Ανησυχία: Αυτές τις ώρες αιχμής θα κόβεται το ρεύμα στην Ελλάδα

Διακοπές ρεύματος: Ανησυχία για τις ώρες αιχμής που θα κόβεται το ρεύμα στην Ελλάδα. Οι παράγοντες που κρίνουν το πώς θα κάνουμε χειμώνα φέτος. Νέα δήλωση Σκρέκα.

Και παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα έχουμε έκτακτες διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα λόγω ενεργειακής κρίσης, δύο είναι τα δεδομένα: Και η Ευρώπη έχει ζητήσει υποχρεωτική μείωση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κράτη-μέλη (με όποιο τρόπο κρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση) και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν συζητήσει το θέμα και έχουν καταλήξει για τα «πρακτικά» του ζητήματος.

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς ο καιρός «παγώνει» και μπαίνει ο χειμώνας που θα αυξήσει ραγδαία τη ζήτηση για ενέργεια, είτε λόγω του ότι νυχτώνει πιο νωρίς και χρειαζόμαστε φως, είτε γιατί απαιτούνται πολλές κιλοβατώρες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα για θέρμανση.

Εξάλλου, ήδη στην Ευρώπη, είτε υπάρχουν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, είτε οι επιχειρήσεις σβήνουν τα φώτα νωρίτερα για να γλιτώσουν ρεύμα.

Ωστόσο, για την Ελλάδα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και επίσημα ποιες είναι οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να εξοικονομήσουν 5% στο ηλεκτρικό ρεύμα και να ανάβουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε άλλες ώρες:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά

Διακοπές ρεύματος σε ώρες αιχμής: Τι λένε τα σενάρια

Για ακόμα μία φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε για το θέμα και απέκλεισε ξανά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για τα νοικοκυριά. Διαβεβαίωσε δε πως ότι δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Για παράδειγμα η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Total για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν έχουμε ολική διακοπή της ροής από αγωγούς από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε. Οι αντίστοιχες πρόνοιες που έχει πάρει η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη, νομίζω ότι μας παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια: Να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά, να πάμε σε αυτό που λένε δελτίο ρεύματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με μια πολιτική που θα προάγει την εξοικονόμηση, σε πολύ λογικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που θα δεχτούμε».

Και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για έξυπνες τακτικές που θα βοηθήσουν και το κράτος και τους πολίτες να ξοδεύουν λιγότερα και που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε και ενέργεια που έτσι κι αλλιώς είναι ζητούμενο. Δεν μιλάμε όμως ούτε για υποχρεωτικές διακοπές, ούτε για αναγκαστικές διακοπές. Είμαστε μακριά από εκεί και έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν -εκτός από τα σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στις εξής:

  • 09:00-10:00
  • 18:00-22:00

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης για 5 ώρες την ημέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, για «πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές, πιθανότητες» για διακοπές ρεύματος ή για παροχή ρεύματος με «δελτίο», ωστόσο, όπως είπε, τίποτα δεν αποκλείεται. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

Η ευρωπαϊκή απόφαση για το ρεύμα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.

Προειδοποιήσεις για 3ωρες διακοπές ρεύματος στη Βρετανία

Οι Βρετανοί καλούνται να προετοιμαστούν για τρίωρες διακοπές ρεύματος «από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.» αυτόν τον χειμώνα, είπε αξιωματούχος της εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου National Grid, με έδρα το Λονδίνο.

Προειδοποίησε τα νοικοκυριά να προετοιμαστούν για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο από την Ευρώπη, σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο».

«Μπορεί να έρθουν κρύες μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα»

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Πέντριγκριου είπε ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να εισαγάγει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διευκρινίζοντας ότι οι διακοπές ρεύματος θα συμβαίνουν σε «πραγματικά, πολύ κρύες ημέρες» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εάν η Βρετανία αποτύχει να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ενεργειακή Μετάβαση των Financial Times, ο Πέντιγκριου προειδοποίησε ότι οι βρετανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίοι παράγουν μεγάλο μέρος της ισχύος της χώρας, αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη καυσίμων.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, σε συνδυασμό με τις μικρές ταχύτητες ανέμου για τις ανεμογεννήτριες και τις χαμηλότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη, θα ασκούσε υπερβολική πίεση στο δίκτυο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστικές ελλείψεις ενέργειας, οδηγώντας σε συντονισμένες διακοπές ρεύματος.