Μετακίνηση εκτός νομού: Τα κρούσματα στη χώρα μας πήρα πολύ απότομα την… ανηφόρα και φυσικά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το φετινό Πάσχα και για το αν θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε εκτός νομού.
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι, μέχρι προ ημερών, είχαν ξεκινήσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επιτραπούν εκ νέου οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ωστόσο, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου εξέφρασε, έμμεσα, την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως είναι δυνατές οι μετακινήσεις εκτός νομού ώστε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας». Η κυρία Κοτανίδου τόνισε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».
Βασικό κριτήριο για να δοθεί το «πράσινο φως» για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι ο δραστικός περιορισμός των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, απ’ όπου γίνεται η μεγαλύτερη έξοδος προς τα χωριά.
Η Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, αναγνωρίζοντας ότι «όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown». Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό». Παρά ταύτα, και ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020. «Δεν θα είναι όπως πέρυσι, που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Βαρόμετρο για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι και η πορεία των εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.
Μετακίνηση εκτός νομού: «Μην φέρνουμε και την καταστροφή»
Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι αλλά και οι γιατροί των ΜΕΘ δείχνουν δυο διαφορετικά πρόσωπα καθώς οι «φωνές» των μεν λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση εορτασμού του Πάσχα, οι δε πως χρειάζεται ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά.
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Καπραβέλου, Διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας για «σοκ και δέος» σε τυχόν πρόωρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι δηλώσεις του κ. Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη που ζήτησε να «μην φέρνουμε την καταστροφή».
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ… Οι υγειονομικοί δε θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Ζητήσαμε αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό λοκντάουν όπως η Αθήνα και Πάτρα πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη» είπε, τασσόμενος υπέρ αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με το ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» δήλωσε πάντως.
«Η κατάστασή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη (στις ΜΕΘ), επειδή βιώσαμε μια πολύ δύσκολη φάση, μετράμε πολύ τα λόγια μας. Η μάχη της πανδημίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία μας. Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο στο νοσοκομείο, η Β’ ΜΕΘ έχει δοθεί για άλλα περιστατικά» πρόσθεσε.
«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο, η μεγάλη αύξηση έξω θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως τόνισε, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο όχι τόσο σε μεγάλη ένταση όχι απόλυτα λοκντάουν χρειάζονται στοχευόμενα μετρά. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς».
«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Μετακίνηση εκτός νομού: Οι 8 εξαιρέσεις
Η Αττική βρίσκεται σε καθεστώς ολικού lockdown μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και φυσικά και η απαγόρευση εκτός νομού δεν είναι ελεύθερη.
Το αυστηρό lockdown περιλαμβάνει περιορισμό μετακίνησης από νομό σε νομό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς προβλέπονται 8 προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός του νομού.
Οι 8 προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:
- από και προς την εργασία
- για λόγους υγείας
- προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
- για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος
- ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
- για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων»
- για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
- προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων
Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
- υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές 21:00-5:00 και τα Σαββατοκύριακα 18:00-5:00.
- δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
- Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
- Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας, για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Για τους φοιτητές ισχύει η μετακίνηση από τον τόπο μόνιμης διαμονής στη σχολή, ενώ επιτρέπεται και η μετακίνηση για αγροτική συγκομιδή, με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.
- Για τις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.