Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020: Έκτακτο επίδομα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020:  Τις λεπτομέρειες σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι  η στήριξη των πιο αδύναμων ενώ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Όπως είπε η οικογένεια που δικαιούται το επίδομα θα λάβει 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ το ανώτατο όριο είναι τα 300 ευρώ. Τα χρήματα θα καταβληθούν στα τέλη Μαΐου και θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το έκτακτο επίδομα αφορά 212.000 συμπολίτες μας. Η καταβολή θα γίνει εφάπαξ, ενώ τόνισε ότι αφορά και τις μονογονεϊκές οικογένειες και ξεκαθάρισε ότι θα χρήματα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται.

Η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα είναι η στήριξη της της οικογένειας, και όπως είπε «δεδομένου του δημοσιονομικού πλαισίου κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί το επίδομα και σε οικογένειες με προστατευόμενα μέλη.

«Διορθώνουμε λάθη και παραλήψεις κάθε ημέρα ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας και του δημοσιονομικού πλαισίου», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με την καταβολή του επιδόματος γέννας η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε όσες γυναίκες γέννησαν τον Απρίλιο θα πάρουν τα πρώτα 1000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που δήλωσαν την γέννηση.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020: Πληροφορίες για το ΚΕΑ

Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • α) την εισοδηματική ενίσχυση,
  • β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και
  • γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020: Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του ΚΕΑ

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να εκπληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται από την κινητή και ανίκητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα:

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία

Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2020: Συχνές ερωτήσεις για το ΚΕΑ

α) Μονογονεϊκή Οικογένεια

1. Όταν υπάρχει διαζευκτήριο και δίνεται η επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα, θεωρείται αυτό μονογονεϊκότητα ή πρέπει να έχει και τη γονική μέριμνα για το ΚΕΑ;

Θεωρείται μονογονεϊκότητα. Η γονική μέριμνα ασκείται αυτόματα και από τουςδύο γονείς, έκτος ειδικών περιπτώσεων, με τη γέννηση του παιδιού. Γι’ αυτό και για την αποδοχή της μονογονεϊκότητας είναι απαραίτητη η επιμέλεια(προσωρινή ή μόνιμη), η οποία ορίζεται με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Ισχύει η μονογονεϊκότητα για παιδιά που είναι άνω των 18 ετών και έχει η μητέρα την επιμέλεια ή όχι επειδή είναι ενήλικες;

Αν όλα τα τέκνα είναι ενήλικα, δεν ισχύει η μονογονεϊκότητα.

3. Κυρία διαζευγμένη με ένα ενήλικο και δύο ανήλικα τέκνα μπορεί να αιτηθεί ως μονογονεϊκή οικογένεια;

Ναι, μπορεί. Εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα ισχύει η μονογονεϊκότητα.

4. Γυναίκα έγγαμη, η οποία έχει τέκνα μη αναγνωρισμένα από το σύζυγο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονογονεϊκή.

Όχι, εφόσον είναι έγγαμη.

5. Πολίτης δηλώνει σε διάσταση προσκομίζοντας αίτηση διαζυγίου από το 2015. Έκτοτε δεν έχει κάνει κάποια άλλη νομική κίνηση, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Ο εν διάσταση σύζυγος της μένει από το 2011 στην Γερμανία. Δεν έχει κάποιο χαρτί σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών, παρά μόνο μια υπεύθυνη δήλωση από το σύζυγο. Μπορώ να την δηλώσω ότι είναι σε διάσταση αλλά και ως μονογονεϊκή;

Μπορείτε να τη δηλώσετε σε διάσταση, όχι όμως ως μονογονεϊκή εφόσον δεν ρυθμίζεται με κάποιο τρόπο η επιμέλεια.

6. Κυρία άγαμη είναι ζευγάρι με τον φιλοξενούμενό της και έχουν μαζί ένα παιδί. Επιτρέπεται να αιτηθεί ως μονογονεϊκή δεδομένου ότι μένει μαζί τους και ο σύντροφος
πατέρας του παιδιού;

Εφόσον και οι δυο γονείς μένουν μαζί δεν υφίσταται μονογονεϊκότητα.

7. Ισχύει ότι για τα εκτός γάμου αναγνωρισμένα τέκνα δεν απαιτείται δικαστική απόφαση που να εκχωρεί την επιμέλεια στην μητέρα και δεν πρέπει να ζητείται από τους Δήμους σαν επιπλέον δικαιολογητικό, προκειμένου να την εντάξουν στο ΚΕΑ σαν μονογονεϊκή οικογένεια (ακόμα και αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο στην οικογενειακή μερίδα του
πατέρα στο Δημοτολόγιο);.

Ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι δύο γονείς δεν μένουν μαζί.

8. Μονογονεϊκή οικογένεια φιλοξενείται από άτομο που πρόκειται να αιτηθεί για το ΚΕΑ. Πως θα δηλωθεί η μονογονεϊκότητα στην αίτηση;

Για να δηλωθεί στην αίτηση η μονογονεϊκότητα, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας. Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείτε να δηλώσετε τη μονογονεϊκότητα.

9. Μπορεί να θεωρηθεί μονογονέας η γιαγιά που έχει την οριστική επιμέλεια των εγγονιών της; Η επιμέλεια έχει αφαιρεθεί από τη μητέρα.

Σε αυτή την περίπτωση θα δηλώσετε τα τέκνα ως απροστάτευτα χωρίς να επιλέξετε τη μονογονεϊκότητα.

β) Νοικοκυριό με ανήλικα τέκνα

1. Θέλω να αιτηθώ για το ΚΕΑ. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσω προκειμένου να αποδείξω την φοίτηση των δύο ανήλικων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση;

Προκειμένου τα νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, να αιτηθούν για το ΚΕΑ, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής / φοίτησης στο σχολείο. Για κάθε επόμενη υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ενίσχυσης απαιτείται βεβαίωση φοίτησης των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι εν λόγω βεβαιώσεις αντλούνται ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Κ.Ε.Α. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σε περίπτωση αδυναμίας  άντλησης στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα, οι βεβαιώσεις δύναται
να παρέχονται από τον Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας.

2. Οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα προσκόμισε βεβαίωση φοίτησης των τέκνων εκ των οποίων το ένα φοιτά σε άλλο Δήμο (που δεν συνορεύει με αυτόν που διαμένουν οι γονείς)και διαμένει με συγγενικό πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται μια αίτηση για όλα τα μέλη;

Στη περίπτωση την οποία υπάρχει βεβαίωση φοίτησης σε άλλη περιοχή από την μόνιμη κατοικία της οικογένειας, τότε διαγράφουμε το τέκνο που φοιτά σε άλλη περιοχή από την αίτηση. Ολοκληρώνουμε την αίτηση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

γ) Σε διάσταση

Τι είδους αποδεικτικά χρειάζονται για τη τεκμηρίωση της διάστασης;

Ως δικαιολογητικά για τη διάσταση γίνονται δεκτά αίτηση διαζυγίου, αποδεικτικά ξεχωριστής κατοικίας (π.χ. διαφορετικά μισθωτήρια ή τίτλοι κτήσης) και λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομιστούν από τον αιτούντα σωρευτικά και θα πρέπει να αφορούν και στους δύο συζύγους. Στις περιπτώσεις που η διάσταση δεν δύναται να τεκμηριωθεί μέσω δικαιολογητικών, τότε προτείνεται διενέργεια κοινωνικής έρευνας, προκειμένου να βεβαιωθεί η πραγματική κατάσταση του νοικοκυριού.