Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Ανατροπή δεδομένων φέρνει η έξαρση των κρουσμάτων. Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Νέα δεδομένα για την είσοδο ανηλίκων έως 18 ετών στους έως σήμερα μικτούς χώρους θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού που θα ισχύουν από αύριο.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι τα τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύσουν από αύριο, αφορούν κυρίως την προστασία των ανεμβολίαστων, ενώ σε ότι αφορά τις εκκλησίες και την κριτική που ασκήθηκε για τη μη υποχρέωση διενέργειας τεστ από τους πιστούς, είπε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα.
Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους εμβολιασμένους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες.
Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.
Ο Υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι τα εξεταστικά κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και επάρκεια εμβολίων, ώστε αν αύριο όλοι όσοι μπορούν ζητήσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα εξυπηρετηθούν άμεσα.
Ο κ. Πλεύρης επανερχόμενος στο θέμα των μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο, τόνισε ότι ειδικά στα καταστήματα της Εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, προειδοποιώντας πως όσοι θα παρανομήσουν θα το μετανιώσουν.
Ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της Κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί.
Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη.
Σε ότι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματά, αναμένεται η πρώτη έγκριση από τον EMA να δοθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία η χρήση του στα αρχικά στάδια της νόσου, έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπέιες.
Εξήγησε δε πως η χορήγηση τους θα γίνεται κατόπιν εισήγησής από επιτροπή που θα συσταθεί και θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες.
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Έξαλλοι οι ανεμβολίαστοι με την κυβέρνηση
Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύσει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα ο ανεμβολιαστος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ τον μήνα για rapid test προκειμένου να πάει στην εργασία του.
Το κόστος φτάνει τα 160 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για ζευγάρι ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 2 εξόδους το μήνα το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.
Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:
α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση
β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.
γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).
Το τεστ θα διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 2 φορες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.
Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) μέχρι σήμερα αφορούσε τους εργαζομένους σε:
- Εστίαση
- Τουριστικές επιχειρήσεις
- Μεταφορές προσώπων
- Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
- Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.) – Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Όλα τα νέα μέτρα
Στην σκιά των 6.700 κρουσμάτων ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
“Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες”, είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.
Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα στοιχεία είναι αμείλικτα” για τους ανεμβολίαστους και πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι πολίτες να κάνουν και την τρίτη δόση.
“Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο (06.11.2021) θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων, φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων.
Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα”, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Έτσι από το Σάββατο τα νέα μέτρα προσαρμογής για την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών είναι τα εξής:
Όλοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό σε όποια θέση και αν βρίσκονται θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid test.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά αρνητικό rapid test για την πρόσβασή τους σε:
- τράπεζες,
- δημόσιες υπηρεσίες
- εμπορικά καταστήματα,
- κομμωτήρια και
- σε μικτούς χώρους διασκέδασης
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Πάμε σε ολικό lockodwn;
Ο Νοέμβριος μπήκε «τρομάζοντας» κυβέρνηση και επιστήμονες με τα σχεδόν 5.500 χιλιάδες κρούσματα.
Οι αναλογίες άλλωστε με τον περσινό Νοέμβρη, τον χειρότερο μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακές και φτάνουν για να προκαλέσουν τρόμο σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Οι συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και σε μικτά σχήματα διαδέχονται η μια την άλλη.
Τα προτεινόμενα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι όμως είναι περιορισμένα. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για καθολικό lockdown.
Το «ξόρκισε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, ενώ με τον ίδιο τρόπο φέρεται να ξεκινάει κάθε σχετική κουβέντα και ο πρωθυπουργός.
Η επιλογή για δεύτερο υποχρεωτικό rapid test που εξετάζεται να επιβληθεί καθολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, μοιάζει αρκετά με επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια απέκρουσε κάθε τέτοια σκέψη, για επιβολή υποχρεωτικότητας την οποία χαρακτήρισε και «συνταγματικά προβληματική», δύο rapid test όμως για εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, είναι μέτρο σχεδόν εξοντωτικό που θα κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 80 ευρώ την εβδομάδα (με 2 rapid test) ίσως μάλιστα να φτάσει και τα 120 ευρώ αν επιλεγούν τα 3 rapid test την εβδομάδα, στο πιο ακραίο σενάριο.
Μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα. Σε μερικούς κλάδους τα rapid test είναι 2 την εβδομάδα και συγκεκριμένα σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
Υπέρ των τοπικών lockdown έχουν ταχθεί πάντως οι επιστήμονες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων τα βράδια στις «κόκκινες περιοχές», όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι και πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι δεν λένε «όχι» στο ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους περιορισμούς που «βγάζουν» εκτός εστίασης τους ανεμβολίαστους θαμώνες.