Πρόωρες εκλογές: Οριστικό και αμετάκλητο – Αυτή είναι η ημερομηνία

Πρόωρες εκλογές: Είναι πλέον κλειδωμένο. Η χώρα θα πάει στις κάλπες καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε την ημερομηνία των εκλογών. Δείτε στο xristika.gr πότε θα γίνουν…

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενημερώσει …άτυπα και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενημέρωση που έγινε στα κόμματα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών μπήκαν μονάχα δύο αστερίσκοι. Ποιοι είναι αυτοί; Ότι δεν θα γίνουν εκλογές μόνο αν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στο φόντο των απειλών Ερντογάν είτε κάποια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά στην οποία ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν όλα κυλήσουν ομαλά αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα τις αποφάσεις του ανάμεσα στο διάστημα 17 Αυγούστου με 23 Αυγούστου με διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό.

Με βάση όλα τα παραπάνω (και κυρίως ότι υπάρχει άτυπη ενημέρωση των κομμάτων) για τη διενέργεια εκλογών στις 18 Σεπτεμβρίου τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα προχωρούν τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους.

Η ΝΔ ανακοινώνει τον έναν υποψήφιο μετά τον άλλο. Ενώ αύριο Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ίδιος για την κοινωνική πολιτική, αναμένεται να την μετατρέψει στην πρώτη άτυπη προεκλογική «μάχη» και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και μια έξτρα οικονομική παροχή που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους εντός του καλοκαιριού.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει έτοιμο τον κατάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν το εύρος των διακοπών τους και να βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 16 Αυγούστου.

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στο ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρίκουπη να σβήνει και να γράφει ονόματα υποψηφίων προκειμένου να ολοκληρώσει τις λίστες των υποψηφίων μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στο ΚΚΕ οι προεκλογικοί ρυθμοί έχουν ανέβει με το Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει καταλήξει στο μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του. Επίσης το ΚΚΕ τοποθέτησε την πραγματοποίηση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στις 22-23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Προφανώς ο σχεδιασμός του ΚΚΕ για τη μεγάλη αυτή πολιτική γιορτή της νεολαίας του Κόμματος έγινε με βάσει και τον εκλογικό σχεδιασμό αλλά και την ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για κάλπες στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πρόωρες εκλογές: Τι θα γίνει με το νέο εκλογικό νόμο

Πριν από παραπάνω από ένα μήνα, η aftodioikisi.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με τον οποίο είχε «κλειδώσει» η αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψήφισε μαζί η κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τον Ιανουάριο του 2020.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου, παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, είχαν πάρει στα χέρια τους δύο εναλλακτικά σενάρια ενισχυμένης αναλογικής από τον (εξωκοινοβουλευτικό και εξωθεσμικό αναφορικά με τον εκλογικό νόμο), υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιο.

Ο κ. Λιβάνιος, που μετά την απομάκρυνση του Τ. Θεοδωρικάκου από το άμεσο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη, χρίσθηκε εκείνος ο επίσημος «εκλογολόγος» του, είχε φτιάξει το νέο νόμο με βασικό σενάριο να δίνεται το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, γεγονός που θα κατέβαζε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 33-34%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του εκλογικού νόμου «κάηκε» μετά την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί:

-Πρώτον, γιατί εκτιμήθηκε ότι ο πρωθυπουργός, που επιθυμεί με κάθε τρόπο να εμφανίζεται ως θεσμικός, δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος δύο, μάλλον, «αντιθεσμικών» ενεργειών και μάλιστα σε μικρό διάστημα: Και αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις μερικούς μήνες πριν τις εκλογές και πρόωρες εκλογές, τις οποίες μέχρι πριν λίγο διάστημα τις ξόρκιζε

-Δεύτερον, μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ηττοπάθεια στους κόλπους της ΝΔ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές.

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να πορευθούν με τον ισχύοντα (για τις δεύτερες εκλογές) εκλογικό νόμο και ο Θεός (ή, καλύτερα, ο Ανδρουλάκης, τον οποίο θα πιέσουν μέχρις εσχάτων) βοηθός.

Πρόωρες εκλογές: Θολώνει τα νερά ο Μητσοτάκης

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθέτησε τις εκλογές στην άνοιξη του 2023.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέλευση του ΣΕΒ πως «αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023»

Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.

Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση.

«Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023», είπε.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες. Αναφορικά με την ενέργεια τόνισε ακόμη ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε δε, σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της «διαρροής άνθρακα», ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.

Εξάλλου, χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, «ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα». Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ως προτεραιότητες, την επιδότηση του κόστους της ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.