Μηχανογραφικό 2024: Έφτασε η ώρα της υποβολής. Η προθεσμία, τα μυστικά και τι ισχύει με το Παράλληλο Μηχανογραφικό. Όλες οι πληροφορίες για τους υποψηφίους στο xristika.gr.
Ανοίγει από την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 και μέχρι τις 18 Ιουλίου, η πλατφόρμα υποβολής του Μηχανογραφικού 2024. Οι βαθμοί και στα ειδικά μαθήματα βγήκαν, ενώ οι βαθμολογίες «μαρτύρησαν» και τις νέες βάσεις για τη φετινή χρονιά, που φαίνεται ότι θα έχουν σημαντική πτώση.
Έτσι, πλέον, οι υποψήφιοι έχουν μια σαφή εικόνα για το ποιες σχολές μπορούν να δηλώσουν και ποιες είναι οι πιθανότητές τους να μπουν, ώστε να φτιάξουν ένα σωστό Μηχανογραφικό, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους.
Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της εφαρμογής υπολογισμού μορίων που είναι διαθέσιμη ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Πάντως, ένα από τα βασικά που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν στοχεύουν στα «μεγάλα» πανεπιστήμια και τις κορυφαίες σχολές, όμως Ιατρική, Πολυτεχνείο και άλλες, είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές επιλογές και με λιγότερα μόρια.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όλες τις επιλογές:
Μηχανογραφικό 2024: Σχολές με λίγα μόρια και μέλλον
Ακολουθούν ενδεικτικά 4 τμήματα με (σχετικά) χαμηλή βάση, των οποίων οι απόφοιτοι σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους βρίσκουν απασχόληση σχετική με τις σπουδές τους:
- Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (2ο, 3ο, 4ο) με βάση 8865 (2023)
- Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού (4ο) με βάση 8345 (2023)
- Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας (1ο) με βάση 17720 (2023). Η βάση φαίνεται υψηλή, ωστόσο έχουν υπολογιστεί και οι επιδόσεις σε δύο γλώσσες (ειδικά μαθήματα).
- Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής (2ο, 3ο) με 11325 (2023)
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις Βάσεις του 2023, οι σχολές που απαιτούσαν κάτω από 9.000 μόρια ήταν οι εξής:
Τα μυστικά για ένα σωστό μηχανογραφικό
Είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι να ερευνήσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν. Δεν αρκεί μόνο η κατάταξη με βάση τις βάσεις εισαγωγής· είναι σημαντικό να εξετάσουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τις ευκαιρίες εξειδίκευσης και επανειδίκευσης που προσφέρουν οι σχολές.
Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Λέλε, Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ είπε ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού εξαρτάται από τρεις βασικές παραμέτρους:
- Το αντικείμενο: Οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και στο οποίο έχουν κλίση.
- Οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια: Αυτά επηρεάζουν την κατάταξη των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο.
- Επιλογή τμήματος με προοπτικές: Η επιλογή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το αν το τμήμα ανοίγει δρόμους για διάφορα επαγγέλματα και ειδικεύσεις στο μέλλον.
Ο κ. Λέλες υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές τμημάτων από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και παγίδες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Για την αξιολόγηση μιας σχολής, ο κ. Λέλες προτείνει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
- Βάσεις εισαγωγής: Ένα ασφαλές μέτρο για την επιλογή της σχολής.
- Σύνδεση με την αγορά εργασίας: Πόσο καλά προετοιμάζει τους αποφοίτους για την επαγγελματική ζωή.
- Δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού: Ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγές.
- Μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα: Διαθεσιμότητα προγραμμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
- Ακαδημαϊκή επάρκεια των καθηγητών: Η ποιότητα και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού.
Μηχανογραφικό 2024: Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος
Όσον αφορά τις «σχολές του μέλλοντος», ο κ. Λέλες επισημαίνει ότι αυτές πρέπει να παρέχουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.
