Ρεύμα: Δεν έχει προηγούμενο η αλλαγή που έρχεται στα τιμολόγια. Τι ώρες θα είναι φθηνότερη η χρέωση. Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.
Το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας βάζει στα σκαριά, το σχέδιο για νέο ωράριο με φθηνότερο ρεύμα, ενώ δύο άλλες, παράλληλες ειδήσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Αρχικά, η πιο γνωστή πληροφορία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυρές σκέψεις να αλλάξει το νυχτερινό τιμολόγιο και να γίνει… μεσημεριανό. Δηλαδή, το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος να ισχύει από 11:00 το πρωί μέχρι 16:00 το μεσημέρι και όχι μετά τις 11 το βράδυ, όπως γίνεται σήμερα.
Η σκέψη πίσω από αυτό, είναι να εκμεταλλευτούν οι καταναλωτές τις χαμηλές τιμές που επικρατούν εκείνες τις ώρες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Με απλά λόγια, το μεσημέρι, οι αρνητικές και μηδενικές τιμές των ΑΠΕ αναγκάζουν να αυξηθεί η ζήτηση ενέργειας όταν οι «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ.
Μετατοπίζοντας το ωράριο προς το μεσημέρι, τα νοικοκυριά θα μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του φορτίου μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες χρεώσεις.
Η πρώτη σκέψη όμως δημιουργεί ένα… πρόβλημα: Το μεσημέρι η πλειοψηφία των εργαζόμενων δουλεύει και δεν είναι σπίτι. Ένας, λοιπόν, από τους παράγοντες που δείχνουν ακόμα περισσότερο ότι οδεύουμε σε τέτοιες αλλαγές είναι μια νέα προαναγγελία επιδότησης.
Φθηνότερο ρεύμα με νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο για μια νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με το «Αλλάζω συσκευή 2», οι νέες πληροφορίες αναφέρουν πως, τα κριτήρια επιλογής συσκευής για τους δικαιούχους θα είναι αυστηρά για να περιλαμβάνουν αποκλειστικά «έξυπνες συσκευές», να μπορούν δηλαδή εξ αποστάσεως οι καταναλωτές να τις ανάβουν ή να τις σβήνουν και να επωφελούνται από φτηνό ρεύμα.
Θα μπορούν δηλαδή, τις μεσημεριανές ώρες να χειρίζονται μέσω WiFi τις συσκευές τους, ακόμα και αν δουλεύουν και δεν είναι σπίτι.
Παρότι ακόμα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις, το παράδειγμα του πρώτου κύκλου του «Αλλάζω Συσκευή» μας δίνει τον «οδικό χάρτη» για το πώς θα γίνει. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι ξανά το allazosyskevi.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και η αίτηση θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι με την είσοδο στην πλατφόρμα, οι δικαιούχοι χρειάζονταν να έχουν ακόμα τρία απαραίτητα στοιχεία:
- τον αριθμό ταυτότητας
- το ΑΦΜ
- τον αριθμό παροχής ρεύματος
Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν και το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν. Την προηγούμενη φορά ήταν κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτης, αυτή τη φορά όμως, επειδή θα απευθύνεται μόνο σε «έξυπνες» συσκευές, ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες επιλογές.
Την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν οι δικαιούχοι είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω λογιστή, είτε στο κατάστημα.
Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, θα υπάρξει μέσω κριτηρίων, κοινωνικών και εισοδηματικών μία ιεράρχηση, από την οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες.
Μόλις οι δικαιούχοι ενημερώνονται και λαμβάνουν το voucher με την έκπτωση που δικαιούνται (το ποσό δεν θα καταβάλλεται στην τράπεζα), απευθύνονται στο κατάστημα που επιθυμούν, όπου θα επιλέγουν την συσκευή με την οποία θα αλλάξουν την παλιά.
Στη συνέχεια γίνεται η πληρωμή της νέας συσκευής, με την επιδότηση να αφαιρείται απευθείας.
Το τελευταίο βήμα είναι να ορισθεί από το κατάστημα η ημερομηνία κατά την οποία θα μεταβεί στο σπίτι του δικαιούχου ο τεχνικός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως η συσκευή που θα αλλαχθεί λειτουργεί.
Η νέα κατηγορία στα τιμολόγια ρεύματος
Η τρίτη -και τελευταία- πληροφορία που ενισχύει το σενάριο να έχουμε ένα νέο μεσημεριανό τιμολόγιο ρεύματος, είναι πως θα δοθούν νέα κίνητρα για να περάσουν αρκετοί καταναλωτές και επιχειρήσεις στο πορτοκαλί τιμολόγιο.
Η νέα αυτή κατηγορία επιτρέπει σε όσους καταναλωτές έχουν «έξυπνους» μετρητές, να ρυθμίζουν την κατανάλωσή τους σε ώρες που το ρεύμα είναι φθηνότερο.
Τα συγκεκριμένα τιμολόγια αφορούν -ως επί το πλείστον- για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, που μαζί με την ενεργοβόρο βιομηχανία, απορροφούν φορτία ίσα με το 40%-45% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα.
Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα αφορά και τους καταναλωτές χαμηλής τάσης που διαθέτουν έξυπνους μετρητές.
«Αγνοούνται» οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος στην Ελλάδα
Στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, οι καταναλωτές διαχειρίζονται τη ζήτησή τους μέσω των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι επιτρέπουν την τιμολόγηση ανά ώρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές προσαρμόζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες με χαμηλή ζήτηση και χαμηλότερες τιμές.
Μέχρι στιγμής, οι έξυπνοι μετρητές για τις οικιακές καταναλώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί στο ελληνικό δίκτυο, καθώς το σχετικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Σε αυτήν την αναμονή, οι υφιστάμενοι νυχτερινοί μετρητές με δυνατότητα διζωνικής χρέωσης (ημερήσιας και νυχτερινής) καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του δικτύου. Αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες και την χαμηλή κατανάλωση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει σενάρια για τη μετατόπιση των ζωνών νυχτερινού τιμολογίου που είχαν καθιερωθεί στο παρελθόν, όταν η ηλεκτροπαραγωγή κυριαρχούσε από θερμικές μονάδες και οι τιμές ρεύματος είχαν κορυφωθεί τις μεσημεριανές ώρες.
Σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά φτάνει στην κορύφωσή της και η ζήτηση παραμένει σταθερή, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μηδενίζονται, ενώ καταγράφονται και αρνητικά πρόσημα.
Η μετατόπιση της φθηνής τιμολόγησης από το νυχτερινό στο μεσημεριανό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μετατόπιση της ζήτησης και θα συμβάλει στη διόρθωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς θα αποσυνδέει την παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, ενώ το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 23:00-07:00.