«Βόμβα»: Μπαράζ λουκέτων σε πασίγνωστη αλυσίδα

Starbucks: Σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του CEO των Starbucks, ο οποίος αποκάλυψε πως μπαίνουν λουκέτα σε δεκάδες καταστήματα λόγω… ναρκωτικών! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Πριν από μερικές ημέρες η διάσημη αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks, ανακοίνωσε πως συνολικά, 16 καταστήματά της πρόκειται να… κατεβάσουν ρολά λόγω «σοβαρών ανησυχιών».

Σύμφωνα μάλιστα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής εταιρείας, Χάουαρντ Σουλτς, ο αριθμός των καταστημάτων που θα κλείσουν… αναμένεται να αυξηθεί αισθητά, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, πρόσφατα διέρρευσε βίντεο στο οποίο ο Σουλτς φαίνεται να μιλά στους εργαζομένους της εταιρείας λέγοντάς τους χαρακτηριστικά, «αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα καταστήματα που θα ακολουθήσουν».

Ο γίγαντας του καφέ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το BusinessInsider, πως σχεδιάζει να «βάλει λουκέτο» σε 16 καταστήματα τα οποία λειτουργούν σε πόλεις όπως, το Λος Άντζελες, το Σιάτλ καθώς και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, έως τα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενος «προκλητικά περιστατικά», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκωτικών και περιπτώσεων διαταραγμένων θαμώνων.

Starbucks: Η απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που τα δημιούργησε

Μετά από μόλις πέντε χρόνια στο τιμόνι των Starbucks αποσύρεται ο CEO, Κέβιν Τζόνσον.

Τα νέα έρχονται μετά από αναφορές ότι η κορυφαία ομάδα των Starbucks έλαβε τεράστια αύξηση μισθού πέρυσι, από 14,6 εκατομμύρια δολάρια σε 20,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Σουλτς θα επιστρέψει στην εταιρεία ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως επικεφαλής του γίγαντα του καφέ από το 1986 έως το 2000.

«Πριν από ένα χρόνο, είχα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι καθώς η παγκόσμια πανδημία πλησίαζε στο τέλος της, σκεφτόμουν να αποσυρθώ από τα Starbucks. Νιώθω ότι αυτό είναι ένα όμορφο τέλος για τα 13 χρόνια μου στην εταιρεία», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, ο οποίος διαθέτει περιουσία σχεδόν 90 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να αντέξει οικονομικά να συνταξιοδοτηθεί, αλλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα λάθος, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει συνδικαλιστικές πιέσεις από τους baristas της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αντικαταστάτης του, ο Σουλτς, ξεκίνησε στα Starbucks το 1982. Αργότερα έφυγε και άνοιξε το καφέ Il Giornale το οποίο συγχωνεύτηκε με τα Starbucks μερικά χρόνια αργότερα. Έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του ρόλου της αλυσίδας στην κοινωνία και επιτάχυνε την ανάπτυξη του γίγαντα καφέ. Σήμερα, τα Starbucks είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ παγκοσμίως και η αξία της εταιρείας ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δουλειά του Σουλτς με τον όμιλο καφέ τον βοήθησε να χτίσει περιουσία 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αποκάλυψε ότι θα λάβει συμβολικό μισθό 1 δολάριο με την επιστροφή του στην εταιρεία.

«Όταν αγαπάς κάτι, έχεις ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης να βοηθήσεις όταν σε καλούν», είπε ο Σουλτς.

Ο Τζόνσον εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2009 και ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου το 2017, αντικαθιστώντας τον Σουλτς. Θα παραμείνει ως ειδικός σύμβουλος της εταιρείας και του διοικητικού συμβουλίου της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Τζόνσον επαίνεσε την εταιρεία σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, λέγοντας ότι «τα Starbucks ήταν ένα δώρο στη ζωή μου», προσθέτοντας ότι «είναι γεμάτος ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον».

Starbucks: Το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της αλυσίδας καφέ

Το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της Starbucks δημιουργήθηκε στο Μπάφαλο, έπειτα από ψηφοφορία των υπαλλήλων της διεθνούς αλυσίδας καφέ και μετά από προσπάθειες διάρκειας ενός μήνα.

Όπως αναφέρει το CNBC, η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των εργαζομένων της Starbucks για συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κλάδο εστίασης στις ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στο καφέ της Elmwood Avenue αποφάσισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου με 19 ψήφους, έναντι 8 ψήφων κατά.

Μετά την είδηση αυτή, η μετοχή της Starbucks στην απογευματινή συνεδρίαση έχασε σχεδόν 1%.

Starbucks: Η ιστορία με το καρτέλ του καφέ

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς αλλά και με το λαθρεμπόριο του καφέ το οποίο… ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει το capital.gr.

«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.

Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), «οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.

«Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, «μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.

Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός;

Κατά τον κ. Μπενόπουλο, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.

Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, «με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε «η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.

Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.