Καφές

Καφές: Τον λατρεύουμε στην Ελλάδα και μας συντροφεύει παντού τα καλοκαίρια. Ο λόγος για τον φραπέ, ο οποίος ωστόσο μάλλον θα αποτελέσει μόνιμα παρελθόν! Δείτε στα xristika.gr τι έχει συμβεί…

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι εταιρείες επεξεργασίας, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, τα οποία οδήγησαν σε νέα αύξηση των τιμών εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξαγωγές.

Το Βιετνάμ είναι ο κύριος εξαγωγέας του καφέ robusta, του κόκκου που χρησιμοποιείται για στιγμιαίο καφέ, αλλά και για μερικά χαρμάνια εσπρέσο.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και η έλλειψη εμβολίων οδήγησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς ταξιδιών στις περιοχές παραγωγής.

Σύμφωνα με τους Financial Times το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης robusta έφτασε σε υψηλό 4ετίας στα 2.043 δολ. ανά τόνο. Ανάλογη είναι η πορεία για τον καφέ arabica o οποίος ανήλθε σε υψηλό 7ετίας, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία.

Ορισμένες εταιρείες, όπως η Starbucks, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου και δεν θα αισθάνονται πραγματικά τα αποτελέσματα του υψηλότερου κόστους στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες, όπως η JM Smucker, αύξησαν το κόστος λιανικής πώλησης, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους που συμπιέζονται από την αύξηση των τιμών του καφέ.

Αυξήσεις ανακοίνωσαν επίσης η γερμανική Tchibo και η ιαπωνική UCC Coffee.

Η JDE Peet’s και η Nestlé ανέφεραν ότι διαπραγματευόταν με τους λιανοπωλητές για το κόστος.

Καφές: Όταν τον πίνετε έτσι αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν ο καφές ή το τσάι σας είναι υπερβολικά ζεστά μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο
Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καφές: Εκτινάχθηκε η τιμή του – Πόσο θα τον πληρώνουμε

Την ίδια ώρα για ποιο λόγο αυξάνεται η τιμή του καφέ; Στα ύψη η τιμή της περίφημης ποικιλίας αράμπικα. Τι αναφέρει η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι τρεις λόγοι που φέρνουν αυξήσεις στην τιμή πώλησης – Ήδη ο καφές τύπου Αράμπικα έχει τη διπλάσια τιμή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι

Σημαντική αύξηση στην τιμή του καφέ αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες διεθνώς, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και το κόστος πώλησης του δημοφιλούς ροφήματος αλλά και σειράς άλλων αγαθών, όπως η ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το ψωμί.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον παγκόσμιο δείκτη τροφίμων, η αύξηση των ναύλων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς και ο καταστροφικός παγετός που έχει πλήξει τη Βραζιλία, φαίνεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ.

Ο παγετός στην κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ είναι ο χειρότερος που έχει σημειωθεί από το 1994 και έχει εκτινάξει την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, στην περιοχή με τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία είχε προηγηθεί ξηρασία, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 91 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις περιοχές που τα καφεόδεντρα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, η πλήρης αποκατάσταση δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και επτά χρόνια.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση αγαθών, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού πλοίων.

Το τελευταίο έχει προκαλέσει αύξηση στο κόστος μεταφοράς του καφέ σε Ευρώπη και Β. Αμερική, όπου ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.

Μάλιστα, ο καφές τύπου Αράμπικα έχει ήδη τη διπλάσια τιμή στην αγορά εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τον Απρίλιο κατά μέσο όρο αυξήθηκαν στην τιμή ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια), δηλαδή 8,1% περισσότερο σε σχέση με το 2020.

Καφές: Η «μαφία» που κινεί τα νήματα

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς αλλά και με το λαθρεμπόριο του καφέ το οποίο… ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει το capital.gr.

«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.

Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), «οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.

«Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, «μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.

Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός;

Κατά τον κ. Μπενόπουλο, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.

Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, «με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε «η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.

Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.