Non stop κλέψιμο: Αναδρομικοί φόροι σε χιλιάδες συνταξιούχους – Δείτε το λόγο

Συντάξεις 2022: Σε μια απίστευτη τακτική καταφεύγουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, καθώς αρνούνται να διαγράψουν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, παρότι οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται για την υπόθεση των αναδρομικών των ετών 2011 – 2014 που βεβαιώθηκαν από την ΑΑΔΕ στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, ωστόσο, η κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου ήταν εκπρόθεσμες και είχαν παραγραφεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως, με αποφάσεις τριών δικαστηρίων, οι οποίες «επικυρώθηκαν» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε, ότι, η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, θα πρέπει όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής, αλλά και να κοινοποιηθεί στον υπόχρεο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Υπήρξαν μάλιστα και εκατοντάδες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, οι οποίες είναι πανομοιότυπες και δικαίωσαν όσους προσέφυγαν.

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, αρνούνται να γενικεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων και της ΔΕΔ.

Έτσι σήμερα, από τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν το πρόβλημα δικαιώθηκαν μόλις 1.400 οι οποίοι είτε προσέφυγαν στα δικαστήρια είτε στη ΔΕΔ.

Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να προσφύγουν στη ΔΕΔ, καθώς οι ΔΟΥ, έχουν εντολή να μην παραλαμβάνουν τις προσφυγές των συνταξιούχων, επειδή υποστηρίζουν πως είναι εκπρόθεσμες, ενώ στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet είναι χρεωμένοι με τους φόρους επί των αναδρομικών.

Οι εφοριακοί υπάλληλοι τους ενημερώνουν, πως, αν θέλουν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, τα οποία όμως έχουν ήδη εκδώσει αποφάσεις!

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες αποφάσεις δικαστηρίων, που αφορούσαν στην παραγραφή λόγων 5ετίας, μεγάλες υποθέσεις φορολογουμένων, όπως οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων, υπήρξε γενική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και επιστράφηκαν φόροι εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα στους συνταξιούχους, εφαρμόζεται η τακτική του εγκλωβισμού τους, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν.

Οι αποφάσεις της ΔΕΔ

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μετά από αιτήματα συνταξιούχων εξέδωσε αποφάσεις που αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Επειδή, εν όψει των ανωτέρω συνάγεται ότι η διακοπή της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για χρήσεις, περιόδους, φορολογικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις πριν από την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (και άρα μέχρι τις 31-12-2013), συντελείται όχι μόνο με την έκδοση της οικείας καταλογιστικής πράξης, αλλά προαπαιτεί και την κοινοποίηση αυτής στο πρόσωπο σε βάρος του οποίου χωρεί ο καταλογισμός.
Επειδή, εν προκειμένω η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε την 23η-12-2019 και κοινοποιήθηκε την εντός του έτους 2020, ήτοι μετά την παρέλευση του έτους της παραγραφής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κρίση του Σ.τ.Ε., όπως αποτυπώθηκε επί της προαναφερθείσας απόφασης, ο σχετικός ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί, γίνεται αποδεκτός».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 εντόπισε πως κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, τα οποία δεν τα δήλωσαν το έτος 2014.

Επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019, δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου».

Όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως, τρείς αποφάσεις δικαστηρίων (διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) έκριναν το αντίθετο, όπως κατόπιν και το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η ΑΑΔΕ, αλλά έχασε την υπόθεση.

Η αποδοχή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, της απόφασης του ΣτΕ σημαίνει, ότι εκτός από τη δικαίωση των συνταξιούχων και τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων γι αυτούς, διαγράφονται οι αντίστοιχοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Όμως η ΑΑΔΕ, δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση, κρατώντας εγκλωβισμένους τους συνταξιούχους.

Συντάξεις 2022: Ποιοι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά

Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τα νέα όρια ηλικίας. Πώς έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για επιστροφή συνταξιούχων στις εργασίες τους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τρία σενάρια για τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ακόμη και την επιστροφή των υπαλλήλων που υπέβαλαν παραιτήσεις τους για να συνταξιοδοτηθούν στην ενεργό υπηρεσία, εφόσον κριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι οι πρόωρες συντάξεις δεν ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών από 1ης/1/2022.

Το θέμα με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 4 Μαρτίου έχει πάρει τη νομική οδό, καθώς μετά το ερώτημα που είχε απευθύνει το Γενικό Λογιστήριο προς τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο ζήτησε με τη σειρά του να γνωμοδοτήσει επί των σχετικών διατάξεων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποφασιστεί αν τελικά μπορούν να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν φέτος το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους, και είχαν 25 χρόνια ασφάλισης το 2011 ή το 2012.

Ο λόγος που ζητήθηκε η παρέμβαση του ΝΣΚ είναι -όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.»- διότι τα λεγόμενα μεταβατικά όρια ηλικίας του Δημοσίου, αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62, ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2021.

Οι θεμελιωτικές προϋποθέσεις του Δημοσίου είναι δύο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, και θα πρέπει να συμπληρώνονται και οι δύο για να ασκηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο θέμα των πρόωρων, όσοι συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών μέχρι το 2021 με 25ετία το 2011 ή το 2012 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να βγουν οποτεδήποτε στη σύνταξη.

Με δεδομένο ότι οι διατάξεις αυτές δεν άλλαξαν από κανένα νόμο, ούτε τροποποιήθηκαν ή ανακλήθηκαν από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή (με την εγκύκλιο 920 της 7ης/1/2016 από το ΓΛΚ), πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν για πρόωρη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τα 56 ή τα 58 μετά την 1η/1/2022, πλην όμως οι αιτήσεις μπήκαν σε αναμονή, καθώς οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ζήτησαν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για το αν ισχύουν από 1ης/1/2022 αυτά που ήταν γνωστά ως το 2021 αναφορικά με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο.

Η απάντηση θα έρθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα αποφασίσει ουσιαστικά αν τα μεταβατικά όρια ηλικίας θα παραταθούν για ένα έτος, δηλαδή και για το 2022, ή αν θα εφαρμοστεί ο κανόνας που λέει ότι από 1ης/1/2022 όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για σύνταξη ως το 2021 (με ηλικία και χρόνο ασφάλισης) δεν μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν συμπληρώσουν το 62ο έτος.

Στην περίπτωση που το ΝΣΚ ακυρώσει τις πρόωρες συντάξεις από 1ης/1/2022, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες 3 πιθανά σενάρια, με τις εξής επιλογές για τους υπαλλήλους που υπέβαλαν ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης:

Να δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει οριστικές παρατήσεις για συνταξιοδότηση να τις ανακαλέσουν εκπρόθεσμα και να επιστρέψουν στις θέσεις τους για να συνεχίσουν την εργασία τους, μέχρι να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με άλλες διατάξεις (π.χ. με 35ετία, 37ετία ή 40ετία). Το μειονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι εγκλωβίζει υπαλλήλους σε αύξηση του ορίου ηλικίας ως το 62ο έτος.

Να καταργηθούν άμεσα οι πρόωρες πριν από τα 62 έτη (αν υποδεχθεί κάτι τέτοιο από το ΝΣΚ), αλλά να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς μόνο σε νέες από εδώ και πέρα αιτήσεις, ούτως ώστε να μην παγιδευτούν σε περιπέτειες όσοι καλόπιστα υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για σύνταξη με όρια ηλικίας που δεν αμφισβητούνταν μέχρι πρόσφατα.

Να δοθεί μια περίοδος χάριτος έξι μηνών (π.χ. Μάιο ως Οκτώβριο του 2022), με τη λήξη της οποίας θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ η διάταξη για τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, πλην όσων έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα ως το τέλος του 2021.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης» στην περίπτωση που κλείσουν οι πόρτες για σύνταξη στα 56 ή στα 58 με 25ετία ως το 2012.

Στην πράξη, αυτό που μπορεί να τους προταθεί θα είναι η ακύρωση της συνταξιοδότησης, άρα η ανάκληση της αρχικής τους παραίτησης, η επιστροφή στο Δημόσιο και ο συμψηφισμός των μισθών που θα έπαιρναν με την προσωρινή σύνταξη που τους καταβάλλεται.

Μια άλλη εκδοχή που μπορεί να προκύψει από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια ηλικίας των 56 και 58 ετών αντί να ακυρωθούν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά να εφαρμοστεί αυξημένο πέναλτι στο ποσό όλης της σύνταξης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και κυρίως γυναίκες που υπέβαλαν παραιτήσεις με το σκεπτικό ότι τα όρια ηλικίας των 56 ή 58 ετών ισχύουν και για όσους τα συμπληρώνουν το 2022, όπως συνέβαινε μέχρι και το 2021, αλλά τελικά κάτι τέτοιο θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.