Οι Πολωνοί ήρθαν και έφεραν ανησυχία στην ελληνική αγορά και… φτηνά παπούτσια!

Επιχειρήσεις: Μετά τους Τούρκους, είναι η σειρά των Πολωνών της CCC του ομώνυμο πολωνικού ομίλου. να κάνουν άνοιγμα στην ελληνική αγορά με νεά επιχείρηση παπουτσιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση του στην ελληνική γλώσσα (ccc.eu/gr) η οποία είναι η 18η που προστίθεται καθώς έχουν προηγηθεί σχεδόν όλες της Ανατολικής Ευρώπης, πλην αυτών των Δυτικών Βαλκανίων. Π

ρόκειται για το τρίτο λανσάρισμα στην χώρα μας από τον όμιλο ο οποίος έχει ήδη παρουσία με το epapoutsia.gr, το οποίο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte για λογαριασμό της Terminal X, είναι το μεγαλύτερο e-shop στον χώρο της μόδας στην Ελλάδα με μερίδιο της τάξης του 6,7%.

Παράλληλα από τον Αύγουστο του 2019 δραστηριοποιείται και με το modivo.gr, που πέρα από την υπόδηση έχει ανεπτυγμένο και τον τομέα της ένδυσης.

Το CCC ακολουθεί και αυτό μεικτό μοντέλο με ένδυση και υπόδηση για γυναίκες, άνδρες και παιδιά τόσο με επώνυμες μάρκες όσο και με σήματα του ομίλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χαρτοφυλάκιο των επώνυμων σημάτων είναι σχετικά περιορισμένο και με σήματα και προϊόντα που απευθύνονται στο μέσο βαλάντιο και πιο κάτω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα από τα πλέον δημοφιλή σήματα που διαθέτει, αυτό της Adidas διαθέτει 225 προϊόντα (παπούτσια, σάκους και αξεσουάρ) όταν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά multibrand e-shop, το politikos-shop.gr αριθμεί 312 είδη και το aboutyou, σχεδόν 2.000.

Για το λανσάρισμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα η CCC θα πραγματοποιεί τις αποστολές στην χώρα μας δωρεάν. Οι παραδόσεις αλλά και οι επιστροφές προϊόντων εκτελούνται από την Γενική Ταχυδρομική.

Τα προϊόντα τα οποία έρχονται από τις αποθήκες που διατηρεί η εταιρεία στην Βουλγαρία θα παραδίδονται στον τελικό καταναλωτή σε διάστημα 4-5 ημερών ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής σε μη σφραγισμένα προϊόντα σε διάστημα έως 100 ημερών από την αγορά. Σε ότι αφορά στους τρόπους πληρωμής η εταιρεία δέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, paypal ενώ παρέχεται και η λύση της αντικαταβολής κατά την παράδοση.

Επιχειρήσεις: Και οι Τούρκοι στη χώρα μας!

Η… τουρκική απόβαση είναι γεγονός και τα LC Waikiki είναι πλέον η πλέον αναπτυσσόμενη αλυσίδα ρούχων στη χώρα μας σκορπώντας… τρόμο στον ανταγωνισμό.

Έχοντας έρθει από τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Ξάνθη, η τουρκική αλυσίδα LC Waikiki είχε την ατυχία να επεκταθεί στη χώρα μας σχεδόν λίγο πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό δεν την απέτρεψε από το να αποκτήσει στη χώρας μας παρουσία σε πέντε πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο και Ξάνθη) και να ετοιμάζει την επέκταση της σε Αλεξανδρούπολη αλλά και την κάθοδο της στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο εμπορικό κέντρο River West.

Πέρυσι, οι πωλήσεις της στην χώρα μας, με τα καταστήματα να είναι κλειστά λόγω περιοριστικών μέτρων αρκετό διάστημα και χωρίς e-shop, διαμορφώθηκαν σε 7,18 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 2,91% σε σχέση με το 2019. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,01% ενώ η καθαρή θέση βελτιώθηκε κατά 13,16% και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 1,53 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 38,18% σε σχέση με την χρήση του 2019.

Έχοντας ξεκινήσει το 1988 από το Παρίσι, η LC Waikiki πέρασε το 1997 σε τουρκικά χέρια. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες φίρμες στον χώρο του ευρωπαϊκού ενδύματος, και χωρίς να τις κατονομάζει, θέλει να βρεθεί κοντά στις Inditex (Zara) και H&M. Η εμπορική παρουσία ξεκίνησε μόλις το 2000 στην Τουρκία, το 2009 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό, στην Ρουμανία και πέρυσι είχε φτάσει αισίως τα 1000 καταστήματα. Βασικός μέτοχος είναι ο Mustafa Kucuk η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes υπολογίζεται σήμερα σε 1,6 δισ. δολάρια.

