Νέα μέτρα: Τι θα ισχύσει για μάσκα, σχολεία, μετακινήσεις και Σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τα νέα μέτρα, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις είναι κοντά. Πώς θα λειτουργούν τα σχολεία, ποιες μετακινήσεις θα περιοριστούν, πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, πώς θα ψωνίζουμε στα Σούπερ μάρκετ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα στο κυβερνητικό τραπέζι για επιπλέον περιορισμούς για μεγάλα εμπορικά καταστήματα και υπεραγορές τροφίμων. Μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης είναι η πορεία των εμβολιασμών – Ποιες άλλες λύσεις έχουν προταθεί

Μια εναργέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο, μολονότι οι πρώτοι οιωνοί αναφορικά με την εφαρμογή τους, που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, είναι αρκούντως ενθαρρυντικοί.

Τόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όσο και η αδιάλειπτη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ωθούν τους πολίτες προς την τήρηση του νέου πλαισίου περιορισμών, παρότι και χθες τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 7.105.

Ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφανεί μέχρι τα τέλη του μήνα, γεγονός που έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το επόμενο διάστημα. «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς.

Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, τη στιγμή που «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο», πρόσθεσε.

Παρότι η πιθανότητα ενός καθολικού lockdown διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πιθανές εκδοχές της εξέλιξης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα μελετώνται συστηματικά για παν ενδεχόμενο, αν και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, δεδομένου ότι και τα νέα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Περιθώρια, ωστόσο, διορθωτικών κινήσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων, αλλά και περαιτέρω περιορισμοί, εστιασμένοι στους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αν κάτι τέτοιο εκτιμηθεί ως αναγκαίο, ιδίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χθες, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα «αποκλεισμού» των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση ή ακόμα τη θέσπιση της υποχρέωσής τους σε περισσότερα τεστ σε σχέση με σήμερα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν υφίσταται περίπτωση καθολικού lockdown, ώστε να μη θιγεί η ελευθερία που έχουν ανακτήσει οι εμβολιασμένοι, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών.

Οι τελευταίοι θα αποτελέσουν μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί τυχόν «Σχέδιο Β», ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Αντίθετα, στις δυνητικές λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, όπως και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης ή και της επαναφοράς της απαγόρευσης ορθίων πελατών.

Αν, ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, δεν αποκλείεται να ανακινηθούν και σκέψεις για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα, εξαιρώντας τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ενεργή παραμένει η δυνατότητα του click away για όσους δεν διαθέτουν τεστ (με παραλαβή προϊόντων στην είσοδο του καταστήματος).

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τους αρνητές συμπολίτες μας να μην μπορούν να ψωνίσουν φαγητό για να φάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, οριοθετώντας την περίμετρο των όποιων, νέων περιορισμών.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει με τα τραγωνικά

Υπό αυτό το πρίσμα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει τις τελευταίες ώρες η επικαιροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ ως προς τον αριθμό πελατών που θα δέχονται ταυτόχρονα κάθε φορά, έτσι ώστε η αναλογία πελατών/τετραγωνικών μέτρων να προϋποθέτει περισσότερα μέτρα (από τα 2τμ που προβλέπονται σήμερα) για κάθε νέο πελάτη που θα μπαίνει στο κατάστημα.

Στους περιορισμούς της εισόδου συζητείται και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που εισέρχεται σε σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογοι περιορισμοί να εφαρμοστούν και για την είσοδο στα μεγάλα, εμπορικά κέντρα, τα οποία προτιμώνται από τους καταναλωτές ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω και της αλλαγής του καιρού.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Κανονικά τα σχολεία

Παράλληλα, κατηγορηματικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες ως προς τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Μιλώντας σχετικά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η λειτουργία των σχολείων δεν επιβαρύνει την πανδημία, συμπληρώνοντας ότι, ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27%, τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί με το εξαντλητικό τεστινγκ για τα παιδιά, έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Ορόσημο η 22α Νοεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το προηγούμενο Σάββατο έχουν ημερομηνία λήξης την 22α Νοεμβρίου με τον υπουργό Υγείας να έχει εξηγήσει ότι δεδομένου ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι δυναμική, οι παρεμβάσεις είναι συνεχώς υπό αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι για αλλαγές στα μέτρα που θα αφορούν στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο καθώς σήμερα οι καταναλωτές εισέρχονται στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ. Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Μάσκα παντού και για όλους η Λινού, μοντέλο lockdown Αυστρίας ορισμένοι λοιμωξιολόγοι
Ειδικοί, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για το ενδεχόμενο να πρέπει να επιβληθεί ξανά lockdown ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού επικαλούμενοι το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία που έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, με δηλώσεις της το πρωί της Πέμπτης ζήτησε όλοι ανεξαιρέτως να φορούν μάσα τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%»., είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι μη εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένου», είπε η Αθηνά Λινού.

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Θέλουν να αποκλείσουν από παντού τους ανεμβολίαστους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας από τα σούπερ μάρκετ!

«Ανοιχτή» δηλώνει η κυβέρνηση σε πρόσθετα μέτρα και σε προσαρμογές στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στους κόλπους έχει ξεκινήσει και τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις τόνισε ότι είναι στο τραπέζι ο περιορισμός πρόσβασης στα σούπερ μάρκετ.

Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ανεμβολίαστους από την αγορά τροφίμων για το σπίτι τους, ωστόσο, η εικόνα που παρατηρείται με τον κόσμο να μπαίνει μαζικά στα σούπερ μάρκετ σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, θέτει ζήτημα προς συζήτηση».

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: «Ποτέ μη λες ποτέ για lockdown»

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown, ωστόσο φαίνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει πολύ διαφορετική άποψη!

«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι η απάντηση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

Ο καθηγητής παρά την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε σκέψη νέου lockdown αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αναφέρει: «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η επιδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα. Αν δούμε ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, στα βαριά περιστατικά, στις νοσηλείες τότε κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει πρόληψη τώρα».

Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά με ενδεχόμενο και οι εμβολιασμένοι να χρειαστεί κάποια στιγμή να δείχνουν rapid test για να μπουν σε κλειστούς χώρους, απαντά πως «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας» χωρίς να το αποκλείει.