Νέα μέτρα: Έτσι θα ταξιδεύουμε με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Πώς ταξιδεύουμε προς τα νησιά και πως προς την ηπειρωτική χώρα. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις, τι πρέπει να ξέρετε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη χώρα μας, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επιφέρει αναταραχή τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κανονικότητα. Ωστόσο, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών με πλοία, αεροπλάνα κ.τ.λ. γίνονται με ένα συγκεκριμένο πλάνο, την ίδια ώρα που οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν τα προνόμια που τους δίνονται.

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο στα νησιά απαιτούν από τους ταξιδιώτες συγκεκριμένα έγγραφα. Απαραίτητη είναι και η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self tests, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ είναι υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα ταξίδια με πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Ιουλίου μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησία με πλοία όσοι έχουν:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (έπειτα από παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
  • συμπληρώση Ερωτηματολογίου Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.
  • οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2.Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Τι ισχύει για ταξίδι με αεροπλάνο

Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Οι επιβάτες να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

Οι παραθεριστές να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, τόνισε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Παράλληλα, ανακοίνωσε τις κατηγορίες των εργαζομένων που υπάγονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

1. Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από 16 Αυγούστου.

2 Από 1/9 γίνεται ο εμβολιασμός υποχρεωτικός σε υγιειονομικους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.

Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ένοπλες δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα και κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», επεσήμανε.

4. Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα και εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους θα είναι μόνο για καθήμενους, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Τα καταστήματα θα διαθέτουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, όμως θα γίνονται πολλολί αυστηροί έλεγχοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί περίτρανα μέχρι τώρα και ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» φέρνει πιο κοντά το στόχο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου μέσα στο καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται», τόνισε.

Δύο είναι οι βασικοι κίνδυνοι για την κοινωνία κατά τον πρωθυπουργό: Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστού.

Τόνισε ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα από την στάση ορισμένων, θα δώσει ελευθερία σε πολλούς και προστασία σ’ όλους, σημειώνοντας ότι δεν κινδευνεύει η Ελλάδα από τον ιό, αλλά οι ανεμβολίαστοι Ελληνες. Η πολιτεία έκανε αλλεπάλληλες εκστρατείες για την ενημέρωση πολιτών, θωράκισε το σύστημα υγείας με τεστ και προσέφερε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε καθολικές απαγορεύσεις».

Η ανάπτυξη της επόμενης διετίας στην χώρα μας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει από τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικα είπε, οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στο 50% των συνολικών αφίξεων του 2019. Δήλωσε δε, ότι τουρισμός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το φετινό καλοκαίρι.

«Ενωμένοι έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, καθότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 5.300.000 Ελληνες.

Τώρα τα καταφέραμε, απλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη, για να γίνει το καλοκαιρι μας ακομη καλύτερο.

Εχουμε το απόλυτο όπλο, τα εμβόλια, για να σταματήσουμε τον κορωνοίό εδώ στο τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου.

Βασικοί κανόνες, μάσκα, ατομική υγιεινή και πολλά τεστ με την πολιτεία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων, ώστε η νέα μετάλλαξη να μην γίνει πρόλογος μίας νέας πανδημίας το φθινόπωρο”, τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του.

Μετακινήσεις – νέα μέτρα: Έρχονται απολύσεις για τους ανεμβολίαστους

Δεν έκανες το εμβόλιο; Απολύεσαι! Σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, αρνητές και επιφυλακτικούς στέλνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα τίθεται αυτομάτως εκτός επιχείρησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αργά αλλά σταθερά πληθαίνει ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, κάποιες εξ’αυτών πολυεθνικές, που είτε προφορικά, είτε γραπτά δίνουν σαφή οδηγία στους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και με ασφαλή τρόπο στους ομίλους τους.

Τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση από τον χώρο των τροφίμων έχει δώσει σαφή οδηγία ότι από την 1η Αυγούστου και μετά δεν θα μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος στους χώρους της εταιρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε υποχρεωτικές άδειες μετ’ αποδοχών ή εφόσον αυτές έχουν εξαντληθεί, άδειες άνευ αποδοχών.

Επί του παρόντος λιγοστές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε γραπτές κοινοποιήσεις στους εργαζόμενους καθώς αν και νομικά εκτιμάται πως είναι πλήρως κατοχυρωμένες, επιφυλάσσονται για να μην προκαλέσουν «θόρυβο» που μπορεί να τύχει κακόπιστη κριτική από «κέντρα αντιεμβολιαστών».

Άλλες προχωρούν εγγράφως στην σχετικές κοινοποιήσεις προς τους εργαζόμενους τους, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που εξετάζουν αυτή την περίοδο την πολιτική που θα ακολουθήσουν το άμεσο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής Βιοηθικής.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σενάριο που είναι ισχυρό πάνω στο τραπέζι είναι να γίνει άνοιγμα κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους.

Δηλαδή η προαναγγελία για διαχωρισμό μεικτών και αμιγών να μην ισχύσει και να πάμε αποκλειστικά σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση οι εξωτερικοί θα παραμείνουν βεβαίως μεικτοί.