Οργή μετά την αποκάλυψη για τις μάσκες: Τόσο καιρό μας κοροϊδεύουν

Κορονοϊός: Αναστάτωση από τα νέα δεδομένα για τις μάσκες. Ποιες μειώνουν στο 1% την πιθανότητα μόλυνσης. Γιατί οι άλλες θεωρείται ότι δεν προστατεύουν επαρκώς. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορονοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι – ο ένας με τον κορονοϊό και ο άλλος χωρίς – δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

“Δεν περιμέναμε ούτε εμείς ότι σε μια απόσταση αρκετών μέτρων θα χρειάζεται τόσο λίγος χρόνος για να απορροφηθεί μια λοιμογόνος δόση από την αναπνοή του φορέα του κορονοϊού. Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης χωρίς μάσκες είναι τρομερά μεγάλος μετά από λίγα μόλις λεπτά, ακόμη και σε μια απόσταση τριών μέτρων, αν τα μολυσμένα άτομα έχουν ψηλό ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού”, δήλωσε ο Μπόντενσατς, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ “στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη”, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

“Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να φοράνε μάσκα εν μέσω της πανδημίας, όπως δείχνουν και τα ευρήματα μας”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Κορονοϊός: Τρίτη δόση μέχρι 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες προθεσμία για την τρίτη δόση έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτικά ουσιαστικά, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Κρίσιμες ώρες για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως

Κορονοϊός: Τι θα ανακοινωθεί

Εκτός από την προετοιμασία του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντέξει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των νέων κρουσμάτων που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ουσιαστικά στα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πως τα κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν σιγά σιγά σε αυτά, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να εφαρμοσθούν από τους πολίτες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις οι αρνήσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, τονίζουν ότι ήδη έχουν κλειδώσει τα παρακάτω μέτρα:

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στην αρχική φάση της πανδημίας όπου οι μάσκες χρησιμοποιούνται παντού.

Οι συστάσεις σήμερα αναφέρουν ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, αλλά φαίνεται ότι ελάχιστοι το τηρούν.

Περαιτέρω αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σε δεύτερη φάση (μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων) η κυβέρνηση μελετά, να θέσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης.

Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο. Το σενάριο για την εστίαση είναι να επιβάλλεται τέλος του ωραρίου στις 11 το βράδυ ώστε να αποφεύγεται τις νυχτερινές ώρες ο συνωστισμός.

Κάτι που όμως επιχειρεί προς ώρας να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα κριθεί από τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν υπάρξει δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά κι αν εντοπισθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Το τρίτο μέτρο αφορά στα rapid test των ανεμβολίαστων καθώς, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» να πραγματοποιούν 3 την εβδομάδα από 2 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει το κόστος του τρίτου rapid test.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι φόβοι των ειδικών αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται στο γεγονός ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα.

Κορονοϊός: Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις – Δεν κλείνουν τα εμπορικά

Για σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση. Κοιτάμε να δούμε τις θα κάνουμε αν τα πράγματα σκουρύνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ ερωτηθείς για μέτρα όπως αυτά της Ιαπωνίας που ανακοίνωσε κλείσιμο των συνόρων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είπε ότι «σε εμάς τέτοια μέτρα είναι δύσκολα γιατί είμαστε στην ΕΕ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, επίσης, ότι «ο στόχος μας είναι να έχουμε Χριστούγενναμε ανοιχτά καταστήματα και μαγαζιά για να κινηθεί η οικονομία και δεν έχει αλλάξει αυτό».

Σε ειδική ερώτηση για τα νέα μέτρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ασφαλώς, οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορά τους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι. Από τη στιγμή που ο μη εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ και ο εμβολιασμένος 14 φορές λιγότερο μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να συζητάμε διαρκώς για νέα μέτρα. Νέα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι γιατί είναι λάθος με του που ξεκινάνε κάποια μέτρα την επομένη να συζητάμε για τα επόμενα. Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, ξέρουμε ότι θέλουμε 10-14 ημέρες για την επίδρασή τους. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία του κορονοϊού δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Αν η πορεία είναι προς τα κάτω αντέχουμε, αν πάει προς τα πάνω θα το δούμε. Τα μέτρα για την ώρα πάνε καλά».