Mobilefees.gov.gr: Ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ο αριθμός των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών οι οποίοι έχουν υποβάλει με επιτυχία αίτημα για απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας στο mobilefees.gov.gr.
Συγκεκριμένα, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, ημέρα που η πλατφόρμα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία, 521.557 νέες και νέοι επωφελήθηκαν από την απαλλαγή των τελών. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας στις τηλεπικοινωνίες, όπως την εξήγγειλε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το mobilefees.gov.gr σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσω της πλατφόρμας, οι νέοι από 15 έως 29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.
Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή είναι απαραίτητη για την απαλλαγή του δικαιούχου από τα τέλη. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών.
Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet:
- είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών),
- είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17). Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Με την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης στο Μητρώο, ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται αυτόματα για την εφαρμογή της απαλλαγής κατά την έκδοση λογαριασμού ή την ανανέωση χρόνου ομιλίας, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.
Σε περίπτωση μεταφοράς του αριθμού σε άλλη εταιρεία (φορητότητα), ο νέος πάροχος ενημερώνεται αυτόματα μέσω του Μητρώου ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δικαιούται απαλλαγής. Τέλος, αυτόματα θα γίνεται και η διακοπή της απαλλαγής για δικαιούχους που συμπληρώνουν το 29ο έτος.
Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να καταχωρήσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να αιτηθεί απαλλαγή. Ανά πάσα στιγμή, ο δικαιούχος μπορεί να διαγράψει την αίτηση απαλλαγής σε έναν αριθμό και να την ενεργοποιήσει σε άλλον που έχει στην κατοχή του, εφόσον το επιθυμεί.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν περισσότερες από μία αιτήσεις σε περίπτωση που έχουν περισσότερους από έναν δικαιούχους υπό την επιμέλειά τους. Για την άμεση και πλήρη ενημέρωση του δικαιούχου, έχει προβλεφθεί η αποστολή SMS στον αριθμό κινητού που έχει δηλωθεί στο Μητρώο σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής επέλθει στην κατάσταση της αίτησής του, όπως για παράδειγμα απενεργοποίηση από τον ίδιο, απενεργοποίηση από πάροχο, φορητότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Άλλη μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγινε πράξη. Σε διάστημα μόλις ενός μηνός, πάνω από 500.000 νέες και νέοι, ηλικίας 15-29 ετών, έκαναν χρήση της δυνατότητας απαλλαγής τους από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Συνεχίζουμε να υπηρετούμε, με συνέπεια και προσήλωση, τον στρατηγικό μας στόχο για ελάφρυνση των πολιτών από τα φορολογικά βάρη, όπως σταθερά πράττουμε με δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε πολιτικές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, τοποθετώντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τη νέα γενιά».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Η κατάργηση των τελών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας για την ηλικιακή ομάδα από 15 έως 29 ετών συνιστά μια πράξη στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις νέες και τους νέους.
Είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες σχεδιασμένες στις ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας. Η σημαντική ανταπόκριση μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας. Μειώνουμε τα φορολογικά βάρη στοχευμένα, ώστε κάθε παρέμβασή μας να έχει προστιθέμενη αξία για τον πολίτη».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε: «Σταθερά προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας, υλοποιήσαμε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για απαλλαγή των νέων 15-29 ετών από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμη μία φορά τον κοινωνικό προσανατολισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μεγάλη αποδοχή από τους νέους, ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας για την απαλλαγή τελών, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα υλοποίησης τέτοιων στοχευμένων πρωτοβουλιών και μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας».
mobilefees.gov.gr: Αυτά είναι τα κινητά τηλέφωνα που δεν λειτουργούν πλέον
Τέλος εποχής για δεκάδες συσκευές έφερε η έλευση του 2022, καθώς οι εταιρείες τους δεν θα παρέχουν στους χρήστες ενημερώσεις ασφαλείας και λογισμικού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca, η οποία επικαλείται στοιχεία από τη Statista μία εταιρεία που ειδικεύεται στα δεδομένα της αγοράς και των καταναλωτών, οι χρήστες των smartphone παγκοσμίως είναι περισσότεροι από 6 δισ., δηλαδή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, οι κατασκευαστές συνεχίζουν να βελτιώνουν τις συσκευές τους με νέες εκδόσεις, μοντέλα και λειτουργίες.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλά τηλέφωνα Android και iOS (Apple) θα σταματήσουν να λειτουργούν από 1η Ιανουαρίου, καθώς δεν θα υπάρχουν οι ανάλογες ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας.
Τα μοντέλα Android που επηρεάζονται είναι αυτά που χρησιμοποιούν την έκδοση 2.3.7 του λειτουργικού συστήματος ή παλαιότερες εκδόσεις και είναι τα εξής παρακάτω:
Archos 53 Platinum.
HTC Desire 500.
Samsung Galaxy Trend Lite.
Samsung Galaxy Trend II.
Samsung Galaxy S3 mini.
Caterpillar Cat B15.
Sony Xperia M.
Wiko Cink Five.
Wiko Darknight.
Samsung Galaxy Xcover 2.
Huawei Ascend G740.
ZTE Grand S Flex.
Lenovo A820.
Huawei Ascend Mate.
ZTE V956.
UMi X2.
Huawei Ascend D2.
Samsung Galaxy Core.
Faea F1.
THL W8.
ZTE Grand X Quad v987.
ZTE Grand Memo.
Samsung Galaxy Ace 2.
LG Lucid 2.
LG Optimus F7.
LG Optimus L3 II Dual.
LG Optimus F5.
LG Optimus L5 II.
LG Optimus L5 II Dual.
LG Optimus L3 II.
LG Optimus L7 II Dual.
LG Optimus L7 II.
LG Optimus F6.
LG Enact.
LG Optimus L4 II Dual.
LG Optimus F3.
LG Optimus L4 II.
LG Optimus L2 II.
LG Optimus F3Q.
Η λίστα με τα iPhones:
iPhone 4 (8 GB).
iPhone 4S.
iPhone 4S (8 GB).
iPhone 5.
iPhone 5C.
Προς το παρόν, τα iPhone 6 και iPhone Plus θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και θα προστεθούν στην εν λόγω λίστα, όπως αναφέρει η Marca.
mobilefees.gov.gr: Νέος παίκτης στην αγορά
Οι ταχύτητες του ίντερνετ στην Ελλάδα είναι μια… πονεμένη ιστορία, ωστόσο το σκηνικό αλλάζει με τη νέα εταιρεία που έρχεται και δίνει απίστευτα νούμερα! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις
Μέσα στα επόμενα 24ώρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα “ξεκλειδώνει” την υπηρεσία δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα για την δημοσίευση της ΚΥΑ που έχει λάβει ήδη τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.
Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των “δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.
Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.
Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.
Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας επίγειος σταθμός ο οποίος θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Στην αρχή θα χρησιμοποιηθούν επίγειοι σταθμοί που ήδη έχει αναπτύξει η εταιρεία σε γειτονικές χώρες, αλλά στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναπτυχθεί επίγειος σταθμός και στην Ελλάδα, πιθανότατα εντός του 2022.
Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink “είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. “Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, ένα 3% με 5% συνολικά”.