Έξαλλοι οι ανεμβολίαστοι με την κυβέρνηση: «Χαράτσι» 80 ευρώ και… βλέπουμε!

Ανεμβολίαστοι: Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύσει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα ο ανεμβολιαστος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ τον μήνα για rapid test προκειμένου να πάει στην εργασία του.

Το κόστος φτάνει τα 160 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για ζευγάρι ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 2 εξόδους το μήνα το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Το τεστ θα διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 2 φορες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.

Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) μέχρι σήμερα αφορούσε τους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.) – Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο

Ανεμβολίαστοι: Όλα τα νέα μέτρα

Στην σκιά των 6.700 κρουσμάτων ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

“Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες”, είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα στοιχεία είναι αμείλικτα” για τους ανεμβολίαστους και πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι πολίτες να κάνουν και την τρίτη δόση.

“Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο (06.11.2021) θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων, φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα”, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Έτσι από το Σάββατο τα νέα μέτρα προσαρμογής για την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών είναι τα εξής:

Όλοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό σε όποια θέση και αν βρίσκονται θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid test.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά αρνητικό rapid test για την πρόσβασή τους σε:

  • τράπεζες,
  • δημόσιες υπηρεσίες
  • εμπορικά καταστήματα,
  • κομμωτήρια και
  • σε μικτούς χώρους διασκέδασης

Ανεμβολίαστοι: Πάμε σε ολικό lockodwn;

Ο Νοέμβριος μπήκε «τρομάζοντας» κυβέρνηση και επιστήμονες με τα σχεδόν 5.500 χιλιάδες κρούσματα.

Οι αναλογίες άλλωστε με τον περσινό Νοέμβρη, τον χειρότερο μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακές και φτάνουν για να προκαλέσουν τρόμο σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Οι συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και σε μικτά σχήματα διαδέχονται η μια την άλλη.

Τα προτεινόμενα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι όμως είναι περιορισμένα. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για καθολικό lockdown.

Το «ξόρκισε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, ενώ με τον ίδιο τρόπο φέρεται να ξεκινάει κάθε σχετική κουβέντα και ο πρωθυπουργός.

Η επιλογή για δεύτερο υποχρεωτικό rapid test που εξετάζεται να επιβληθεί καθολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, μοιάζει αρκετά με επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια απέκρουσε κάθε τέτοια σκέψη, για επιβολή υποχρεωτικότητας την οποία χαρακτήρισε και «συνταγματικά προβληματική», δύο rapid test όμως για εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, είναι μέτρο σχεδόν εξοντωτικό που θα κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 80 ευρώ την εβδομάδα (με 2 rapid test) ίσως μάλιστα να φτάσει και τα 120 ευρώ αν επιλεγούν τα 3 rapid test την εβδομάδα, στο πιο ακραίο σενάριο.

Μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα. Σε μερικούς κλάδους τα rapid test είναι 2 την εβδομάδα και συγκεκριμένα σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Υπέρ των τοπικών lockdown έχουν ταχθεί πάντως οι επιστήμονες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων τα βράδια στις «κόκκινες περιοχές», όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι και πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι δεν λένε «όχι» στο ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους περιορισμούς που «βγάζουν» εκτός εστίασης τους ανεμβολίαστους θαμώνες.

Ανεμβολίαστοι: Αυτές είναι οι ιστοσελίδες που μεταδίδουν fake news

Σε έκτακτη ανακοίνωση για τα σάιτ που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια, προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δείτε στο xristika.gr ποια είναι…

Πρόκειται για τις ιστοσελίδες:

rumble.com
brighteon.com
ellinesithagenis.gr
ugetube.com

Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με στόχο η ΔΗΕ να εντοπίσει την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Πλην των τεσσάρων σάιτ εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για 6 λογαριασμούς σε social media.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν.

Ανεμβολίαστοι: Τέλος τα εμβόλια; Φέρνει χάπι κατά του ιού η Pfizer

Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, η Pfizer ετοιμάζεται να φέρει το τέλος στα εμβόλια με ένα νέο χάπι!

H Pfizer ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά της Covid, προκειμένου να ελέγξει την ικανότητά του να μειώνει προληπτικά τους κινδύνους λοίμωξης στο περιβάλλον ενός ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο.

Αρκετές εταιρίες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, που ονομάζονται αντιρετροϊκά. Αυτά δρουν εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.

Σε περίπτωση οριστικών αποτελεσμάτων, «πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς — προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως — εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε σε ανακοίνωση Μίκαελ Ντόλστεν, ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer.

