Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα – Θα κλείσει η εστίαση;

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Νέα δεδομένα μετά την έξαρση της μετάλλαξης «Όμικρον». Να πάρουν άμεσα μέτρα καλεί τα κράτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αγωνία στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα που έχουν αποφασισθεί, ενώ αναμένεται η σχετική επικύρωση τους από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Ήδη η επιτροπή μελετά διεξοδικά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που απειλεί πια ολόκληρο τον πλανήτη.

Η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων αλλά οι διαδικασίες επισπεύδονται εξαιτίας του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον.

Πάντως, προς ώρας δεν είναι απολύτως σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις.

Γι αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στον εμβολιασμό τόσο στον αρχικό για όλους, όσο και στην τρίτη δόση.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τρίτη δόση μέχρι 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες προθεσμία για την τρίτη δόση έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτικά ουσιαστικά, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Κρίσιμες ώρες για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί

Εκτός από την προετοιμασία του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντέξει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των νέων κρουσμάτων που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ουσιαστικά στα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πως τα κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν σιγά σιγά σε αυτά, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να εφαρμοσθούν από τους πολίτες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις οι αρνήσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, τονίζουν ότι ήδη έχουν κλειδώσει τα παρακάτω μέτρα:

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στην αρχική φάση της πανδημίας όπου οι μάσκες χρησιμοποιούνται παντού.

Οι συστάσεις σήμερα αναφέρουν ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, αλλά φαίνεται ότι ελάχιστοι το τηρούν.

Περαιτέρω αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σε δεύτερη φάση (μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων) η κυβέρνηση μελετά, να θέσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης.

Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο. Το σενάριο για την εστίαση είναι να επιβάλλεται τέλος του ωραρίου στις 11 το βράδυ ώστε να αποφεύγεται τις νυχτερινές ώρες ο συνωστισμός.

Κάτι που όμως επιχειρεί προς ώρας να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα κριθεί από τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν υπάρξει δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά κι αν εντοπισθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Το τρίτο μέτρο αφορά στα rapid test των ανεμβολίαστων καθώς, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» να πραγματοποιούν 3 την εβδομάδα από 2 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει το κόστος του τρίτου rapid test.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι φόβοι των ειδικών αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται στο γεγονός ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις – Δεν κλείνουν τα εμπορικά

Για σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση. Κοιτάμε να δούμε τις θα κάνουμε αν τα πράγματα σκουρύνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ ερωτηθείς για μέτρα όπως αυτά της Ιαπωνίας που ανακοίνωσε κλείσιμο των συνόρων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είπε ότι «σε εμάς τέτοια μέτρα είναι δύσκολα γιατί είμαστε στην ΕΕ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, επίσης, ότι «ο στόχος μας είναι να έχουμε Χριστούγενναμε ανοιχτά καταστήματα και μαγαζιά για να κινηθεί η οικονομία και δεν έχει αλλάξει αυτό».

Σε ειδική ερώτηση για τα νέα μέτρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ασφαλώς, οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορά τους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι. Από τη στιγμή που ο μη εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ και ο εμβολιασμένος 14 φορές λιγότερο μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να συζητάμε διαρκώς για νέα μέτρα. Νέα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι γιατί είναι λάθος με του που ξεκινάνε κάποια μέτρα την επομένη να συζητάμε για τα επόμενα. Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, ξέρουμε ότι θέλουμε 10-14 ημέρες για την επίδρασή τους. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία του κορονοϊού δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Αν η πορεία είναι προς τα κάτω αντέχουμε, αν πάει προς τα πάνω θα το δούμε. Τα μέτρα για την ώρα πάνε καλά».

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Όλα ανοιχτά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάχη κατά της πανδημίας θα δοθεί και τον Δεκέμβριο, και κατά συνέπεια την περίοδο των εορτών, με τα εξής «όπλα» :

  • Τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν τεθεί ή θα τεθούν εν όψει των γιορτών

Σε αυτά τα δυο κεφαλαία θα πρέπει να προστεθούν μέτρα που είναι υπό συζήτηση, όπως η επιβολή της μάσκας παντού και η επέκταση της τηλεργασίας, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Επίσης η μάχη υπέρ των εμβολιασμών θα συνεχιστεί και μέσα από μηνύματα πολιτικών και επιστημόνων καθ’ όλο τον Δεκέμβριο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το πεδίο η χώρα πηγαίνει πολύ καλά και, εφόσον συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός μέχρι το τέλος του έτους, θα φτάσουμε στο 80% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενο lockdown, όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα επεσήμανε πως «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνονται τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα μηνύματα στο μέτωπο του εμβολιασμού, καθώς αυξάνονται τα ραντεβού τόσο για την πρώτη και ακόμα περισσότερο για την τρίτη δόση. Ορόσημο αποτελεί η 13η Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει οι άνω των 60 να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση προκειμένου να ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι επιλογές που θα γίνουν, και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα γίνουν, θα εξαρτηθούν, πάντως. από τέσσερεις συγκεκριμένους αριθμούς: Των σκληρών δεικτών (διασωληνωμένοι, θάνατοι) και των αιτήσεων για εμβολιασμούς (πρώτη και τρίτη δόση).