Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέα στοιχεία – Τι πληρώνουν φέτος οι Έλληνες – Αύξηση 8%

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία βγαίνουν από τα μέχρι στιγμής δεδομένα με την αυτόματη υποβολή των φετινών δηλώσεων. Όλες οι νέες πληροφορίες, η προθεσμία και η παράταση στο xristika.gr.

Ένας στους τρεις πολίτες από όσους έχουν καταθέσει φορολογικές δηλώσεις 2024, έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να καταβάλει φόρο 1.250 ευρώ.

Η υποβολή 1,4 εκατομμυρίων αυτόματων δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει εκτοξεύσει την ταχύτητα με την οποία υποβάλλονται στο σύστημα τα φετινά Ε1. Μέχρι στιγμής στο Taxisnet έχουν μπει 3.992.967 δηλώσεις σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 26 Ιουλίου 2024 και το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Όσοι εκ των 1.232.538 φορολογούμενων των οποίων οι δηλώσεις οριστικοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ πρέπει να διορθώσουν τη δήλωση τους θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως την 26η Ιουλίου.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά την λήξη της προθεσμίας της 26ης Ιουλίου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες φέτος

Συνολικά μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3.992.967, με τις μηδενικές να περιορίζονται και αντίθετα να αυξάνονται οι χρεωστικές δηλώσεις. Ειδικότερα:

 • Το 48,76% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.946.971.
 • Για το 21,59% των φορολογικών δηλώσεων  προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 286 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 862.081 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 246,9 εκατ. ευρώ.
 • Το 29,65% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.182.915 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,48 δις ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.251 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Στην περίπτωση που επιλέξουν την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το ποσό των 1.440 ευρώ υπολογίζεται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν τη δήλωση τους, κάτι που σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί θα έχει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν είναι σε λογικά επίπεδα, δηλαδή όσα πληρώνουν και οι μισθωτοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες φορολογούνται για τα εισοδήματα του 2023 με τεκμαρτό τρόπο ή διαφορετικά έχει καθορίσει ο νομοθέτης ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους.

Αυτόματη φορολογική δήλωση 2024 – Τα λάθη που κοστίζουν

Ψηφιακά στέλνει… το «ραβασάκι» η εφορία με τον φόρο που έχει προκύψει μετά από τον φορολογικό έλεγχο και τις διασταυρώσεις. Ήδη 1,3 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των δηλώσεών τους αφού για αυτούς έγινε προεκκαθάριση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων τους.

Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγξουν εξονυχιστικά την προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωσή τους.

Εφόσον δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή οριστικοποιήθηκε αυτόματα από την ΑΑΔΕ από την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Πλέον, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Το μήνυμα που εστάλη από την ΑΑΔΕ είναι το εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, υποχρεούστε να τροποποιήσετε ή/και να συμπληρώσετε τα ορθά στοιχεία και να υποβάλετε εσείς τη δήλωσή σας, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

 • μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση
 • από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για εσάς, θα ειδοποιηθείτε προκειμένου να επισκεφθείτε εκ νέου την εφαρμογή, να δείτε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική σας υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβείτε στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Ειδικότερα:

 • εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί είτε από εσάς είτε από την υπηρεσία μας, με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.
 • εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε.

Μπορείτε να δείτε και να ελέγξετε την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων της δήλωσής σας, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας « Έτος 2024», με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας.

Στην ίδια διαδρομή μπορείτε να δείτε τη φορολογική υποχρέωση που θα προσδιορισθεί με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέγοντας «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου» ή «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ» κατά περίπτωση.»

Πώς κάνετε φορολογική δήλωση 2024 χωρίς λογιστή

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε στο Taxisnet ή στο gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

 • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλω τη δήλωση.
 • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.