Ανακοινώθηκε το… lockdown: Δείτε ποιες κατηγορίες πολιτών αφορά

Lockdown: Σε lockdown οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την γ’ δόση. Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έτσι και έτσι δεν θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Επίσης, μειώνεται στους τρεις μήνες η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από έξι μήνες με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών- την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ψηλά και η εξάπλωση της παράλλαξης Όμικρον καραδοκεί.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 με την οποία αλλάζει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (3 μήνες) και όχι για 6 μήνες.

Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR (μοριακό τεστ).

Παράλληλα, από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Καθοριστική για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι και η συμβολή της εκκλησίας.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σήμερα, στις 12:00, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, όπου θα συζητηθεί η λειτουργία των ιερών ναών τα Χριστούγεννα.

Εν τω μεταξύ, έως τις 18 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, ενός self test, σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ενόψει εορτών.

Lockdown: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκούν ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».

Lockdown: Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Από σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως μη εμβολιασμένος.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των μη εμβολιασμένων και την υποχρέωση για rapid test.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Lockdown: Αυτά τα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα

Δυο διαφορετικές δέσμες μέτρων έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών, και θα ενεργοποιήσει τη μια από αυτές, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι συσκέψεις σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας είναι αλλεπάλληλες με το ίδιο ερώτημα:

Τι θα γίνει εάν η πανδημία φουντώσει λίγο πριν τις γιορτές και τι θα αποφασιστεί εάν η αύξηση των εμβολιασμών κάμψει την επέλαση του τέταρτου κύματος.

Το πρόβλημα σήμερα, που μπερδεύει τους κυβερνητικούς, είναι ότι στις μέρες μας παρατηρούνται και τα δυο ταυτοχρόνως:

Και οι εμβολιασμοί αυξάνονται και η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει. Συνεπώς έχουν και τα δυο σενάρια στα συρτάρια τους και δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν ποιο θα ενεργοποιήσουν.

Lockdown: Self test για όλους

Το πρώτο σενάριο, που θα ακολουθηθεί εάν η πανδημία δείχνει να υποχωρεί χάρη στην σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, προβλέπει δωρεάν σελφ τεστς για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε στις ημέρες των γιορτών να επιτραπούν ρεβεγιόν όσων έχουν δηλώσει υπεύθυνα αρνητικό αποτέλεσμα στα σελφ τεστς.

Το μέτρο εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική προσεταιρισμού των ανεμβολίαστων, καθώς εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άδηλο τον τελικό χρόνο των εκλογών κι επιτρέπει προσμίξεις εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων με ευεργετικές συνέπειες για την επιχείρηση υπέρβασης των διαχωρισμών που γέννησε το νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτό το σενάριο υπάρχει και ως σκέψη η μεταγενέστερη χαλάρωση των τωρινών περιορισμών που έχουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αλλά τα μέτρα της χαλάρωσης, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, θα έλθουν σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση της πίεσης θα συνεχίζεται.