Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα: Ανατροπή! Όλες οι αλλαγές που θα φέρει ο Μάρτιος

Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα: Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στην ΕΡΤ διευκρινίζοντας για την 10ετή παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη, η εγκύκλιος βάζει αρκετές παραμέτρους, αλλά μη νομίζει ο κόσμος ότι όλα τα χρέη αν έχει περάσει δεκαετία παραγράφονται», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση είναι θετική, αφορά κάποιες χιλιάδες πολίτες, αλλά δεν υπάρχει γενικός κανόνας, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, κάθε δανειολήπτης είναι μια εξατομικευμένη περίπτωση».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο είπε ότι:

Έως τις 15/3 θα καταβληθούν στις επικουρικές συντάξεις 100 ευρώ προκαταβολή αναδρομικά για κάθε μήνα που εκκρεμεί η πληρωμή επικουρικής σύνταξης σε όσους έχουν ήδη λάβει την κύρια σύνταξή τους και έχουν κάνει το σχετικό αίτημα πριν από τον Ιούνιο του 2022.

Τον Μάρτιο επίσης θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους συνταξιούχους λόγω προσωπικής διαφοράς δεν πήραν την γενική αύξηση από 1/1/23.

Για όσους παίρνουν μικτή σύνταξη έως 1.100 ευρώ θα είναι 300 ευρώ. Για όσους παίρνουν μικτή σύνταξη από 1.101 έως 1.600 ευρώ.

Υπάρχουν διάφορες κλίμακες συνταξιούχων που θα δουν κάποιο ποσό να τους καταβάλλεται, διευκρίνισε.

Έως το τέλος Φεβρουάριου κατατίθεται το σχετικό πόρισμα και έως τις 10 Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ελπίζουμε να φθάσει τα 800 ευρώ μικτά, είπε.

Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα: Ποιοι και πότε θα το λάβουν τα 200 ευρώ

Επίδομα 200 ευρώ: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ποιοι θα πάρουν αύξηση έως 200 ευρώ. Ανάλογη ΚΥΑ αναμένεται για τους απασχολούμενους στον χώρο της Υγείας, καθώς και για άλλες ειδικότητες άλλων υπουργείων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τους όρους για την χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, περιγράφει η ΚΥΑ που υπογράφουν οι κ.κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Πλεύρης και Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ισχύει αναδρομικά από 1.1.2023, το επίδομα ανά χώρο εργασίας, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, διαφοροποιείται ως εξής:

α) Κατηγορία πρώτη (Α’ ) σε €200.
β) Κατηγορία δεύτερη (Β’ ) σε €150.

Επίδομα 200 ευρώ: Κατάταξη δικαιούχων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

1. Στην κατηγορία Α’ περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

β) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα Εργάτη πυρόσβεσης Διάσωσης.

γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Κλείσιμο

2. Στην κατηγορία Β’ περιλαμβάνεται το προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, με βάση το Παράρτημα Β’ του π.δ. 85/2022 (Α’ 232) «Καθορισμός Προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (Α’ 232).

Το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις, τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.

Σε περίπτωση που ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν.3528/2007, και τα καθήκοντα αυτά δε δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος, το επίδομα παύει να καταβάλλεται, από την ανάληψη των νέων καθηκόντων.

Σε περίπτωση μείωσης των ωρών εργασίας το επίδομα συμπεριλαμβάνεται στην αναλογική μείωση των αποδοχών του υπαλλήλου σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις.

Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες.

Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα: Πότε θα δοθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2023

Νέο επίδομα έρχεται για χιλιάδες Έλληνες, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να το δώσει ως βοήθημα για το Πάσχα.

Ευάλωτες ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, αλλά και 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ θα λάβουν, όπως διαφαίνεται, το έκτακτο “δώρο Πάσχα” από τον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν μείνει εκτός των παροχών που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, είναι εκείνοι που δεν πήραν:

  • Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ
  • Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση – ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
  • Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • Το “δώρο” αναμένεται να πληρωθεί πριν το Πάσχα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.