Μεγάλη προσοχή: Σε ποια καταστήματα δεν ισχύει το περιθώριο 2 ωρών με τα SMS

SMS 13033: Το λιανεμπόριο άνοιξε ξανά, σκορπώντας χαμόγελα σε καταναλωτές και καταστηματάρχες, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη… παγίδα στο χρονικό περιθώριο των 2 ωρών που έχουμε στη διάθεσή μας για τα ψώνια μας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μπορούμε να μπαίνουμε ελεύθερα σε ένα κατάστημα αν και εφόσον υπάρχει ο χώρος για να μπούμε, όμως το δίωρο δεν είναι φιξ για συγκεκριμένα καταστήματα. Ποια είναι αυτά;

Δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο!

«Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους», προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

SMS 13033: Η απίστευτη γκάφα που δίνει τη δυνατότητα να κάθεστε έξω όσο θέλετε!

Μπορεί το SMS στο 13033 να είναι πλέον καθημερινότητα ωστόσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κάθονται έξω όσο… θέλουν! Δείτε τον τρόπο στο xristika.gr.

To…μυστικό αποκάλυψε, άθελά του, ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στον «αέρα» του OPEN καθώς κάλεσε τους πολίτες να μην σβήνουν το μήνυμα που στέλνουν για να κάθονται έξω όσο θέλουν!

Να θυμίσουμε πως αν κάποιος πολίτης στείλει τον κωδικό 2 στο 13033 για να μετακινηθεί σε κατάστημα, τότε έχει δυο ώρες στη διάθεσή του. Αν όμως το σβήσει και ξαναστείλει, αυτόματα διπλασιάζονται!

Τόνισε μάλιστα, πως κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό, θα χάνεται και μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο. «Πρέπει να δείξουμε όλοι την καλή πλευρά του εαυτού μας», σχολίασε.

SMS 13033: Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

SMS 13033: Τελικά μας παρακολουθούν τα sms;

Μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαψεύδουν με κάθε τρόπο πως διατηρείται αρχείο μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές.

«Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη.

Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».

Δείτε επίσης:

Σεισμός στην αγορά: «Tο μεγάλο μπαμ» – Εξέλιξη – «βόμβα» με τον Σκλαβενίτη

Η έκτακτη ανακοίνωση της Vodafone που τους τρέλανε όλους – Απίθανη προσφορά

«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr