Έρχεται νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για κλιματιστικό χωρίς αίτηση

Αλλάζω συσκευή: 200.000 νέα voucher για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών έρχονται σε λίγες μέρες. Πότε και τι θα μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι.

Νέα προαναγγελία για πολλές χιλιάδες νέους δικαιούχους εκπτωτικού voucher για να αλλάξετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές, μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή». Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τις αρχές του έτους, «τρέχει» ακόμα και νέοι δικαιούχοι, που δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση, θα μπορέσουν να αγοράσουν λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η επιταγή που θα λάβουν θα αφορά την αγορά κλιματιστικού. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα, κατά την υλοποίησή του, προέβλεπε επιδότηση για aircondition, καταψύκτη ή ψυγείο.

Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση που θα φτάνει μέχρι και το 50% θα σταλεί με SMS στους δικαιούχους μέσα στον Νοέμβριο, και ειδικότερα περίπου στα μέσα του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι – γενικότερα – οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να αντικαταστήσουν έως τρεις συσκευές, ενώ η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων, που διαμορφώνουν και το ύψος της έκπτωσης είναι οι εξής:

 • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
 • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
 • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
 • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Νέα επιδότηση συσκευών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα 200.000 νέα voucher θα προκύψουν χωρίς να χρειαστεί να κάνετε αίτηση στο gov.gr, καθώς, θα προκύψουν από τους επιλαχόντες που είναι στις λίστες όσων έχουν ήδη κάνει αίτηση από το καλοκαίρι.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

 • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
 • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
 • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
 • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Σε πόσο καιρό κάνετε απόσβεση

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χρονιά που η ακρίβεια στο ρεύμα χτυπά κόκκινο και Κυβέρνηση και πολίτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει και αυτό γιατί με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ τον χρόνο.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα υπέρ και τα κατά

Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα

 • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
 • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
 • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
 • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
 • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα

 • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
 • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
 • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
 • Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
 • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
 • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
 • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Κλιματιστικό ή σόμπα αλογόνου-χαλαζία; Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης

Αν δεν έχετε αποφασίσει τι να αγοράσετε δηλαδή κλιματιστικό ή σόμπα θα πρέπει να σκεφτείτε ποια είναι η συμφέρουσα λύση για σας αλλά και ποιο ταιριάζει στις ανάγκες του σπιτιού σας.

Το κλιματιστικό λόγω του ανεμιστήρα που διαθέτει, μπορεί να καλύψει περισσότερα τετραγωνικά και με καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας μέσα στον χώρο.

Από την άλλη, οι σόμπες χαλαζία ή αλογόνου είναι ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης καθώς το κόστος αγοράς δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το κόστος αγοράς του πετρελαίου.