Χαρακτηριστικά αυτών των σχολών είναι:
- Διεπιστημονική/υβριδική προσέγγιση
- Έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες
- Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών
Πώς αξιολογούμε μία σχολή ή ένα τμήμα
Η κατάταξη των τμημάτων και των σχολών με βάση τις Βάσεις εισαγωγής είναι, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, ένας «ασφαλής τρόπος επιλογής», γιατί περιλαμβάνει τις απόψεις και τις επιλογές χιλιάδων υποψηφίων. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, μία ιστορική διερεύνηση των βάσεων αναδεικνύει και τη δυναμική εξέλιξη των τμημάτων και τη προοπτική τους για το μέλλον.
Ωστόσο, υπάρχουν δέκα παράγοντες, με βάση τους οποίους κάθε υποψήφιος μπορεί να αξιολογήσει αντικειμενικά και συνολικά τα τμήματα και τις σχολές, επισκεπτόμενος τις ιστοσελίδες τους.
- Σύγχρονο και επίκαιρο πρόγραμμα σπουδών με πολλαπλές κατευθύνσεις και διεπιστημονική προσέγγιση σπουδών.
- Αναγκαία εκπαιδευτικά εργαστήρια και ύπαρξη φροντιστηρίων και εργασιών σε μεγάλο πλήθος μαθημάτων.
- Σύνδεση με την αγορά εργασίας, δυνατότητα για επαγγελματική πιστοποίηση γνώσεων/δεξιοτήτων και οργανωμένη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις/οργανισμούς.
- Ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες φοιτητών (οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, φοιτητικοί σύλλογοι επιστημονικής επικέντρωσης, συμμετοχή και διακρίσεις φοιτητών σε διαγωνισμούς).
- Διεθνής δικτύωση/συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και οργανωμένο πρόγραμμα Erasmus για φοίτηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
- Λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων, ύπαρξη διδακτορικού προγράμματος και συμμετοχή σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.
- Οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα με καλές προοπτικές απασχόλησης.
- Ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών με δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και διεθνής αναγνώριση του έργου τους σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικούς συνδέσμους.
- Οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και επαγγελματικών εκδηλώσεων για τους φοιτητές και ερευνητές.
- Αξιολόγηση του τμήματος και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.
Βήμα-βήμα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Από την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου μία εβδομάδα για τη συμπλήρωση του ενώ η υποβολή και των δύο – Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. – θα γίνει σε μία φάση.
Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι εισέρχονται στην πλατφόρμα https://exams.it.minedu.gov.gr/ και ακολουθούν προσεκτικά τα βήματα για τη συμπλήρωση.
Συστήνεται η συμπλήρωση πρόχειρου μηχανογραφικού πριν την οριστική υποβολή, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να το μελετήσουν προσεκτικά και να προβούν σε τυχόν αλλαγές.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Το σύστημα, ωστόσο, θα τους ανοίξει μόνο τις σχολές όπου έχουν εξασφαλίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Αφού υπολογίσουν τα μόρια που βγάζουν, οι υποψήφιοι καλό είναι να καταγράψουν σε ένα χαρτί όλες τις σχολές, που τους ενδιαφέρουν, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους και ανεξάρτητα από τις βάσεις. Στη συνέχεια, μπορούν να σημειώσουν δίπλα σε κάθε σχολή τη βάση, που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος. Στο στάδιο αυτό, θα μπορούν να μεταφέρουν τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό.
Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, γίνεται η οριστικοποίηση και η υποβολή του, οπότε και δίνεται αυτόματα αριθμός πρωτοκόλλου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι αυτό το στάδιο, καθώς μετά την οριστική υποβολή του δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβολής. Να τονιστεί, πως επειδή η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική, μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κάνει οριστικοποίηση.
Όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, χρειάζεται να έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία προγενέστερη – ή μέχρι την ίδια – της ημερομηνίας υποβολής του Μηχανογραφικού. Αυτά θα κατατεθούν, στη συνέχεια, στη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή.