Νερό: Πίνετε έτσι; Σταματήστε το αμέσως – Τι λένε οι επιστήμονες

Νερό: Μια νέα έρευνα αλλάζει όσα γνωρίζαμε για το πώς πίνουμε νερό.

Επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό για την αποφυγή χρήσης πλαστικών μπουκαλιών ειδικά από εγκύους, αφού η έρευνα δείχνει ότι τα μικροπλαστικά, εκτός από τον πλακούντα, μπορεί να καταλήξουν στα όργανα του εμβρύου

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε νερό μόνο από γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Η Dr Luisa Campagnolo, ειδικός στην ιστολογία και την εμβρυολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, προειδοποιεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρο- και τα νανοπλαστικά καταλήγουν στους ανθρώπινους ιστούς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια – ένα υποπροϊόν της αποικοδόμησης του πλαστικού – μπορούν να καταλήξουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν ακόμη και στον πλακούντα. Επίσης τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ανθρώπινους ιστούς μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών και κατ’ επέκταση ορισμένες βιολογικές διεργασίες.

Τώρα μια νέα μελέτη σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να καταλήξει στα εμβρυϊκά όργανα.

Τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε μπορούν να απελευθερώσουν υπολείμματα, ειδικά όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως και, σύμφωνα με την Δρα. Campagnolo, δεν πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από αυτά.

«Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε πλαστικό μιας χρήσης που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, όπως πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο γυάλινο ποτήρι.

Ο Δρ Φίλιππος Δημοκρίτου, ειδικός στη νανοεπιστήμη και την περιβαλλοντική βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα από μελέτες σε ζώα είναι «πολύ ανησυχητικά».

Η έρευνά του σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nanomaterials είναι η πρώτη απόδειξη ότι το πλαστικό που καταναλώνεται μπορεί να περάσει στο έμβρυο. «Ανιχνεύουμε αυτά τα μικρο και νανοπλαστικά στον πλακούντα 24 ώρες μετά, αφού περάσουν από το στομάχι εγκύων ζώων», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα εντοπίσαμε σε κάθε όργανο του εμβρύου, υποδηλώνοντας πιθανές αναπτυξιακές επιπτώσεις».

«Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά οι καιρικές συνθήκες και η φωτοοξείδωση τα σπάνε μικροσκοπικά θραύσματα. Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα, που ονομάζονται μικρο-νανοπλαστικά, ανιχνεύονται σε ανθρώπινους πνεύμονες, πλακούντες και αίμα, εγείροντας ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία», ανέφερε ο Δημοκρίτου στη Daily mail

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μικροπλαστικά «είναι ένας αναδυόμενος ρύπος και ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε αναφορικά με τον κίνδυνο.

«Η χρήση περίπου 5 γραμμαρίων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε εβδομαδιαία βάση ισοδυναμεί με μια πιστωτική κάρτα που εισέρχεται στο στομάχι μας. Σαφώς και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Λίθινη Εποχή, αλλά ως κοινωνία πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι, να υιοθετούμε βιώσιμες ιδέες για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση. Εμείς, οι επιστήμονες, η κοινωνία, οι ρυθμιστικές αρχές, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης υλικών και χημικών εν γένει», κατέληξε ο ερευνητής.

Νερό: Η κίνηση… ματ από τον Βαρδινογιάννη

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και ο Βαρδινογιάννης πρωτοπορεί. Επενδύσεις 8 δισ. από Motor Oil και Helleniq Energy με το βλέμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με προτεραιότητα την ενεργειακή τους μετάβαση Motor Oil και Helleniq δρομολογούν επενδύσεις 8 δις. ως το 2030, αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο από εταιρείες πετρελαίου σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.

Ταυτόχρονα αλλάζουν τις αποτιμήσεις και την αξία τους ενώ με τα σημαντικά τους επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα.

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επιχειρησιακή αξία όποιας εταιρείας πραγματοποιεί αυτή τη μετάβαση.

Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.

Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030.

Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, έναντι 10,7 GW το 2022.

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνεις την ημέρα

Απαντήσεις στο πόσο ακριβώς νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά, έδωσαν οι επιστήμονες.

Η σύσταση να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι πιθανό να είναι υπερβολική για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή και εμφανίζεται συχνά στην καθοδήγηση για την υγεία.

Η πιο πρόσφατη εργασία, ωστόσο, η πιο αυστηρή μελέτη μέχρι σήμερα για τον κύκλο εργασιών νερού, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα πρόσληψης νερού.

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 έως 1,8 λίτρα την ημέρα, χαμηλότερα από τα δύο λίτρα που συνήθως συνιστώνται, προτείνει η έρευνα.

«Η τρέχουσα σύσταση δεν υποστηρίζεται καθόλου επιστημονικά», δήλωσε ο Yosuke Yamada του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία και ένας από τους πρώτους συγγραφείς της εργασίας. «Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες δεν είναι σίγουροι από πού προήλθε αυτή η σύσταση».

Ένα ζήτημα είναι ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις των απαιτήσεων σε νερό έτειναν να αγνοούν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης.

«Αν τρώτε απλώς ψωμί, μπέικον και αυγά, δεν θα πάρετε πολύ νερό από το φαγητό, αλλά εάν τρώτε κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι, μπορείτε να λάβετε περίπου το 50% των αναγκών σας σε νερό από τα τρόφιμα», είπε ο Yamada.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αξιολόγησε την πρόσληψη νερού 5.604 ατόμων ηλικίας μεταξύ οκτώ ημερών και 96 ετών από 23 χώρες.

Η έρευνα περιελάμβανε άτομα που έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο ορισμένα από τα άτομα υδρογόνου αντικαταστάθηκαν από δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο υδρογόνου που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι αβλαβές.

Ο ρυθμός αποβολής του επιπλέον δευτερίου αποκαλύπτει πόσο γρήγορα ανατρέπεται το νερό στο σώμα και η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέτρο ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον του ατόμου.

Όσοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά κλίματα και σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και οι αθλητές και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες είχαν υψηλότερο κύκλο εργασιών, που σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Η ενεργειακή δαπάνη είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στον κύκλο εργασιών του νερού, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται στους άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών, με μέσο όρο 4,2 λίτρα την ημέρα.

Αυτό μειώθηκε με την ηλικία, κατά μέσο όρο 2,5 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες στα 90 τους.

Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών είχαν μέσο κύκλο εργασιών 3,3 λίτρα, ο οποίος μειώθηκε στα 2,5 λίτρα στην ηλικία των 90 ετών. Οι αθλητές γυρίζουν περίπου ένα λίτρο περισσότερο από τους μη αθλητές.

Τα νεογέννητα μωρά αναποδογυρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινή πρόταση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό – ή περίπου δύο λίτρα την ημέρα – είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους στις περισσότερες περιπτώσεις και μια «πολιτική που ταιριάζει σε όλους».

«Νομίζω ότι είναι μια σύσταση που πολλοί άνθρωποι απλώς αγνοούν και ακολουθούν αυτό που τους λέει το σώμα τους».

Αν και το να πίνετε περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας είναι απίθανο να είναι επιβλαβές για την υγεία, το καθαρό πόσιμο νερό δεν είναι ελεύθερο να παραχθεί, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

«Υπάρχει κόστος για να πίνουμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι κόστος για την υγεία», είπε ο Speakman.

«Αν 40 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσαν τις οδηγίες και έπιναν μισό λίτρο καθαρό νερό περισσότερο από ό,τι χρειάζονται κάθε μέρα, αυτό σημαίνει 20 εκατομμύρια λίτρα σπαταλημένου νερού κάθε μέρα».