Νυχτερινό ρεύμα 2023: Οι νέες ώρες με φθηνή χρέωση – Αλλάζει το ωράριο

Νυχτερινό ρεύμα: Το θερινό ωράριο τίθεται σε ισχύ και δεν αφορά μόνο τον πάροχο της ΔΕΗ αλλά όλους. Πώς θα δείτε ότι έχετε, η ημερομηνία και οι νέες ώρες μέχρι το φθινόπωρο.

Λίγα 24ωρα απομένουν για να σφυρίξει η λήξη του χειμερινού ωραρίου στο νυχτερινό ρεύμα, και να αλλάξουν για πρώτη φορά το 2023 οι ώρες που έχουν φθηνότερη χρέωση οι καταναλωτές που διαθέτουν το ειδικό τιμολόγιο.

Πιο αναλυτικά, το χειμερινό ωράριο θα είναι για λίγες μέρες ακόμα σε ισχύ και συγκεκριμένα μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου. Από τη Δευτέρα 1η Μαΐου, οι ώρες γίνονται πιο ευέλικτες και «βολικές» για τους εργαζόμενους και θα προσφέρουν μια ακόμη φθηνότερη επιλογή για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως ορίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι τις 30 Απριλίου οι ώρες με πιο φθηνή χρέωση είναι οι εξής:

 • 15:00-17:00 και 02:00-08:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
 • 15:30-17:30 και 02:00-08:00 για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Οι νέες ώρες στο νυχτερινό ρεύμα

Από 1η Μαΐου όμως μπαίνουμε στο θερινό ωράριο του νυχτερινού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα:

 • Κατά την «καλοκαιρινή» περίοδο όμως το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος διαφοροποιείται. Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου θα ισχύει κατά τις ώρες 23:00 – 07:00.

Το ωράριο αυτό διευκολύνει περισσότερο τους εργαζόμενους που τα μεσημέρια λείπουν από το σπίτι, ενώ ξεκινά πιο νωρίς το βράδυ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00 όλο το έτος) δεν εφαρμόζεται πλέον σε νέους καταναλωτές και εξακολουθεί να ισχύει μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη.

Οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές ωράριο μπορούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό, εφόσον το επιθυμούν, δεν μπορούν, όμως, να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος τον Μάιο 2023

Σε επίπεδα που ελάχιστα απέχουν από τα προ κρίσης διαμορφώνονται οι τιμές των ονομαστικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο, καθώς οι βασικοί παράγοντες που τα επηρεάζουν, δηλαδή η τιμή του φυσικού αερίου και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης. Το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των κρατικών επιδοτήσεων, δηλαδή της ΔΕΗ, είναι μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά/KWh για τις οικιακές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες από 16,5 τον Απρίλιο.

Οι καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών τιμολογούνται τον Μάιο με 17,1 λεπτά/κιλοβατώρα από 17,7 ευρώ τον Απρίλιο. Τα επίπεδα των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Μάιο προεξοφλούν εξαιρετικά χαμηλές επιδοτήσεις, δεδομένου ότι τον περασμένο μήνα με τιμή στα 16,5 λεπτά η επιδότηση περιορίστηκε στο 1,5 λεπτό/KWh για να φτάσει η τελική τιμή στον καταναλωτή στα 15 λεπτά/KWh και να είναι εντός των ορίων που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

 • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 13,98 λεπτά/KWh για το πρόγραμμα MVP Reward μετά την έκπτωση συνέπειας και τιμή 13,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Value με πάγιο 3 ευρώ και χωρίς έκπτωση συνέπειας και άλλες δεσμεύσεις. Είναι το νέο προϊόν που προσφέρουν στην αγορά από κοινού τα δύο brands (Protergia και Watt+Volt) από τον Απρίλιο σε έναν κοινό βηματισμό που προμηνύει την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη.
 • Η Elpedison προσφέρει το πρόγραμμα Elpedison Economy στα 12,50 λεπτά/KWh και το πρόγραμμα ElectricityHome Day στα 21,50 λεπτά /KWh.
 • Η Ήρων ανακοίνωσε τιμή στα 19,40 λεπτά/KWh για το πρόγραμμα Generous Home που με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται σε 15,52 λεπτά/KWh. Στο νέο πρόγραμμα Simply Generous Home η τιμή είναι στα 14,20 λεπτά/KWh με δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης. Χωρίς το δώρο, η τιμή είναι στα 15,80 λεπτά/KWh.
 • Χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα διαμορφώνεται το τιμολόγιο της Volton μετά την έκπτωση συνέπειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε για τον Μάιο τιμή στα 13,20 λεπτά/KWh, η οποία μετά την έκπτωση συνέπειας (25%) υποχωρεί στα 9,90 λεπτά/KWh.
 • Στα χαμηλά των 11,5 λεπτών/KWh διαθέτει τον Μάιο το πρόγραμμα Power Home Now η Zeniθ. Στο Power Home Basic η τιμή είναι 18,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες.
 • Στα 13,9 λεπτά/KWh τιμολογεί τον Μάιο η Φυσικό Αέριο, χρέωση που μετά την έκπτωση συνέπειας μειώνεται στα 10,4 λεπτά/KWh.
 • Στα 13,9 λεπτά/KWh διαμορφώνεται και η τιμή της Eλίν για το Power On! Home Comfort.
 • Στο βασικό τιμολόγιο της NRG η τιμή είναι στα 17,9 λεπτά/KWh. Η εταιρεία προσφέρει σε νέους πελάτες ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τιμή στα 14 λεπτά/KWh και έκπτωση συνέπειας 30% για νέους πελάτες.
 • H Volterra ανακοίνωσε τιμολόγιο με χρέωση προμήθειας στα 18,8 λεπτά/KWh.

Νέο χαράτσι στο ρεύμα από 1η Μαΐου

Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την ιδιοκτησία του ακινήτου, θέλουν να εισπράττουν και από ένα πάγιο ενώ το τελευταίο διάστημα, με τις αλλαγές που γίνονται αυτή η τάση γίνεται ακόμη και πιο έντονη. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θέσπισαν υψηλότερα πάγια σε σχέση με το παρελθόν -ορισμένοι επιχείρησαν να τα ανεβάσουν και πάνω από τα 5 ευρώ το μήνα για να μπει φρένο με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος- ενώ τώρα μπαίνει στο… παιχνίδι και ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ο διαχειριστής του δικτύου.

Με απόφαση της ΡΑΕ, από την 1η Μαίου θεσπίζεται αυξημένο πάγιο το οποίο εξαρτάται από την ισχύ του ρολογίου. Από τα 0,52 ευρώ που εισπράττονταν μέχρι τώρα ανά KVa -είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος- από την Πρωτομαγιά η νέα χρέωση θα διαμορφώνεται στα 4,434 ευρώ. Δηλαδή, ακόμη και σε τιμές προ ΦΠΑ το “πάγιο” (το οποίο πληρώνει κάποιος είτε καταναλώνει ρεύμα είτε όχι) αυξάνεται κατά 7 φορές. Τα ποσά που προαναφέρθηκαν πολλαπλασιάζονται με την ισχύ του ρολογίου. Έτσι:

 • Για ένα μονοφασικό ρολόι με ισχύ 8 KVa, το πάγιο από τα 4,41 ευρώ τον χρόνο ανεβαίνει στα 37,6 ευρώ.
 • Για ένα τριφασικό ρολόι με ισχύ 25 KVa το πάγιο ανεβαίνει από τα 13,78 ευρώ στα 117,5 ευρώ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 6% ενώ το ποσό είναι ετήσιο.

Έτσι, σε ένα ακίνητο που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν δεν γίνεται κατανάλωση θα πρέπει να καταβάλλονται συνολικά τα εξής πάγια:

 • Η πάγια χρέωση του ΔΕΔΔΗΕ η οποία πλέον είναι απολύτως υπολογίσιμη μετά τον 7πλασιασμό του ποσού. Ειδικά αν το ρολόι είναι τριφασικό, το κόστος πλησιάζει αυτό του ΕΝΦΙΑ.
 • Η πάγια χρέωση του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται από 3,7 ευρώ τον μήνα έως 5,3 ευρώ τον μήνα ή από 44,4 ευρώ τον χρόνο έως 63,6 ευρώ τον χρόνο.
 • To πάγιο της ΕΡΤ που ανέρχεται στα 36 ευρώ τον χρόνο.