Το μεγάλο κόλπο του Μυτιληναίου – Συμφώνησε με τη ΔΕΗ και παίρνει όλο το «χαρτί»

Ενέργεια: Σε απόλυτο κυρίαρχο της ενεργειακής αγοράς έχει εξελιχθεί ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, καθώς η Mytilineos ήρθε σε «πράσινη» συμφωνία με τη ΔΕΗ. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Τα νέα δεδομένα για το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος και την ανάγκη για νέου είδους συμβάσεις αναδεικνύει η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιο Ελλάδος, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνολικά των σχέσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία.

Η Mytilineos ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, κάτι που στη νέα εποχή δεν μπορεί, όμως, να το εξασφαλίζει αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί -στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη- να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα για το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Ενέργεια: H στροφή στην «πράσινη» ενέργεια

Η μεγάλη στροφή που κάνει η Mytilineos, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%, δείχνει το δρόμο για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.

Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, κάτι που αποτελεί μια τάση που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν στο σύνολό τους οι βιομηχανίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την Mytilineos. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μία εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”».

Κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Mytilineos, πραγματοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις της ΔΕΗ και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στα νέα συμβόλαια δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις συνέπειας και ότι η αύξηση που θα εφαρμοσθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων θα ανέρχεται περίπου στο 20%.

Επιδίωξη της ΔΕΗ είναι όλα τα τιμολόγια που θα συμφωνηθούν για τη διετία 2020-2021, να είναι τα τελευταία όπου οι ανταγωνιστικές χρεώσεις θα είναι σταθερές, κάτι που οδηγεί στο σύνολό της την ελληνική βιομηχανία στην ανάγκη να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Από το 2023, για όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις επιδιώξουν να συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ, οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες, σε σύνδεση με το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος.

Όπως ανακοίνωσε ήδη η Mytilineos, μονόδρομος και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες, μετά ο 2023 θα είναι να τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω «πράσινων» διμερών συμβολαίων που θα συνάπτουν με Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), και όχι από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος, όπως είναι η ΔΕΗ. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής τους, και να ελαττώσουν το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.

Ελπίδα αποτελούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας, ώστε σε μια 2ετία να έχει δημιουργηθεί ένας επαρκής αριθμός παραγωγών ΑΠΕ που θα μπορούν να προσφέρουν στη βιομηχανία πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ενέργεια: «Ντου» Ιταλών και Τσέχων

Την ίδια ώρα, σε πεδίο… μάχης έχει μετατραπεί το ενεργειακό στη χώρα μας καθώς εκτός από τους εγχώριους κολοσσούς, έρχονται και από την Ιταλία και την Τσεχία για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα των κερδών!

Την κυριότητα και τον απόλυτο έλεγχο όλων των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα αποκτήσει ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σημειώνεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% των Εταιριών Διανομής Αερίου της Αττικής και της ΔΕΔΑ (δίκτυα διανομής περιφέρειας), καθώς και το 51% της εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Το υπόλοιπο 49% που ανήκει στην Eni Gas θα αποκτηθεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου – και θα περιέλθει τελικά υπό τον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη της.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει αύριο και μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον δύο υποψήφιοι θα καταθέσουν πλήρεις φακέλους με εγγυητικές και προσφερόμενο οικονομικό τίμημα. Τα φαβορί είναι η ιταλική Italgas και η τσέχικη EPH.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Η τσέχικη EPH είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην κεντρική Ευρώπη.

Κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων, που εκτείνεται στους τομείς συνδυασμένης παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενέργεια: «Πόλεμος» Κινέζων – Ελλήνων για το ρεύμα στην Ελλάδα

Παράλληλα το μπάσιμο των Κινέζων στον τομέα της ενέργειας έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής… φιάσκο και είναι έτοιμοι να ζητήσουν τα ρέστα!

Χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του κινεζικού μονοπωλίου διανομής ρεύματος, State Grid, εξελίσσεται η επένδυση των 320 εκατ. ευρώ που έκαναν στα τέλη του 2016 στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιβολή πρωτοφανούς προστίμου 5 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια διπλωματική παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι οι αποδόσεις της επένδυσής τους για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αρχικούς υπολογισμούς, παρά το γεγονός ότι η επένδυση σε έναν μονοπωλιακό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θα έπρεπε να είναι μια τοποθέτηση χαμηλού κινδύνου.

Τη δυσφορία της State Grid για τις χαμηλές αποδόσεις και τις δυσάρεστες εκπλήξεις από τον ΑΔΜΗΕ αντανακλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος ουσιαστικά επέρριψε στη ΡΑΕ την ευθύνη για τα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως είπε, η ΡΑΕ στέρησε από τον ΑΔΜΗΕ συνολικά 10 εκατ. ευρώ από την φετινή κερδοφορία, καθώς με τις αποφάσεις της δεν θα επιτρέψει πλήρη ανάκτηση των τελών μεταφοράς ρεύματος για το 2021, ενώ επέβαλε και πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα με τη διασύνδεση της Πελοποννήσου (Δυτικός Διάδρομος).

Ο κ. Μανουσάκης, μάλιστα, επιτέθηκε στη ρυθμιστική αρχή με τρόπο που δεν συνηθίζεται από εποπτευόμενη εταιρεία, κατηγορώντας τη ΡΑΕ ότι λειτουργεί σαν Δημόσιο «παλαιάς κοπής» και αντιμετωπίζει τον ΑΔΜΗΕ σαν Δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε επενδυτές. Όπως τόνισε, από τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ εξαρτώνται οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του Δικτύου Μεταφοράς, ενώ «η ΡΑΕ λειτουργεί αργά, σαν να μην πειράζει πότε θα πάρουμε το έσοδο».

Το θέμα που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ένταση στη σχέση του ΑΔΜΗΕ με τη ΡΑΕ είναι το πρωτοφανές πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου. Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, η καθυστέρηση της λειτουργίας της διασύνδεσης αποδίδεται στις δικαστικές προσφυγές από μοναχές που ενοχλούνται αισθητικά από τους πυλώνες και είναι σφάλμα να επιβάλλονται κυρώσεις στον ΑΔΜΗΕ.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ τονίζεται ότι αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του στη ΡΑΕ για ακύρωση του προστίμου θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ μετά την επιβολή των κυρώσεων αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτη για εναλλακτική όδευση, η οποία όμως θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Η ΡΑΕ έχει αποφύγει να απαντήσει ως τώρα σε αυτές τις αιτιάσεις, αλλά πιθανότατα θα το κάνει τις επόμενες ημέρες. Η ρυθμιστική αρχή αποδίδει στον ΑΔΜΗΕ βαριές ευθύνες για την καθυστέρηση της διασύνδεσης της Πελοποννήσου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί κινδύνου ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και επειδή προκάλεσε τεράστια προβλήματα και στρεβλώσεις στη χρηματιστηριακή διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος, που άρχισε στα τέλη του 2020 με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Target Model.

Όπως διαπίστωσε κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς η ΡΑΕ, στις αρχές του χρόνου, προχωρώντας μάλιστα σε επιβολή περιορισμών στη διαμόρφωση των τιμών, το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η διασύνδεση δημιούργησε ένα κλειστό σύστημα στην Πελοπόννησο, όπου οι παραγωγικές μονάδες δεν μπορούσαν να διαθέτουν πλήρως την παραγωγή τους στο σύστημα και αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε παραγωγούς να ακολουθούν πρακτικές που στρέβλωσαν τη λειτουργία της αγοράς και προκάλεσαν μεγάλη διόγκωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως έχει τονίσει η ΡΑΕ, «αντικείμενο της απόφασης (σ.σ.: για την επιβολή προστίμου) αποτέλεσε η παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ».

Η ΡΑΕ τόνισε, μάλιστα, ότι οι περιορισμοί που επέβαλε στη διαμόρφωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης αποτελούν μόνο «το πρώτο μέτρο που έλαβε η Αρχή για την αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού». Απευθυνόμενη στον ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ τόνισε:

  • Προφανώς, η ρυθμιστική παρέμβαση δεν εξαντλείται στη λήψη της σχετικής Απόφασης. Στόχος της ΡΑΕ είναι η αντιμετώπιση των αιτιών (αλλά και των υπαιτίων) και η θεραπεία των ανεπαρκειών των αγορών.
  • Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ δια των Αποφάσεών της για το Έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο.