Έκτακτο δώρο Πάσχα 2023: Πότε θα δοθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2023 – Ποιοι θα πάρουν 300 ευρώ

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2023: Νέο επίδομα έρχεται για χιλιάδες Έλληνες, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να το δώσει ως βοήθημα για το Πάσχα.

Ευάλωτες ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, αλλά και 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ θα λάβουν, όπως διαφαίνεται, το έκτακτο “δώρο Πάσχα” από τον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν μείνει εκτός των παροχών που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, είναι εκείνοι που δεν πήραν:

  • Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ
  • Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση – ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
  • Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • Το “δώρο” αναμένεται να πληρωθεί πριν το Πάσχα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το ποσό της επιταγής ακρίβειας θα ακολουθήσει τη φόρμουλα των Χριστουγέννων και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι αυξημένο προς τα 300 ευρώ.

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2023: Νέο επίδομα 400 ευρώ

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ, περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) και με την ολοκλήρωσή της, οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που διαμορφώνεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Συνολικά δηλαδή το επίδομα ανέρχεται στα 400 ευρώ!

Όσοι εργαζόμενοι έκαναν την αίτηση τους μέχρι χτες τα μεσάνυχτα θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων της Α’ φάσης και θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να επιλέξουν συγκεκριμένο προγράμματα κατάρτισης. Συγκεκριμένα όσοι προλάβουν να ενταχθούν στο Μητρώο της Α’ φάσης θα ξεκινήσουν άμεσα την επιλογή φορέα κατάρτισης (ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ GOLEARN).

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, άνοιξε η Β΄ φάση συμμετοχής και οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».

Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
  • Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης

Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Εάν δεν έχετε κάνει αίτηση για να μπείτε στο Μητρώο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε 

ΒΗΜΑ 1ο – ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο GoLearn ΕΔΩ

ΒΗΜΑ 2ο – Κάνετε αίτηση στο voucher.gov.gr για να μπείτε στο Μητρώο Ωφελουμένων 

ΒΗΜΑ 3ο – Μόλις συσταθεί το Μητρώο Ωφελουμένων, διαλέγετε GoLearn εφόσον είστε στην Αττική πάλι στο voucher.gov.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ GOLEARN 

(Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2023: Ρυθμίσεις… μόνο για συνεπείς

Εκτός από τους δικαιούχους που θα επιλεγούν με βάση τα στενά αυτά εισοδηματικά κριτήρια, άλλη μια κατηγορία ωφελουμένων αποτελούν και πολλές χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, «τα φέρνουν βόλτα» ακόμα και τώρα με τις πληρωμές των δόσεών τους.

Οι τράπεζες ανοίγουν παράθυρο και για επιμήκυνση χρέους με περισσότερες (έως 240) αλλά αισθητά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις -κοντά στο ισπανικό μοντέλο- ακόμα και σε όσους έχουν ήδη πετύχει άλλη ρύθμιση δανείου μέσω του Εξωδικαστικού, πριν αρχίσει το «ράλι» ανόδου στα επιτόκια.

Για πρώτη φορά έτσι οι τράπεζες προσφέρουν στήριξη και λύσεις σε δανειολήπτες που δεν έχουν αφήσει τα δάνειά τους να «κοκκινίσουν».

Απαράβατος κανόνας γι’ αυτά τα μέτρα στήριξης θα είναι να μην έχει καθυστερήσει καμία δόση πάνω από 90 ημέρες, το πολύ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα αρχίσουν πλέον όλο και περισσότερες να προσφέρουν, σε δάνεια με ελβετικό φράγκο.

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2023: Μάχη για επιτόκια και χρεώσεις

Αν και αυτά ήταν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δυσκολότερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στα άλλα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες.

Εκεί φαίνεται πως κρατούν πολύ μεγάλες αντιστάσεις, φτάνοντας μάλιστα κάποιοι στο σημείο, να πουν στον υπουργό (και όχι μόνο μία φορά μάλιστα) «καλύτερα να μας βάλετε έκτακτο φόρο στα κέρδη»!

Ειδικά για την αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και το «κούρεμα» στις προμήθειες επί των τραπεζικών συναλλαγών φαίνεται πως θα χρειαστεί δρόμος πολύς και θα περάσουν ακόμα και μήνες ίσως, για να φανεί κάποια αισθητή πρόοδος.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων και παλιών καταθέσεων κινείται στο 1/20 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό 9%-10% που «τρώει» το κεφάλαιο, τα επιτόκια απέχουν παρασάγγας από εκείνα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και στις χρεώσεις όμως οι ελληνικές τράπεζες απέχουν πολύ από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, για μεταφορά 4.000 ευρώ σε ξένη τράπεζα, μια ελληνική χρεώνει 29 ευρώ. Αλλά για να επιστρέψει το ίδιο ποσό στην ελληνική, η ξένη τράπεζα δεν χρεώνει απολύτως τίποτα!

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κρατήσει μηδενικές προμήθειες για πληρωμές μέσω IRIS, ωστόσο συνολικά από τις υπόλοιπες προμήθειες βγάζουν μεσοσταθμικά 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως από τις χρεώσεις στα εμβάσματα.

Χρεώσεις ισχύουν, επίσης, και για συναλλαγές σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας έως και 2,5 ευρώ, για πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας έως 50 λεπτά ή και 1 ευρώ, για ανανέωση χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει, ύψους 5 ή 6 ευρώ κ.λπ.