Συντάξεις

Συντάξεις: Ένα απίστευτο μπέρδεμα σημειώθηκε στον ΕΦΚΑ καθώς ένας ασφαλισμένος διαπίστωσε έντρομος πως του είχαν εξαφανιστεί ένσημα από τον e-efka, 32 ετών!

Ο Κωστής Πλάντζος μίλησε στο Open και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει»,  εξιστορώντας την περιπέτειά του με τον e-efka  που…. παρέλειψε πάνω από τρεις δεκαετίες εργασιακού βίου

Συγκεκριμένα, όταν επιχείρησε να επιχείρησε να εκδώσει βεβαίωση προϋπηρεσίας για τον ίδιο, ο ΕΦΚΑ «εξαφάνισε» 32 χρόνια εργασιακού βίου και εμφάνισε ένσημα μόνο για μία 4ετία!

Όπως ανέφερε, πρέπει να πάρει όλες τις καρτέλες του και να τις καταθέσει στον ΕΦΚΑ για να λάβει τη σωστή βεβαίωση, ενώ η βεβαίωση μέσω της εφαρμογής βγαίνει τυχαία κάθε φορά!

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις που εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας ενδιαφέρονται να στείλουν αίτηση για κάποια προκήρυξη ή ακόμη και να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ενδέχεται να μην λάβουν την πραγματική βεβαίωση προϋπηρεσίας, αφού η εφαρμογή «εξαφανίζει» στην ουσία ένα κομμάτι επαγγελματικής ζωής.

Συντάξεις: Μια ακόμη γκάφα με το ΝΑΤ

Λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ αποκαλύπτονται στα ενημερωτικά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για το 2021 και σε πολλούς προκαλούν ανησυχία καθώς διαπιστώνουν μειώσεις στο ποσό της ανταποδοτικής τους σύνταξης, αύξηση της προσωπικής διαφοράς, και σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουν ότι καταργούνται και οι αυξήσεις που καταβάλλονταν για το 2019 και το 2020.

Τα λάθη, και ίσως οι αλλαγές που έγιναν εκ των υστέρων, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές που ελήφθησαν υπόψη για να γίνει ο επανυπολογισμός του 2019 με αποτέλεσμα να βγαίνει μικρότερη η ανταποδoτική σύνταξη και να έχει αυξηθεί η προσωπική διαφορά σε σχέση με την αρχική σύνταξη.

Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», πολλοί συνταξιούχοι του ΝΑΤ που είχαν πάρει αυξήσεις με τον επανυπολογισμό του 2019, βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν μειώσεις γιατί οι συντάξιμες αποδοχές τους μειώθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, οπότε και μειώθηκε σημαντικά όλο το ποσό της σύνταξης, με αποτέλεσμα οι αρχικές αυξήσεις που έπαιρναν για το 2019 και το 2020 να γίνουν μειώσεις!

Αυτές τις αλλαγές οι συνταξιούχοι τις βλέπουν για πρώτη φορά στα ενημερωτικά μηνός Ιανουαρίου 2021 του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 δεν είχαν καμία μεταβολή.

Ο «Ε.Τ.», για να πάρει απαντήσεις, επικοινώνησε με αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, τα οποία ανέφεραν ότι o επανυπολογισμός των συντάξεων του ΝΑΤ ήταν εξαρχής «προβληματικός» γιατί δεν υπήρχαν ακριβή πληροφοριακά στοιχεία για τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας από τους αρμόδιους υπαλλήλους ΕΦΚΑ και πρώην ΝΑΤ, και από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι βλέπουν μεταβολές στις συντάξεις τους (ορισμένοι με μειώσεις και στην τσέπη) θα πρέπει να ενημερωθούν:

  • Πρώτον, για το αν οι παράμετροι του επανυπολογισμού των συντάξεών τους με τις εγκυκλίους του πρώην υφυπουργού Πετρόπουλου (επί ΣΥΡΙΖΑ) είναι σωστοί ή αποδείχθηκαν λανθασμένοι.
  • Δεύτερον, αν αυτό που γίνεται τώρα με τις μειώσεις στα ποσά ανταποδοτικών συντάξεων διορθώνει με δίκαιο και σωστό τρόπο τα όποια λάθη ή τις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να εντοπίστηκαν στα πληροφοριακά στοιχεία των συνταξιούχων.
  • Τρίτον, αν στις αποδοχές για τον επανυπολογισμό των συντάξεων λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα προσαύξησης μισθού κατά 40% και 60% (επιδόματα αδειών και Κυριακών) στα οποία είχαν κρατήσεις σύνταξης, ή αν λαμβάνονται υπόψη μόνον οι βασικές τους αποδοχές.

Συντάξεις: Πώς χάθηκαν χιλιάδες ευρώ!

  • Συνταξιούχος ΝΑΤ με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41,4 έτη είχε επανυπολογισμό με βάση το νόμο 4387/2016 και του βγήκε να παίρνει αύξηση κατά 245,11 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις καθώς η σύνταξή του από 1.459,43 ευρώ επανυπολογίστηκε στα 1.7043,.64 ευρώ με αρνητική προσωπική διαφορά (-245,11 ευρώ). Με τις αυξήσεις του 2019 και 2020 η σύνταξή του (καθαρά) ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο 1.545,30 ευρώ. Ξαφνικά στο ενημερωτικό του Ιανουαρίου 2021 βλέπει να του έχει κοπεί η αύξηση και η σύνταξη να έχει μειωθεί στα 1.449,42 ευρώ. Η… εξήγηση της μείωσης βρίσκεται στις συντάξιμες αποδοχές του, οι οποίες στον «αρχικό» επανυπολογισμό ήταν 3.383,4 ευρώ και «διορθώθηκαν» σε 2.229,23 ευρώ. Αυτή η μείωση στις συντάξιμες αποδοχές πέρασε στην ανταποδοτική σύνταξη, η οποία από τα 1.545,20 ευρώ μειώθηκε στα 1.018,09 ευρώ.
  • Συνταξιούχος ΝΑΤ με συνολικό χρόνο ασφάλισης 25,8 έτη είχε επανυπολογισμό με βάση το νόμο 4387/2016 με καταβλητέα σύνταξη 1.154,94 ευρώ και προσωπική διαφορά 284,64 ευρώ για το 2019 και το 2020. Ο επανυπολογισμός έγινε με συντάξιμες αποδοχές 3.383,4 ευρώ (ίδιες με τον συνταξιούχο που πήρε αρχικά αύξηση με 41 έτη και μετά την έχασε). Ξαφνικά, στο ενημερωτικό του Ιανουαρίου 2021 ο συνταξιούχος βλέπει να του έχει μειωθεί η ανταποδοτική σύνταξη από τα 729,12 ευρώ στα 480,40 ευρώ ενώ, για να μην έχει μείωση στην τσέπη του, αύξησαν την προσωπική διαφορά στα 518,42 ευρώ. Η… εξήγηση του… αλαλούμ βρίσκεται στις συντάξιμες αποδοχές του, οι οποίες «διορθώθηκαν» σε 2.229,23 ευρώ (όπως ακριβώς και στην πρώτη περίπτωση).

Συντάξεις: Μάχη για νέα αναδρομικά

Απόφαση Πρωτοδικείου ανοίγει το δρόμο για έντοκη επιστροφή των αναδρομικών (όποια και αν είναι αυτά) με επιτόκιο 6% σε εν ενεργεία υπαλλήλους και στελέχη των ειδικών μισθολογίων, καθώς και σε συνταξιούχους.

Με την εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι τα αναδρομικά που πληρώθηκαν στα τέλη του 2018 από την ακύρωση των μειώσεων που έγιναν με τον νόμο 4093 σε υπαλλήλους και στελέχη των ειδικών μισθολογίων (εν ενεργεία και συνταξιούχους) θα έπρεπε να επιστραφούν έντοκα, με τόκο 6% ετησίως, από τη ημερομηνία γνωστοποίησης της αγωγής έως και την εξόφληση των διεκδικούμενων ποσών.

Στην προκειμένη περίπτωση, 41 ενάγοντες εν ενεργεία πυροσβεστικοί υπάλληλοι ζητούσαν να τους καταβληθούν και οι ανάλογοι τόκοι στα αναδρομικά που πληρώθηκαν και αφορούν τις μισθολογικές διαφορές για το διάστημα από 1ης/1/2015 ως 31/12/2016.

Με την απόφαση 217/2021 που εκδόθηκε από το 19ο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας και δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος δικαιώθηκαν, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε τόκο 6% στα αναδρομικά υπολογιζόμενο για 20 μήνες, ήτοι από την επίδοση της αγωγής, δηλαδή από 25.4.2017, έως την εξόφληση, δηλαδή έως 13.12.2018.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, η απόφαση αυτή θεσπίζει και καθιερώνει επιτόκιο 6% ετησίως σε όλα τα διεκδικούμενα αναδρομικά, για κάθε αιτία, είτε αφορούν μισθούς είτε τις συντάξεις.

Εν προκειμένω, κάθε αξίωση για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων θα πρέπει να ικανοποιείται εντόκως από τη στιγμή που η απόφαση δικαιώνει τις προσφυγές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά που δόθηκαν με τον νόμο 4575/2018, στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (αποστράτων, καθηγητών κ.ά.), αλλά και αυτά του 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις τον Οκτώβριο του 2020 (ν. 4714/2020), θα έπρεπε να έχουν υπολογιστεί με τόκο 6%.

Η έντοκη επιστροφή εφαρμόζεται σε ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν σε αναδρομικά συνταξιούχων δικαστικών.

Μένει να αποδειχθεί αν η απόφαση του Πρωτοδικείου θα βρει «μιμητές» στις αποφάσεις που εκκρεμούν για τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και οι οποίες αφορούν περίπου 400.000 συνταξιούχους.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr