Ελλάδος, όπως πχ έγινε μετά την εκλογή Σολτς στη Γερμανία- η αρμοδιότητα αυτή δεν επαφίεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως προβλέπει θεσμικά το Σύνταγμά μας, αλλά αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago