Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μπορείτε ακόμα να διεκδικήσετε voucher για να αντικαταστήσετε κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη. Τα νεότερα.
Συνεχείς είναι οι προσθήκες νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Μέχρι στιγμής, 230.000 ωφελούμενοι έχουν αλλάξει ψυγείο, κλιματιστικό ή καταψύκτη στο πλαίσιο της α’ φάσης του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, σύντομα θα προστεθούν επιπλέον 140.000 δικαιούχοι καθώς αποδεσμεύονται νέοι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα φτάσουν τους 370.000.
Πρόκειται για επιλαχόντες από όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι από υψηλότερα εισοδήματα.
Κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές. Υπενθυμίζεται πως μπορείτε να αλλάξετε μέχρι δύο κλιματιστικά, αλλά μόνο ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη.
Τα νέα SMS στους «τυχερούς» αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι
Οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.
Στην α’ φάση του προγράμματος εντάχθηκε σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων.
Σημειώνεται ότι η 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50%, αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000. Σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι πολλά voucher έμειναν αδιάθετα αν και εκδόθηκαν ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση του προγράμματος, καθώς χάθηκε η εποχικότητα για τα κλιματιστικά.
Αν και τα voucher που έχουν εκδοθεί είναι πολύ περισσότερα για τα κλιματιστικά με δεδομένο ότι ο κάθε δικαιούχους μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση έως και δύο κλιματιστικών ωστόσο η αγορά ψυγείων συγκέντρωσε μέχρι τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί περισσότερα voucher. Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία (έως 25 Νοεμβρίου) έχουν εκδοθεί 172.248 voucher για κλιματιστικά. Από αυτά έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 94.249. Τα voucher που έχουν εκδοθεί για την αντικατάσταση ψυγείων ανέρχονται σε 137.282 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπόρους 92.478. Τέλος, για τους καταψύκτες, κατηγορία που έχει και το μικρότερο ενδιαφέρον έχουν εκδοθεί 41.082 επιταγές και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 20.091.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πάει για Άνοιξη του 2023
Ολοένα και περισσότεροι εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους για να πάρουν την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Και παρότι τον χειμώνα τούτο θα είναι ακόμα πιο αναγκαία η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάει το πρόγραμμα για το 2023, και μάλιστα γύρω στην άνοιξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νεότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα είναι καλύτερα να ξεκινήσει αργότερα η επιδότηση, γιατί όπως υποστήριξε… τέτοιου είδους εργασίες γίνονται καλύτερα από τον Μάρτιο και μετά.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2022, όμως από καιρό το xristika.gr είχε αναφέρει πως ήταν εξαιρετικά πιθανό να έχει μεγάλη καθυστέρηση.
Η επιδότηση θα είναι από 800 μέχρι 1.000 ευρώ και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσω του gov.gr θα είναι στο μοντέλο του «Αλλάζω συσκευή». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους Taxisnet.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.
Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως και εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet, ενώ θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα κριτήρια για επιδότηση
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα υπέρ και τα κατά
Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα
- Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
- Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
- Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
- Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
- Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
- Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.
Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα
- Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
- Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
- Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
- Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
- Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
- Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
- Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.