PLUS

Νέα έρευνα: Θα ζήσεις περισσότερα χρόνια αν ξυπνάς αυτήν την ώρα

Ύπνος: Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να βάλει για ύπνο τα «νυχτοπούλια». Δείτε τι ανακάλυψαν οι ερευνητές στο xristika.gr

Σύμφωνα με έρευνα της JAMA που δημοσιεύθηκε στους New York Times, όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ύπνο, και το ξύπνημα, 800.000 ανθρώπων. Οι μισοί από αυτούς είχαν σαν συνήθεια το πολύ πρωινό ξύπνημα, ενώ οι υπόλοιποι αγαπούσαν λίγο παραπάνω τη θαλπωρή του παπλώματος.

Από την ανάλυση των δεδομένων ανακάλυψαν ότι όσοι σηκωνόντουσαν νωρίς από το κρεβάτι εμφάνισαν 23% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν μόνο εμπειρικά δεδομένα που συσχέτιζαν τις συνήθειες του ύπνου με την κατάθλιψη.

Για παράδειγμα όσοι ξενυχτάνε έχουν την τάση να πίνουν, να καπνίζουν περισσότερο και να περνάνε πολλή ώρα μπροστά από μια οθόνη, ενώ οι πρωινοί τύποι είναι περισσότερο της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ξυπνούν πρωί, ζουν και περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το ακριβές σημείο το οποίο προσφέρει την καλύτερη προστασία απέναντι στην κατάθλιψη όμως δίνουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.

Όσο πιο κοντά στην ανατολή του Ήλιου είναι το ξύπνημα τόσο το καλύτερο. Παράλληλα μας προτρέπουν να προσπαθούμε να κλείσουμε ένα πλήρες οκτάωρο ύπνου πριν ξυπνήσουμε, αλλά να μην το υπερβούμε κιόλας.

Ύπνος: Τι είναι η υπναγωγική κατάσταση

Το blackout δημιουργικότητας είναι ο μεγαλύτερος φόβος όσων η δουλειά τους βασίζεται στην έμπνευση και την παραγωγή σκέψης. Αν είναι και δικός σου φόβος, θα θέλαμε να σε καθησυχάσουμε και να σε ενημερώσουμε ότι ακόμα και τα πιο λαμπρά μυαλά το παθαίνουν.

Αν ούτε αυτή η διαβεβαίωση δεν μπορεί να σε καθησυχάσει, έχουμε και το μυστικό των πιο δημιουργικών ανδρών που τους βοηθούσε να το ξεπεράσουν.

Κάθε φορά που ο Thomas Edison έβρισκε «τοίχο» και δεν μπορούσε να συνεχίσει μια ιδέα ή μια εφεύρεσή του, ακολουθούσε μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο. Καθόταν αναπαυτικά στην αγαπημένη του καρέκλα κρατώντας μια ατσάλινη μπάλα στο ένα χέρι και προσπαθούσε να κοιμηθεί.

Τη στιγμή που οι μύες του χαλάρωναν και ετοιμαζόταν να μπει σε κατάσταση βαθέος ύπνου, η μπάλα έπεφτε στο πάτωμα και ξυπνούσε από τον θόρυβο. Τότε ήταν και πάλι έτοιμος να επιστρέψει στο εργαστήριό του και τις εφευρέσεις του.

Αυτή η κατάσταση μεταξύ ξύπνιου και βαθέος ύπνου είναι γνωστή ως υπναγωγική κατάσταση και πάρα πολλά λαμπρά μυαλά των παρελθόντων ετών την εφάρμοζαν. Παρά το ότι ήταν αγαπημένη μέθοδος ακόμα και του Einstein κάθε φορά που ήθελε να στύψει το μυαλό του, δεν έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης.

Για τους περισσότερους η υπναγωγική κατάσταση συνδέεται με την πιο παραγωγική περίοδο σε παραισθήσεις και όνειρα τα οποία ξεχνάμε αν μπούμε στον βαθύ ύπνο. Η παραγωγή ονείρων συνδέεται με την υπερδιέγερση του εγκεφάλου η φαντασία του οποίο οργιάζει σε αυτό το στάδιο.

Ο καθένας το βιώνει διαφορετικά, άλλοι νιώθουν την παρουσία άλλων ανθρώπων στο δωμάτιο, άλλοι νιώθουν να πετάνε και άλλοι μπαίνουν σε μια κατάσταση νιρβάνας.

Το ινστιτούτο μελέτης εγκεφάλου του Παρισιού θελησε να ερευνήσει το φαινόμενο της υπναγωγικής κατάστασης και έκανε ένα πείραμα. Συγκέντρωσε 100 εθελοντές και τους ανέθεσε να λύσουν μια σειρά από μαθηματικά προβλήματα δίνοντας τους συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την επίλυσή τους.

