Εστίαση: Συναγερμός σε ταβέρνες και εστιατόρια. To street food έρχεται και ανατρέπει τα δεδομένα. Νέο χτύπημα φοβούνται οι επιχειρηματίες στην εστίαση που παραμένουν κλειστοί εδώ και 5 μήνες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τους όρους λειτουργίας και τη διάθεση των θέσεων – δικαιώματος δραστηριοποίησης στην παρασκευή και πώληση έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου (street food), καθορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 21, επιτρέπεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους και κινητών καντινών σε δημόσιο ή δημοτικό (ιδιόκτητο ή μισθωμένο) ή ιδιωτικό υπαίθριο χώρο.
Η διάθεση των θέσεων δραστηριοποίησης και η χορήγηση της άδειας γίνονται με προκήρυξη του δήμου μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού με κριτήριο την υψηλότερη οικονομική προσφορά.
Ενώ η διάρκεια χορήγησης άδειας δραστηριοποίησης είναι από 1 μήνα έως 3 έτη με δικαίωμα ανανέωσης. Ο κάτοχος ανανεώνει τη θέση δραστηριοποίησης που κατέχει για ίδιο χρονικό διάστημα, αποδεχόμενος το οικονομικό τίμημα που του προτείνει ο Δήμος.
Σε διαφορετική περίπτωση, η θέση επαναπροκηρύσσεται με τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού το ανωτέρω προσφερθέν τίμημα.
Η παρασκευή και πώληση έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου, επιτρέπεται μόνο με τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τη διάθεση προϊόντων τροφίμων.
Αρμόδιος φορέας λειτουργίας των εν λόγω αγορών είναι ο οικείος Δήμος ο οποίος αναλαμβάνει την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας, την κατάρτιση τοπογραφικού διαγράμματος, την προκήρυξη θέσεων και λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, διαφήμισης και τουριστικής προβολής.
Ο φορέας λειτουργίας μπορεί να αναθέτει την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες/ιδιώτες.
Η λειτουργία του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών δύναται να ανατίθεται σε φορέα που προκύπτει από τη σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
Στην απόφαση ίδρυσης-λειτουργίας ορίζονται, βάσει χωροταξικής μελέτης, οι ελάχιστες αποστάσεις του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών παρασκευής από εισόδους σχολείων, από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, των οργανωμένων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων, εκκλησιών και κατοικιών.
Η απόσταση του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού από τα άκρα των δημοτικών και λαϊκών αγορών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 200 μέτρων, στους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής και σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ανωτέρω απόσταση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 100 μέτρων.
Πότε ανοίγουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ: Τι ώρα θα κλείνουν
Πότε ανοίγουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ: «Λευκό καπνό» έβγαλε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, σκορπώντας… χαμόγελα σε καταστηματάρχες αλλά και θαμώνες!
Ημέρα ορόσημο για την επιστροφή σε μια πρώτη μορφή κανονικότητας αποτελεί η Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, καθώς απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις ενώ ανοίγει και η εστίαση, με αυστηρούς ωστόσο κανόνες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα είναι ελεύθερη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, κάτι που προφανώς ισχύει και για την Κυριακή του Πάσχα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι στα σημεία εξόδου από τις πόλεις, κυρίως στα διόδια, δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα οι πολίτες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη κατανόση στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης κατά την επανεκκίνηση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως επίκειται δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά εστιασμένου για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, για υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, για υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, για υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07 και για υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14 προβλέπονται τα εξής:
Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους → Δευτέρα 3 Μαΐου.
Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.
Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).
Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
Κλειστά 23:00-05:00.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS, από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1/3/2020. Τέλος, παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους Κ.Α.Δ. 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και τους οκταψήφιους αυτών.
Πότε ανοίγουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ: Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση
Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η εστίαση θα κάνει επανεκκίνηση μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, με το ένα από τα δύο να πληρώνεται από την επιχείρηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη διάταξη, 90 cm – 1,2 m – 1,8 m, επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα αλλάζει και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, καθώς θα ξεκινά από τις 23:00. Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα κλείνει τη συγκεκριμένη ώρα.
O υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε το τι θα ισχύει στις περιπτώσεις όπου ένας πελάτης βρίσκεται σε κατάστημα εστίασης ως αργά. Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 23.00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23.00 να είναι σπίτι ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.
«Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα», δήλωσε σχετικά και ο κ. Σταμπουλίδης.
Σχετικά με τους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν έχουν πολύ χώρο εξωτερικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως, όπως έγινε και πέρυσι, θα δοθεί κοινόχρηστος χώρος σε όσους έχουν πρόσβαση σε δρόμο να μπορούν να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο κομμάτι δημοσίου χώρου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης για την εστίαση.