Νέα μέτρα: Η επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα και η πορεία των εμβολιασμών κρίνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα; Θα υπάρξουν περιορισμοί; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στις γιορτές των Χριστουγέννων και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυτή που θα κρίνει τα νέα μέτρα από την καινούργια χρονιά.
Τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασμών είναι θετικά, ωστόσο το γεγονός πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας κορονοϊού επιμένουν δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την επόμενη του …ρεβεγιόν ημέρα.
Το χαλαρό κλίμα των εορτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και σε μια τέτοια περίπτωση ο κλοιός θα σφίξει περαιτέρω για τους ανεμβολίαστους.
Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία συζήτηση για επαναφορά του lockdown, ενώ σε αυτή τη χρονική στιγμή βγάζει από το τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων. «Στη φάση, που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν στην υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Ωστόσο, η στρατηγική θα επανεξεταστεί τη νέα χρόνια, καθώς θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αν τα εορταστικά τραπέζια με συγγενείς και φίλους οδήγησαν σε διασπορά του ιού.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας – ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά πάνω από τους 700-τότε εκ των πραγμάτων θα συζητηθούν δυο κινήσεις εστιασμένες στους ανεμβολίαστους:
H επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε νέες ομάδες. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και στους πενηντάρηδες. Παραμένει στο τραπέζι αλλά με λιγότερες πιθανότητες η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (καθώς προς το παρόν λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά κριτήρια).
Η επιβολή νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα οι όποιες ρυθμίσεις θα επεκταθούν σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μετά τη δεύτερη δόση δεν έκαναν εντός επταμήνου την αναμνηστική αλλά και σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης άνω των τριών μηνών και δεν εμβολιάζονται.
Ένα από τα βασικά μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση των απαιτούμενων τεστ (μοριακών ή rapid) για την προσέλευση στην εργασία (να πάνε από δύο σε τρία τεστ την εβδομάδα).
Παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα όπως να απαιτείται τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο στα καταστήματα ή η απαγόρευση εισόδου και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (ήδη απαγορεύεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους).
Ωστόσο, πρόκειται για θέματα που θα εξεταστούν όταν κάνει «ποδαρικό» το 2022 και μέχρι τότε προέχει η αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών και η τήρηση και επιτήρηση των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Από εκεί και πέρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοιχτούς χώρους είναι εύκολο να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο μέτρα όπως η δραστική επέκταση της τηλεργασίας είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς είναι δεδομένο πως θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.
Στο μεταξύ στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο για την ενίσχυση της εμβολιαστική κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί των παιδιών από 5 έως 11 ετών και ήδη περισσότερα από 29.000 ραντεβού έχουν κλειστεί. Μάλιστα έχουν ήδη φτάσει οι πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για τα παιδιά.
Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών το 86.4% έχει ήδη εμβολιαστεί ή έκλεισε το σχετικό ραντεβού (πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας το ποσοστό ανερχόταν στο 82,2%). Να σημειωθεί πως το «ρεκόρ» έχει η ηλικιακή ομάδα 75 με 79, όπου ξεπεράστηκε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων
Σχετικά με την αναμνηστική δόση σε σύνολο- αυτή τη στιγμή – 5.763.670 δικαιούχων, το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί και το 26,8% έχει προγραμματισμένο ραντεβού. Μάλιστα στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 85% (ενώ στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό είναι 53,6%).
Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έτσι και έτσι δεν θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Επίσης, μειώνεται στους τρεις μήνες η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από έξι μήνες με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών- την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ψηλά και η εξάπλωση της παράλλαξης Όμικρον καραδοκεί.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 με την οποία αλλάζει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (3 μήνες) και όχι για 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR (μοριακό τεστ).
Παράλληλα, από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.
Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.
Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Καθοριστική για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι και η συμβολή της εκκλησίας.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σήμερα, στις 12:00, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, όπου θα συζητηθεί η λειτουργία των ιερών ναών τα Χριστούγεννα.
Εν τω μεταξύ, έως τις 18 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, ενός self test, σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ενόψει εορτών.
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκούν ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».
Από σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως μη εμβολιασμένος.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των μη εμβολιασμένων και την υποχρέωση για rapid test.
Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.
Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.
Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…