Οι κατευθύνσεις που τους έδωσαν ήταν ελαφρά παραπλανητικές και τους απέκρυψαν ότι υπάρχει και μια πολύ πιο εύκολη λύση για κάθε ένα από αυτά.

Οι 16 από αυτούς γρήγορα ανακάλυψαν την εύκολη λύση. Τους υπόλοιπους τους έβαλαν σε μια καρέκλα να κρατούν ένα πλαστικό ποτήρι και να προσπαθήσουν να κοιμηθούν. Με το που έπεσε το ποτήρι από το χέρι τους, τους ζητήθηκε να αναφέρουν τι σκέφτηκαν όλο αυτό το διάστημα και να συνεχίσουν στην επίλυση των μαθηματικών προβλημάτων.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κατά το διάστημα της υπναγωγικής κατάστασης σκεφτόντουσαν διάφορα παράλογα πράγμα όπως άλογα που μιλάνε, αριθμούς που χορεύουν κλπ. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να βρουν την εύκολη λύση για την επίλυση των προβλημάτων. 15 δευτερόλεπτα σε αυτή την κατάσταση ήταν αρκετά για τους περισσότερους για να βρεθούν σε μια κατάσταση έκλαμψης ανάλογη με αυτή του Αρχιμήδη όταν φώναξε «Εύρηκα». Μια έκλαμψη η οποία δεν εμφανίστηκε σε όσους προσπέρασαν τη φάση και μπήκαν σε βαθύ ύπνο.

Αυτή είναι μόνο η πρώτη επιστημονική προσέγγιση του θέματος και σίγουρα θα μάθουμε πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται έρευνες για τα Αλφα και Δέλτα κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου και σύντομα θα ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά του ύπνου. Εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τότε. Ξέρουμε ήδη ότι ένας ολιγόλεπτος ύπνος το μεσημέρι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τη μέρα, αρκεί να μην το καταλάβει ο προϊστάμενός μας.

Ύπνος: Οι βλάβες που προκύπτουν αν κοιμόμαστε λιγότερες από έξι ώρες

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Telegraph, η Δρ Rebecca Robbins ανέλυσε γιατί ακόμα και μια ώρα ύπνου λιγότερη έχει μεγάλη διαφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μια ώρα μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι με πολύ μεγάλες συνέπειες. Κάθε φορά που αλλάζουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας κατά μία ώρα ή περοσσότερο, στέλνουμε μηνύματα στον εγκέφαλο ότι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε μια νέα ζώνη ώρας. Αυτό κάνει πιο δύσκολη την αμέσως επόμενη φορά που θα πέσουμε για ύπνο.

Επίσης ο ύπνος σχετίζεται με την απορρόφηση των τοξινών που εκλύει ο εγκεφαλός μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που «πειράζουμε» τον ύπνο μας, γίνεται πιο δύσκολη η διαχείριση αυτών των τοξινών. Αυτές οι τοξίνες συνδέονται ευθέως με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια και το Alzheimer.

Παράλληλα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ύπνος σχετίζεται ακόμα και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ειδικά με την αντιμετώπιση των ιών. Η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιογενείς λοιμώξεις, ακόμα και στον SARS-Cov-2. Στις ίδιες μελέτες έχει βρεθεί ότι ο καλός ύπνος βοηθά στην ταχύτερη παραγωγή αντισωμάτων όταν έχει προηγηθεί εμβολιασμός.

Δυστυχώς ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι διατηρούν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου λόγω των σύγχρονων ρυθμών της καθημερινότητας. Ακόμα και στην περίπτωση που εμείς δεν μπορούμε να έχουμε έναν σταθερό κύκλο, ας φροντίσουμε να τον έχουν τα παιδιά μας. Οι μικρές ηλικίες λόγω σχολείου είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν μια ρουτίνα ύπνου που θα τους βοηθήσει πάρα πολύ στην υγιή ανάπτυξη.

Για εμάς τους ενήλικες που δεν μπορούμε να πετύχουμε ένα γεμάτο οκτάωρο ύπνου, η Δρ Robbins προτείνει να εφαρμόσουμε κάτι πολύ σαν πρόταση, αλλά κομμάτι δύσκολο στην πράξη, να μην έχουμε τα μάτια μας στην οθόνη του κινητού μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.

Τα μάτια μας χρειάζονται μια μικρή αποχή από την μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών, των υπολογιστών και των tablet, πριν πέσουμε για ύπνο. Τουλάχιστον 20 λεπτά, αλλά αν γίνεται και λίγο περισσότερο, πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ξεκούραστα πριν τον ύπνο. Για να το κάνουμε πιο εύκολο μπορούμε να κάνουμε έναν ολιγόλεπτο διαλογισμό ή να διαβάσουμε κάτι που δεν εκπέμπει ακτινοβολία, όπως ένα τυπωμένο βιβλίο ή ακόμα κι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μέσω ενός ereader.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago