Νερό από… χρυσάφι – Το mega deal που «τίναξε» την ελληνική αγορά

Νερό: Σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά προχώρησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς αποφάσισε να πουλήσει το νερό Ιόλη!

Στην πώληση του τομέα εμφιαλωμένου νερού (δηλαδή του brand Ιόλη μαζί με την παραγωγική μονάδα) προχώρησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στο πλαίσιο γενικότερης αναδιαμόρφωσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία αυτή, οι εγκαταστάσεις της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ, περιέρχονται στην κυριότητα της PREMIA.

Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE (βασικού μετόχου της PREMIA που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΕ).

Αγοραστής είναι η σουηδική Sterner Stenhus, συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη, γνωστή στο ελληνικό κοινό από τις επενδύσεις της στην Premia Properties και την Μπουτάρης.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το ότι η νέα ιδιοκτησία έχει πολύ φιλόδοξο πλάνο για το νερό ΙΟΛΗ, δίνοντας προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς για εμάς η μεταβίβαση του ΙΟΛΗ είναι μια απόφαση που συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα, μετά από 30 χρόνια δραστηριοποίησής μας στην αγορά του νερού», δηλώνει ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Συμπληρώνει πως «η εταιρεία μας εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην ελληνική αγορά και ανάπτυξη με γνώμονα τη βιωσιμότητα, συνεισφέροντας σταθερά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους της, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους καταναλωτές».

Ο Ηλίας Γεωργιάδης CEO – STERNER STENHUS και Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES ανέφερε:

«Είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την εξαγορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και εμφιαλώνεται κατευθείαν από τις πηγές της οροσειράς Οίτης.

Πιστεύουμε στις προοπτικές του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και σκοπεύουμε μαζί με τους ανθρώπους στο εργοστάσιο της Λαμίας να συνεχίσουμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν και να αναπτύξουμε το δίκτυο και τις πωλήσεις, ώστε να απολαύσουν οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό νερό υψηλών προδιαγραφών.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά μας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουμε στον Όμιλο μας το νερό ΙΟΛΗ με τα κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η PREMIA προχώρησε σε μια ακόμα πρωτοποριακή συναλλαγή ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικών ακινήτων.

Το 2023 συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η PREMIA».

Νερό: Η κίνηση… ματ από τον Βαρδινογιάννη

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και ο Βαρδινογιάννης πρωτοπορεί. Επενδύσεις 8 δισ. από Motor Oil και Helleniq Energy με το βλέμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με προτεραιότητα την ενεργειακή τους μετάβαση Motor Oil και Helleniq δρομολογούν επενδύσεις 8 δις. ως το 2030, αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο από εταιρείες πετρελαίου σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.

Ταυτόχρονα αλλάζουν τις αποτιμήσεις και την αξία τους ενώ με τα σημαντικά τους επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα.

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επιχειρησιακή αξία όποιας εταιρείας πραγματοποιεί αυτή τη μετάβαση.

Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.

Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030.

Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, έναντι 10,7 GW το 2022.

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνεις την ημέρα

Απαντήσεις στο πόσο ακριβώς νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά, έδωσαν οι επιστήμονες.

Η σύσταση να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι πιθανό να είναι υπερβολική για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή και εμφανίζεται συχνά στην καθοδήγηση για την υγεία.

Η πιο πρόσφατη εργασία, ωστόσο, η πιο αυστηρή μελέτη μέχρι σήμερα για τον κύκλο εργασιών νερού, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα πρόσληψης νερού.

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 έως 1,8 λίτρα την ημέρα, χαμηλότερα από τα δύο λίτρα που συνήθως συνιστώνται, προτείνει η έρευνα.

«Η τρέχουσα σύσταση δεν υποστηρίζεται καθόλου επιστημονικά», δήλωσε ο Yosuke Yamada του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία και ένας από τους πρώτους συγγραφείς της εργασίας. «Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες δεν είναι σίγουροι από πού προήλθε αυτή η σύσταση».

Ένα ζήτημα είναι ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις των απαιτήσεων σε νερό έτειναν να αγνοούν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης.

«Αν τρώτε απλώς ψωμί, μπέικον και αυγά, δεν θα πάρετε πολύ νερό από το φαγητό, αλλά εάν τρώτε κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι, μπορείτε να λάβετε περίπου το 50% των αναγκών σας σε νερό από τα τρόφιμα», είπε ο Yamada.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αξιολόγησε την πρόσληψη νερού 5.604 ατόμων ηλικίας μεταξύ οκτώ ημερών και 96 ετών από 23 χώρες.

Η έρευνα περιελάμβανε άτομα που έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο ορισμένα από τα άτομα υδρογόνου αντικαταστάθηκαν από δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο υδρογόνου που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι αβλαβές.

Ο ρυθμός αποβολής του επιπλέον δευτερίου αποκαλύπτει πόσο γρήγορα ανατρέπεται το νερό στο σώμα και η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέτρο ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον του ατόμου.

Όσοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά κλίματα και σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και οι αθλητές και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες είχαν υψηλότερο κύκλο εργασιών, που σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Η ενεργειακή δαπάνη είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στον κύκλο εργασιών του νερού, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται στους άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών, με μέσο όρο 4,2 λίτρα την ημέρα.

Αυτό μειώθηκε με την ηλικία, κατά μέσο όρο 2,5 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες στα 90 τους.

Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών είχαν μέσο κύκλο εργασιών 3,3 λίτρα, ο οποίος μειώθηκε στα 2,5 λίτρα στην ηλικία των 90 ετών. Οι αθλητές γυρίζουν περίπου ένα λίτρο περισσότερο από τους μη αθλητές.

Τα νεογέννητα μωρά αναποδογυρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινή πρόταση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό – ή περίπου δύο λίτρα την ημέρα – είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους στις περισσότερες περιπτώσεις και μια «πολιτική που ταιριάζει σε όλους».

«Νομίζω ότι είναι μια σύσταση που πολλοί άνθρωποι απλώς αγνοούν και ακολουθούν αυτό που τους λέει το σώμα τους».

Αν και το να πίνετε περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας είναι απίθανο να είναι επιβλαβές για την υγεία, το καθαρό πόσιμο νερό δεν είναι ελεύθερο να παραχθεί, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

«Υπάρχει κόστος για να πίνουμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι κόστος για την υγεία», είπε ο Speakman.

«Αν 40 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσαν τις οδηγίες και έπιναν μισό λίτρο καθαρό νερό περισσότερο από ό,τι χρειάζονται κάθε μέρα, αυτό σημαίνει 20 εκατομμύρια λίτρα σπαταλημένου νερού κάθε μέρα».