Μείωση ενοικίου 40%: Αναλυτικός οδηγός – Πώς θα την πάρετε

Μείωση ενοικίου 40%: Έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με τη μείωση κατά 40% των ενοικίων (επαγγελματικής και φοιτητικής στέγης, αλλά και κύριας κατοικίας), που αποφάσισε η κυβέρνηση ελέω υγειονομικής κρίσης, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Πιο αναλυτικά, σε μία προσπάθεια να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, από το ποιος είναι δικαιούχος της επίμαχης έκπτωσης, για πόσο διάστημα και με ποιον τρόπο μπορεί να τη διεκδικήσει, έως και τι πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ως… αντίμετρο για την απώλεια μέρους του εισοδήματός τους, η Ομοσπονδία σημειώνει τα εξής:

1 Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές;

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες δικαιούνται μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης. Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας δικαιούνται μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη. Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση στο φοιτητικό κεραμίδι προστέθηκε σε δεύτερη φάση από την κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία που έχουν αρκετές οικογένειες να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ενοίκια των παιδιών τους, που τον τελευταίο χρόνο έχουν «εκτοξευτεί». Για παράδειγμα, το κόστος για μία γκαρσονιέρα στη φοιτητούπολη Ζωγράφου θα πέσει από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ, ενώ εξίσου λογικές θα είναι οι τιμές και για τις γκαρσονιέρες, με το ενοίκιο να κυμαίνεται από 210 ευρώ έως και 270 ευρώ έναντι 450 ευρώ σήμερα.

2 Ποια μισθώματα αφορά η έκπτωση 40%;

Στα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά και σε εκείνα του Απριλίου για όσες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες. Υπογραμμίζεται πως στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από τον Μάρτιο με κρατική εντολή και έχει ήδη καταβληθεί το ενοίκιο, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% αυτού. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Απριλίου.

3 Τι ισχύει για συμμισθωτές και συζύγους;

Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Οταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμία μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο ζήτημα απασχόλησε και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), ο οποίος ζητούσε με επιστολή του προς την κυβέρνηση την άμεση άρση της «μεγάλης αυτής αδικίας».

4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε να είναι έγκυρη η άσκηση του δικαιώματος μείωσης;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην «ΕΡΓΑΝΗ» από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ορισμένες επαγγελματικές οργανώσεις έχουν δημοσιοποιήσει τη θέση ότι η σχετική διάταξη, που προβλέπει μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων των μελών τους, είναι διάταξη αμέσου εφαρμογής, δεν απαιτείται, δηλαδή, η έκδοση εφαρμοστικής ΚΥΑ και δεν απαιτείται η υποβολή οιασδήποτε δήλωσης του μισθωτή. Υποστηρίζουν εν ολίγοις, ενημερώνοντας τα μέλη τους, ότι δεν χρειάζεται να προηγηθεί σχετική δήλωση στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. «Σε περίπτωση μη υποβολής της επίμαχης δήλωσης, ωστόσο, είναι όλοι χαμένοι. Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα, γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης, χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις».

5 Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες;

Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται: τετράμηνη άτοκη αναστολή τρεχουσών οφειλών, μείωση 25% των τρεχουσών οφειλών Μαρτίου – μέχρι στιγμής, όμως, μόνον για όσους έχασαν ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις. «Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα ότι εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί, ήτοι ανάλογα με τα χαμένα ενοίκια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε:

Α) Να είναι αφορολόγητα όσα μισθώματα εισπραχθούν μειωμένα ή να αφαιρεθεί από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών.

Β) Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Μείωση ενοικίου 40%: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα στέγασης

Κανονικά την Πέμπτη 30 Απριλίου, θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, τα προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), το Επίδομα Ενοικίου, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η Σύνταξη και το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, το Επίδομα Ομογενών και το επίδομα γέννησης και το επίδομα παιδιού 2020.

Η πληρωμή μηνός Απριλίου 2020 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Μαρτίου 2020 και έχει εγκριθεί) του Επιδόματος Ενοικίου Στέγασης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου 2020 δηλαδή την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.

Η πληρωμή μηνός Απριλίου 2020 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Μαρτίου 2020 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου 2020 δηλαδή την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος 2020, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησής τους κατά ένα μήνα ακόμη χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδημα, ΚΕΑ, θα πληρωθούν όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Νωρίτερα, αναμένεται να πληρωθούν και οι συντάξεις του Μαΐου. Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020. Τέλος, για τις συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αν και η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι να πληρωθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου, εξετάζεται να καταβληθούν τελικά την Τετάρτη 29 Απριλίου γιατί την Πέμπτη 30 Απριλίου πληρώνονται τα επιδόματα.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα τέκνων Α21 β’ δόση 2020 πληρωμή: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα παιδιού (ΟΠΕΚΑ)

Επίδομα ενοικίου πληρωμή Απριλίου 2020: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα στέγασης (ΟΠΕΚΑ)

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020: Έκτακτο επίδομα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Πρωτομαγιά 2020: Τι γιορτάζουμε – Τι ισχύει φέτος μετά τη μεταφορά της