Η προσέγγιση αυτή είναι «συμπληρωματική» των εμβολίων κατά της Covid, πρόσθεσε.

Αυτή η θεραπευτική αγωγή, που ονομάζεται PF-07321332, αναπτύχθηκε σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα με ένα ποτήρι νερό.

Στην κλινική δοκιμή φάσης 2/3 που ανακοινώθηκε σήμερα θα μετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, που χορηγείται δύο φορές ημερησίως για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν ψευδοφάρμακο.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Δύο άλλες κλινικές δοκιμές είναι επίσης σε εξέλιξη από φέτος το καλοκαίρι με χιλιάδες συμμετέχοντες για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος στους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19, η μια γι αυτούς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, η άλλη για τους χαμηλούς κινδύνους.

Για όλα τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, το φάρμακο αυτό θα είναι κυρίως αποτελεσματικό τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, προτού ο ιός αναπαραχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2.

Θα χορηγείται ωστόσο σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.

Ανεμβολίαστοι: Μεγάλη προσοχή – Αυτές είναι οι νέες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer

Παράλληλα, μπορεί τα εμβόλια του κορονοϊού να είναι τα μεγαλύτερα «όπλα» μας κατά της πανδημίας, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχώς παρατηρούν τις εξελίξεις από τη χρήση τους. Δείτε τι ανακάλυψαν για το εμβόλιο της Pfizer…

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί σε ορισμένα άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου BNT162b2 έναντι της COVID-19 των Pfizer/BioNTech αποτελούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα εμβολιασμού για σημαντικό αριθμό ατόμων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης των R. Shavit και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(8):e2122255).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την εμφάνιση αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου BNT162b2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Από τα 8102 άτομα με ατομικό ιστορικό διαφόρων αλλεργιών, οι 429 θεωρήθηκαν ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης και εμβολιάστηκαν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση για 2 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Ο ορισμός του αυξημένου κινδύνου καθορίστηκε με βάση λεπτομερή αξιολόγηση του ατομικού ιστορικού κάθε ασθενούς.

Ένα άτομο θεωρήθηκε ότι έχει υψηλό κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση εάν:

1) είχε ιστορικό προηγούμενης σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε φάρμακο ή εμβόλιο,

2) είχε πολλαπλές αλλεργίες σε φάρμακα,

3) είχε πολλαπλές αλλεργίες ή 4) παθήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των μαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην εμφάνιση αλλεργιών.

Από τους 429 συμμετέχοντες, οι 304 (70.9%) ήταν γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία όλων ήταν τα 52 έτη. Δε χορηγήθηκαν αντι-αλλεργικά φάρμακα πριν τον εμβολιασμό προληπτικά, όπως αντι-ισταμινικά. Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι 420 ασθενείς (97.9%) δεν εμφάνισαν καμία αλλεργική αντίδραση, 6 άτομα (1.4%) εμφάνισαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και 3 (0.7%) εμφάνισαν σοβαρή, αναφυλακτική αντίδραση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 218 από τους 429 ασθενείς έλαβαν 2η δόση εμβολίου. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 214 (98.2%) δεν εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ 4 (1.8%) εμφάνισαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση εμφάνισαν συχνότερα καθυστερημένες αντιδράσεις κνησμού και εξανθήματος συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές όσον αφορά στο προφίλ παρενεργειών συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Συμπερασματικά, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό με το BNT162b2 είναι υψηλότερη σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών στο παρελθόν που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ομάδα των ασθενών μπορεί να εμβολιαστεί σε κατάλληλες ιατρονοσηλευτικές υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας αναστρέψιμης αλλεργικής αντίδρασης.

Ανεμβολίαστοι: Τα νέα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Την ίδια ώρα, μεγάλο προβληματισμό έχει φέρει η μετάλλαξη Δέλτα η οποία δεν έχει επικρατήσει απλά αλλά έχει γίνει νέο κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού!

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό πλέον και στη χώρα μας, φαίνεται ότι διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η καταγραφή των νέων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν τη μετάλλαξη «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς (είτε εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι) αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Τα συχνότερα συμπτώματα που «φωτογραφίζουν» τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Επίμονος βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός/Δέκατα.

«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Από την άλλη, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη, ενώ η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».

Η ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Δέλτα» εξαρτάται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθενός αλλά και από το αν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και διαρκούν λιγότερο.