Από τον Αύγουστο του 2020, οπότε και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Περού, έχει παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, ενώ το βάρος το 2021 έπεσε κυρίως στην αφρικανική ήπειρο όπου επεκτάθηκε σε αγορές όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Αγκόλα, Σενεγάλη. Σήμερα διαθέτει 1120 καταστήματα σε 51 χώρες (κυρίως Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) με 3.000 εργαζόμενους να απασχολούνται στα κεντρικά της γραφεία και 47.000 στα καταστήματα της.

Ακολουθώντας την τακτική της Inditex και της H&M δημιούργησε ανεξάρτητα brands, όπως το LCW Home με είδη σπιτιού, το LCW Dream (το πρώτο ευρωπαϊκό κατάστημα άνοιξε τον Ιούλιο του 2020 στο εμπορικό κέντρο Flamingo στην Ξάνθη), LCW Steps με υποδήματα, LCW Modest, LCW Baby κ.α..

Επιχειρήσεις: «Ντου» και των Ισραηλινών

Παράλληλα, την έλευση του στην Ελλάδα προετοιμάζει ο Ισραηλινός όμιλος Fox (γνωστός από τη συμφωνία που έχει κάνει με τον όμιλο Jumbo για την κάθοδο της ελληνικής αλυσίδας στο Ισραήλ) προωθώντας στη χώρα μας το ηλεκτρονικό του κατάστημα ένδυσης και υπόδησης Terminal X.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία του με την Jumbo, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτή προέβλεπε τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος περί το τέλος του 2022. Η συμφωνία είναι 12ετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια από την παρέλευση των πρώτων 10 ετών από την ημερομηνία ανοίγματος του πρώτου καταστήματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Inditex (ZARA, Bershka κτλ), είναι σε φάση νέας στρατηγικής, έχοντας ωστόσο σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά online shopping ένδυσης και υπόδησης.

Εκτός από την αυτόνομη παρουσία της αλυσίδας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία με 80 καταστήματα, η Jumbo έχει παρουσία με 26 καταστήματα που φέρουν το σήμα της,σε ακόμη 6 χώρες και συγκεκριμένα σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο.
Η διαφορά στην περίπτωση της επέκτασης στο Ισραήλ είναι αφ ενός το μέγεθος του συνεργάτη με τον οποίο ήρθε σε συμφωνία ο ελληνικός όμιλος για την ανάπτυξη του σήματος του και αφ’ ετέρου η επέκταση σε μια νέα γεωγραφική περιοχή όπου οι καταναλωτές της γνωρίζουν το σήμα.

Ο ισραηλινός όμιλος Fox είναι από τους βασικούς παίκτες στον χώρο του λιανεμπορίου στο Ισραήλ δραστηριοποιούμενος κυρίως στον κλάδο της ένδυσης. Εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Tel Aviv, διαθέτει 9 σήματα δικά του και 11 συνεργασίες franchise με εταιρείες με διεθνή παρουσία στο λιανεμπόριο, όπως π.χ. με τη Nike.

Όμως με τη συμφωνία του με τη Jumbo, εισέρχεται σε μια νέα για αυτόν κατηγορία όχι μόνο των παιγνιδιών αλλά και των προϊόντων για το σπίτι.

Το πρώτο κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει περί το τέλος του 2022, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Jumbo, αν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις από την Ισραηλινή εταιρεία τοποθετούν τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος μέσα στο 2021.

Η συμφωνία είναι 12ετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια από την παρέλευση των πρώτων 10 ετών από την ημερομηνία ανοίγματος του πρώτου καταστήματος.

Η FOX ιδρύθηκε το 1942 από την οικογένεια Fox, που ειδικεύεται στην αγορά ενδυμάτων.

Σήμερα, εκτός από το Ισραήλ έχει παρουσία σε 14 χώρες, διαθέτοντας 600 καταστήματα παγκοσμίως συνολικής επιφάνειας 110.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η Jumbo τον Αύγουστο, παρά τη μειωμένη τουριστική κίνηση, ο τζίρος της μειώθηκε μόλις κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες περιορίστηκαν στο -10,9% όταν σε επίπεδο επταμήνου οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει 12,5%.