Καταργούνται τα SMS στο 13033; Όλη η αλήθεια

SMS 13033: Το μήνυμα στο 13033 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και φαίνεται πως δεν θα το αποχωριστούμε πολύ σύντομα, καθώς η πανδημία στη χώρα μας επιμένει.

Όπως ξεκαθάρισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης για το αν εξετάζεται ο περιορισμός των sms με τα οποία γίνεται η μετακίνηση των πολιτών, διευκρίνισε πως «δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο».

Μετράμε αντίστροφα για την ανακοίνωση της νέας παράτασης του lockdown, την ώρα που το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά.

Το lockdown ήταν η λέξη που μας έμεινε περισσότερο από το 2020 και όλα δείχνουν ότι έχουμε μέλλον ακόμα μπροστά για την ξεφορτωθούμε το 2021.

Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δεν φαίνεται να υπάρχει η περίπτωση άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως είναι γνωστό, κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνονται οι ανακοινώσεις σχετικά με την άρση κάποιων μέτρων ή με την επιβολή κάποιων άλλων.

Στην συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε οτι τουλάχιστον το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και 10 μέρες, θα αρθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η επιτροπή ανάψει το πράσινο… φως, θα έχουμε την Δευτέρα άνοιγμα κάποιων καταστημάτων, είτε με την μέθοδο του click away, είτε με αυτή του click in shop.

Το αν αυτό θα αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα ή και αυτά της παροχής υπηρεσιών, είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί την Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το τί θα δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, την επόμενη Δευτέρα, στις 25 Ιανουαρίου μπορεί να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές των λυκείων και μία εβδομάδα μετά οι υπόλοιποι μαθητές.

Όσον αφορά τώρα το SMS στο 13030 και την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτά θα μείνουν στην ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα.

Θυμίζουμε ότι με την τελευταία απόφαση, αυτά ισχύουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση.

Σίγουρα θα είναι μίας εβδομάδας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι στις 25 Ιανουαρίου θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι.

Κάτι τέτοιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενδεχομένως να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, προς το παρόν συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

SMS 13033: Με αυτόν τον κωδικό θα πάτε στο σχολείο τα παιδιά σας

Το κουδούνι των σχολείων – δημοτικών και νηπιαγωγείων – ήχησε και πάλι από τη Δευτέρα (11/1), μετά την παύση της λειτουργίας τους, εδώ και δυο μήνες, λόγω του lockdown.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, τόσο για ειδικούς όσο και κυβέρνησης για το αυριανό άνοιγμα είναι ο συνωστισμός που πρέπει να αποφευχθεί από τους γονείς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε οι παραπάνω ώρες θα γίνονται τμηματικά.

Καθώς οι περιορισμοί του lockdown βρίσκονται σε εφαρμογή, αναφορικά με τις άσκοπες μετακινήσεις οι γονείς ή οι κηδεμόνες, θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να παραλαμβάνουν ή να πηγαίνουν τους μικρούς μαθητές στα μαθήματά τους.

Για αυτή την μετακίνηση, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να στέλνουν με SMS οι γονείς στο 13033 τον κωδικό «4».

SMS 13033: Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

SMS 13033: Τελικά μας παρακολουθούν τα sms;

Μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαψεύδουν με κάθε τρόπο πως διατηρείται αρχείο μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές.

«Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη.

Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Επιστροφή τεράστιων ποσών – Δείτε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε

Πανικός σε Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Μασούτη – Στην Ελλάδα τα «σούπερ μάρκετ των φτωχών»

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πότε «πέφτει» φέτος – Η ημερομηνία για Πάσχα και Αγίου Πνεύματος

Δεν ξανάγινε: Απίστευτη προσφορά της Cosmote – ΔΩΡΕΑΝ Cosmote TV σε όλους

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr