Νέοι Αγρότες: Επιδότηση έως 40.000 ευρώ – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Νέοι αγρότες: Την οικονομική στήριξη και τη δυναμική για να ξεκινήσουν να δημιουργούν και να επενδύουν στον αγροτικό τομέα δίνουν τα προγράμματα για νέους αγρότες. Πάρτε τώρα έως 40.000 ευρώ για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και νέες παραγωγές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή θα φτάσει για πρώτη φορά το 70%. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Για τον μήνα Νοέμβριο οδεύει το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα όσα έχει εγκρίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά, μειώνοντας έτσι τον χρόνο.

Το ύψος της προκαταβολής θα φτάσει για πρώτη φορά το 70%.

Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα, αλλά και η ενίσχυση των υποψηφίων νέων που δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδό τους στον τομέα της γεωργίας.

Σύμφωνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ενδιαφέρον για το εν λόγω υπομέτρο είναι αρκετά έντονο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποβολή 30.000 φακέλων. Στόχος είναι οι εγκρίσεις στη φετινή πρόσκληση να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ήδη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έχουν προδημοσιευθεί όλες οι προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στην πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

«Έπειτα από πενταετή αναμονή, οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 18 – 41 που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω του διπλασιασμού της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Η οικονομική στήριξη προς τους δικαιούχους θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αφορά το 70% του συνολικού ποσού στήριξης και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί εντός 5 ετών από την ένταξη, και θα έχει ως προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των σχετικών στόχων και δεσμεύσεων.

Νέοι αγρότες: Ομοιότητες και διαφορές με το προηγούμενο πρόγραμμα

Αρκετές είναι οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές του νέου προγράμματος για τους νέους αγρότες από την προηγούμενη Πρόσκληση.

«Μεταξύ των κυριότερων διαφοροποιήσεων περιλαμβάνεται η επίτευξη κύκλου εργασιών από γεωργική δραστηριότητα, με βάση τα φορολογικά στοιχεία, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαγιαννίδης.

Πρόσθεσε δε ότι «κατά την αίτηση της τελικής αποπληρωμής θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις, όπου η πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο».

Επίσης, αλλαγές προβλέπονται σχετικά με:

Tην αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αρχική κατάσταση

Tην υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 μηνών από την απόφαση έγκρισης και παραμονή έως το έτος εξόδου τους από το μέτρο
Tην υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα για 7 χρόνια, η οποία δύναται να αυξηθεί κατά 1 έτος ανάλογα με το έτος επίτευξης των στόχων (3 ή 4 έτος)

Tη διατήρηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη έως το έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος

Tη διατήρηση του τόπου μόνιμης κατοικίας, εντός της ίδιας Περιφέρειας

Tη δυναμικότητα εισόδου της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκφρασμένη σε όρους τυπικής απόδοσης, που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8.000 ευρώ για μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ αναλόγως τον τόπο μόνιμη κατοικίας και τον πληθυσμό αυτού.

Νέοι αγρότες: Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν τα νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα (έως 41 ετών) που έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το 18μηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και έχουν υποβάλλει δήλωση στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021.

Παράλληλα, πρέπει να εγγράφονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του νεοεισερχόμενου επαγγελματία αγρότη, να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή την αποκτούν εντός 36 μηνών από την ένταξή τους.

Τέλος, θα πρέπει να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, διάρκειας τριών έως τεσσάρων ετών με δεσμευτικούς στόχους και μακροχρόνιες υποχρεώσεις.

Νέοι αγρότες: Αυτός είναι ο πραγματικός ελληνικός «χρυσός»

Το ό,τι η χώρα μας είναι «προικισμένη» με γεωργικά πολύτιμα αγαθά το ξέραμε, ωστόσο το ελληνικό βαμβάκι ετοιμάζεται να… κατακτήσει τον πλανήτη! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το ενδιαφέρον της φημισμένης εταιρείας Lacoste να προμηθευτεί ελληνικό βαμβάκι αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον αποκαλούμενο «λευκό χρυσό» της ελληνικής γης (σύμφωνα με πληροφορίες, σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και άλλη μια εταιρεία με σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά μόδας, η H&M).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο βασικός λόγος του ενδιαφέροντος παγκόσμιων κολοσσών της μόδας για το ελληνικό βαμβάκι, πέραν της ποιότητάς του, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών παγκοσμίως για την κοινωνική διάσταση της παραγωγής του, δηλαδή για θέματα που έχουν σχέση με την καταναγκαστική εργασία και την παιδική εργασία, όπως αναφέρουν καταγγελίες για χώρες της Ασίας όπου επίσης παράγεται το προϊόν.

Ως εκ τούτου οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας βάμβακος και μία απ’ αυτές είναι η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση –καλύπτει το 80-85% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και το υπόλοιπο η Ισπανία.

Νέοι αγρότες:40 εκατ. ευρώ για πιστοποίηση

Το κλειδί για να προχωρήσουν οι συμφωνίες με τους κολοσσούς της μόδας είναι το γεγονός ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι πιστοποιημένο με το ευρωπαϊκό σήμα AGRO 2, το οποίο είναι ισοδύναμο με το παγκόσμιο σήμα BCI.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο κ. Λιβανός, το Υπουργείο εξασφάλισε την ένταξη εντός του 2022 και χρηματοδότηση των δαπανών πιστοποίησης των παραγωγών βάμβακος με AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέοι αγρότες: Χρηματοδότηση βαμβακιού και από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε στόχο να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι το δικό του brandname ώστε να ενισχύσει την αξία του στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά. Ανέδειξε μάλιστα την ευκαιρία που δημιουργούν το Ταμείο Ανάκαμψης και η νέα Κοινή Αγροτική πολιτική (ΚΑΠ ώστε, όπως είπε, «να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο για τις παγκόσμιες προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού».

Για το βαμβάκι προβλέπεται έως το 2027 ειδική ενίσχυση από την νέα ΚΑΠ ύψους 183,9 εκατ. ευρώ ετησίως. H ειδική ενίσχυση χορηγείται με βάση την επιλέξιμη έκταση που καλλιεργείται με βαμβάκι από κάθε δικαιούχο. Η έκταση πρέπει να σπέρνεται με ποικιλίες εγκεκριμένες από το Κράτος Μέλος, να χρησιμοποιείται κατά τη σπορά σπόρος ελάχιστης ποσότητας ανά εκτάριο και να συγκομίζεται υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας. Η ειδική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται για βαμβάκι καθαρής, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας.

Νέοι αγρότες: Σε Τουρκία – Αίγυπτο τα 2/3 του ελληνικού βαμβακιού

Η Ελλάδα παράγει τα τελευταία χρόνια περί τις 300-330 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, εκ των οποίων περί τις 20.000 τόνους αξιοποιούνται στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και οι υπόλοιπες εξάγονται. Περίπου το μισό ελληνικό βαμβάκι – και περισσότερο κατά περιόδους – κατευθύνεται στην Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακά την καλύτερη αγορά, ενώ άλλο 1/5 στην Αίγυπτο, που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη αγορά. Το υπόλοιπο εξάγεται στις χώρες της Ασίας, όπου και τα εργοστάσια παραγωγής των περισσότερων εταιρειών ένδυσης.

Νέοι αγρότες: Και η Diesel… ψηφίζει ελληνικά!

Με «έξυπνο» βαμβάκι, που παράγεται αειφορικά στη Νάουσα από την ελληνική νηματουργία Βαρβαρέσσος, θα ράβονται εφεξής τα t-shirts της Diesel. Η κορυφαία ιταλική εταιρεία ένδυσης επέλεξε το προϊόν «Supreme Green Cotton» για τα μπλουζάκια των σειρών Green Label, NightCrush και Malign.

Το «Supreme Green Cotton» είναι μια συλλογή «έξυπνων» νημάτων εξαιρετικής ποιότητας της Βαρβαρέσσος, η οποία ανέπτυξε ένα καινοτόμο και κοινωνικά υπεύθυνο σύστημα, με προδιαγραφές που τηρούνται αυστηρά από τον σπόρο, στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία στην ένδυση, ένα ποιοτικό και σύγχρονο εθνικό προϊόν, που παράγεται αειφορικά στην Ελλάδα.

Η νηματουργία Βαρβαρέσσος χρησιμοποιεί ένα προηγμένο, σύστημα δορυφορικής άρδευσης στάγδην στα χωράφια, που επιτρέπει εξοικονόμηση έως και 40% στη χρήση νερού. Το σύστημα διαθέτει μια προσαρμοσμένη εφαρμογή που συνδέεται μέσω δορυφορικών και μετεωρολογικών σταθμών σε επιλεγμένα χωράφια, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν τα χωράφια σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα αξιοποιεί τεχνολογία Internet of Things, προειδοποιώντας τους παραγωγούς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ποτίσουν τα χωράφια τους, για να διασφαλίσουν ότι τα φυτά έχουν την υψηλότερη απόδοση με βιώσιμο τρόπο.

Το τελικό έτοιμο προϊόν απολαμβάνει ήδη μεγάλης αναγνωρισιμότητας, επιτυγχάνοντας εξαγωγές που φτάνουν στο 95% της παραγωγής στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή την καινοτομία επιβραβεύει η Diesel, η οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει την ελληνική πρώτη ύλη για τις κορυφαίες σειρές της.

Για το project «Supreme Green Cotton» η Βαρβαρέσσος έχει ενώσει τις δυνάμεις ελληνικών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής και εφοδιαστικής, δημιουργώντας ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το project βασίζεται σε έναν συνδυασμό από οικολογικά, κοινωνικά κριτήρια βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας smart tools, με τα οποία ψηφιοποιήθηκαν οι παραγωγικές διαδικασίες όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας με 100% διαφανή και ιχνηλάσιμο τρόπο.

Στη βάση της πρωτοβουλίας Supreme Green Cotton, εξειδικευμένες ομάδες καλλιεργητών παράγουν με βάση ένα πρωτόκολλο ειδικών προδιαγραφών αειφορίας, ένα υψηλής ποιότητας βαμβάκι, με εξειδικευμένες πρακτικές γεωργίας ακριβείας. Στη συνέχεια, αυτό το ειδικό αειφόρο βαμβάκι μεταποιείται από πιστοποιημένους συνεργάτες κατά τη διαδρομή όλης της παραγωγικής αλυσίδας, όπως είναι τα εκκοκκιστήρια, το νηματουργείο μας, τα πλεκτήρια, τα υφαντήρια, τα βαφεία και οι κατασκευαστές ενδυμάτων, σε τελικό προϊόν ένδυσης.

Τα έξυπνα νήματα, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, έχουν πιστοποιηθεί από την Oeko-Tex, η οποία διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα, καθώς και από την STeP by Oeko-Tex.