Μυτιληναίος: Ο κορυφαίος επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνεργασία με τη Siemens Energy θα κατασκευάσουν ηλεκτρική μονάδα στην Πολωνία. Η «χρυσή» συμφωνία που πρόλαβε τον ανταγωνισμό. ΄Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz της Πολωνίας, αναλαμβάνουν η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξη (SES), σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy Global GmbH & Co. KG και τη Siemens Energy sp. z o.o..
Ειδικότερα, η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής (EPC) με την SPV CCGT Grudziądz Sp z o.o. (που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Energa S A, τμήμα του Ομίλου ORLEN) για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW, αποτελούμενου από έναν αεριοστρόβιλο και έναν ατμοστρόβιλο συμπύκνωσης, με χρήση κλειστής διάταξης ψυκτικού πύργου μηχανικής κυκλοφορίας και κατασκευή εγκατάστασης φυσικού αερίου στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνοδευτική υποδομή.
Ο σταθμός CCGT αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική εκμετάλλευση εντός 38 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο Κώστας Χωρινός, Διευθυντής Power, LNG/GAS, Industrial, T&D του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με την εταιρεία Siemens Energy, για ένα φιλόδοξο έργο στην Πολωνία, το οποίο θα ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, παρέχοντας σταθερότητα και ανεξαρτησία.
Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή υπερσύγχρονων CCGT, τόσο για τρίτους όσο και για την ίδια την Εταιρεία, βοηθώντας τις χώρες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προς ένα πιο «καθαρό» μέλλον.»
Ο Όμιλος Energa είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Πολωνίας και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Οι βασικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παραγωγή, διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, καθώς και την εμπορία φυσικού αερίου.
«Ο Όμιλος ORLEN χτίζει μία σύγχρονη ενεργειακή μονάδα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που θα αυξήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Πολωνίας.
Η ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παραγωγή από τις ίδιες πηγές του Ομίλου ORLEN, αποτελεί εγγύηση σταθερής και οικονομικής παραγωγής.
Στο Grudziądz, με τη συνεργασία διακεκριμένων εταίρων, θα κατασκευαστεί ένα συγχρονο CCGT, που θα συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο ORLEN», δήλωσε ο Daniel Obajtek, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PKN ORLEN – προσωρινά ως Πρόεδρος του διοικητικό συμβούλιο της Energa.
Το τίμημα για την MYTILINEOS ανέρχεται σε περίπου σε 202 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό έργο του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS στην Πολωνία, μετά από μακρά και επιτυχή σειρά κατασκευαστικών έργων, καθώς και έργων θερμικής ενέργειας στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Σε απόλυτο κυρίαρχο της ενεργειακής αγοράς έχει εξελιχθεί ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, καθώς η Mytilineos ήρθε σε «πράσινη» συμφωνία με τη ΔΕΗ. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Τα νέα δεδομένα για το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος και την ανάγκη για νέου είδους συμβάσεις αναδεικνύει η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιο Ελλάδος, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνολικά των σχέσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία.
Η Mytilineos ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας.
Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, κάτι που στη νέα εποχή δεν μπορεί, όμως, να το εξασφαλίζει αποκλειστικά η ΔΕΗ.
Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί -στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη- να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα για το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Η μεγάλη στροφή που κάνει η Mytilineos, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%, δείχνει το δρόμο για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.
Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, κάτι που αποτελεί μια τάση που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν στο σύνολό τους οι βιομηχανίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την Mytilineos. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μία εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”».
Κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Mytilineos, πραγματοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις της ΔΕΗ και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στα νέα συμβόλαια δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις συνέπειας και ότι η αύξηση που θα εφαρμοσθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων θα ανέρχεται περίπου στο 20%.
Επιδίωξη της ΔΕΗ είναι όλα τα τιμολόγια που θα συμφωνηθούν για τη διετία 2020-2021, να είναι τα τελευταία όπου οι ανταγωνιστικές χρεώσεις θα είναι σταθερές, κάτι που οδηγεί στο σύνολό της την ελληνική βιομηχανία στην ανάγκη να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Από το 2023, για όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις επιδιώξουν να συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ, οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες, σε σύνδεση με το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος.
Όπως ανακοίνωσε ήδη η Mytilineos, μονόδρομος και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες, μετά ο 2023 θα είναι να τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω «πράσινων» διμερών συμβολαίων που θα συνάπτουν με Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), και όχι από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος, όπως είναι η ΔΕΗ. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής τους, και να ελαττώσουν το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.
Ελπίδα αποτελούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας, ώστε σε μια 2ετία να έχει δημιουργηθεί ένας επαρκής αριθμός παραγωγών ΑΠΕ που θα μπορούν να προσφέρουν στη βιομηχανία πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…