Μεγάλη προσοχή: Μην βάλετε ποτέ αυτά τα φαγητά στην κατάψυξη

Τρόφιμα: Γάλα, μαγιονέζα και όλες οι τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στην κατάψυξη. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην την πατήσετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το ψυγείο και η κατάψυξη είναι με διαφορά δύο από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Αποθηκεύουν καθημερινά όλα τα αγαπημένα μας τρόφιμα (και ροφήματα), και τα προφυλάσσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία κ.ο.κ.

Η αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο είναι εύκολη υπόθεση ωστόσο αυτό που αρκετές από εμάς αγνοούν είναι πως πολλά προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στην κατάψυξη.

Ο Palak Patel, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, αναφέρει στο marthastewart.com τον λόγο: «Δεν θα έχουν τα συστατικά την ίδια γεύση αν παραμείνει το προϊόν για καιρό στην κατάψυξη.

Τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν πρόκειται να είναι νόστιμα αν καταψυχθούν».

Ο σεφ τονίζει πως οποιοδήποτε φαγητό έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να τοποθετηθεί ξανά στην κατάψυξη για προληπτικούς λόγους αφού μπορεί να αναπτύξει μικρόβια και βακτήρια. Ας δούμε όμως μερικά από τα προϊόντα που δεν προορίζονται για διατήρηση στην κατάψυξη.

Τρόφιμα: Τα 10 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στην κατάψυξη

1) Γάλα

Τα δοχεία ή οι συσκευασίες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, με εξαίρεση το βούτυρο που μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια για έως και εννέα μήνες.

2) Μαγιονέζα

Η γεύση και η υφή της θα αλλοιωθούν αρκετά αν καταψυχθεί οπότε οι σεφ συνιστούν να την αποθηκεύεις στο ψυγείο.

3) Τυρί κρέμα

Δεν συνίσταται να το τοποθετείς στην κατάψυξη γιατί θα βγάλει υγρά και θα χαλάσει αισθητά η σύστασή του.

4) Αγγούρια

Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, η κατάψυξη τα καθιστά μη βρώσιμα.

5) Κολοκύθια

Τα κατεψυγμένα κολοκύθια έχουν παρασκευαστεί με ειδική επεξεργασία για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την υφή και τη γεύση τους. Καλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρέσκα κολοκύθια στην κατάψυξη.

6) Μαρούλι και λάχανο

Οι σεφ τονίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά ακατάλληλα για τοποθέτηση στην κατάψυξη.

To μυστικό για να διατηρήσεις περισσότερο καιρό το κρέας στην κατάψυξη

7) Ντομάτες

Σύμφωνα με τον Patel, η σάλτσα ντομάτας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στην κατάψυξη, καθώς έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και πουρέ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις φρέσκες ντομάτες αφού όταν καταψυχθούν θα αλλάξει η γεύση και η υφή τους.

8) Ψητές ή βραστές πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης θα παγώσουν τις πατάτες και είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν το σχήμα και τη σύστασή τους.

9) Μαγειρεμένα μακαρόνια

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταψύχεις γεύματα με μακαρόνια αφού δεν διατηρούν τη γεύση τους κατά την απόψυξη.

10) Τηγανητά φαγητά

Αν για παράδειγμα έφτιαξες σπιτικές κοτομπουκιές μη σκεφτείς να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη αφού θα μουλιάσουν και θα έχουν μια περίεργη γεύση κατά την απόψυξη.

Τρόφιμα: Ποια η επάρκεια στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις κάθε εβδομάδα είναι οι καταναλωτές, αλλά και οι επαγγελματίες με βάση τους τιμοκαταλόγους που παίρνουν από τους προμηθευτές τους.

Την ίδια ώρα, ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ελλείψεις σε βασικά είδη ανάγκης, ενώ από τις εφιαλτικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται για τα επόμενα χρόνια ακόμα και το δελτίο στο γάλα.

Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενεργώς μια τριετία με πενταετία. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων. Θα αγοράζουμε με το δελτίο γάλα; Θα συμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής Οικονομικών, Ξενοφών Βεργίνης.

Ήδη, έμποροι μιλούν για πρόβλημα στην αγορά, αφού θα πρέπει να κατοχυρώνουν βασικές πρώτες ύλες, όπως το γάλα, από τους προμηθευτές τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος ο ζαχαροπλάστης Μιχάλης Τσατσούλης, «θα πρέπει να έχω πάρει πρώτα τον προμηθευτή μου του γάλακτος, να έχω κατοχυρώσει σίγουρα 100 -200 λίτρα γάλακτος, φρέσκου γάλακτος, έτσι ώστε μετά να παραγγείλω και τις πρώτες ύλες για το παγωτό».

Τρόφιμα: 3 στους 4 κοιτούν μόνο τις τιμές και όχι την ποιότητα

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ μειώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν ενώ και οι έμποροι μιλούν για εβδομαδιαίες ανατιμήσεις.

«Οι ανατιμήσεις είναι εβδομάδα με τη βδομάδα. Ο κάθε προμηθευτής θα μας πει κάθε εβδομάδα που θα τον πάρουμε και άλλες τιμές, ανεβασμένες» εξηγεί ο κ. Τσατσούλης.

Η ακρίβεια «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού οι περισσότεροι κοιτούν τις τιμές στο ράφι και όχι την ποιότητα..

«3 στους 4 καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή. Η ενέργεια τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους το 17%», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης, Αντώνη Μακρή.

Τρόφιμα: Μας τελειώνουν! Νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά

Νέο κύμα ακρίβειας ξεκίνησε ήδη να χτυπά τους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου, με το χονδρικό εμπόριο να εκτιμά ότι ίσως να μην είναι και η τελευταία για το 2022. Οι εν λόγω ανατιμήσεις είναι σε όλο το φάσμα των προϊόντων και αφορά τόσο βασικά αγαθά, όσο και διαρκή.

Οι λιανέμποροι έχουν ήδη ενημερωθεί εδώ και καιρό για την πρόθεση της βιομηχανίας να προχωρήσει σε αυτές τις αυξήσεις και παρά τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν.

Από την δική της πλευρά η βιομηχανία εκτιμά ότι είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και έτσι αναγκάζεται να προχωρήσει με αυξήσεις, όχι στο σύνολο της επιβάρυνσης του κόστους, αλλά ενός μόνο μέρους.

Τρόφιμα: «Αναγκαίο κακό» αναφέρει η βιομηχανία

Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ένα μέρος της αύξησης του κόστους το παίρνουν πάνω τους οι βιομηχανίες περιορίζοντας τα κέρδη τους ή ακόμη και παράγοντας ζημιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν σηκώσουν το σύνολο.

Αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι αδύνατο για μία επιχείρηση, όσο και καλή διάθεση να έχει.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας επιχείρησης να προχωρεί σε αυξήσεις, αφού γνωρίζει εκ των υστέρων ότι θα έχει συνέπειες στην ζήτηση των προϊόντων τους και βέβαια μείωση των πωλήσεων, αλλά είναι αδύνατον να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Από την πλευρά του το λιανεμπόριο επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενες, αφού το κλίμα που έχει διαμορφωθεί οδηγούσε σε μία τέτοια εξέλιξη. Αναφέρουν πάντων ότι θα υπάρξει επίπτωση την κατανάλωση η οποία και θα μειωθεί, όχι τόσο στα βασικά αγαθά, αν και εκεί περιμένουν μονοψήφια μείωση σε όγκο, όσο στα διαρκή αγαθά.

Τρόφιμα: Μείωση στην κατανάλωση

Σημειώνουν επίσης ότι αποτελεί φυσική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού να μειώνει τις αγορές του, σε περιόδους κρίσεων. Και αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και ο άλλος ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μειώνει τις αγορές τους, κυρίως στα διαρκή αγαθά προκειμένου να κρατήσουν άμυνα.

Παράλληλα αυξήσεις αναμένονται και στις υπηρεσίες, με κομβικής σημασίας να θεωρούνται αυτές των ακτοπλοϊκών σε μία περίοδο που αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση.

Οι αυξήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες ή θα γίνουν από την 1η Ιούλιο θα είναι της τάξεως του 5% έως και 8%, απόρροια του αυξημένου κόστους των καυσίμων.

Να σημειωθεί ότι η νέα σημαντική αύξηση έρχεται να προστεθεί στις προγενέστερες αγγίζοντας συνολικά το 40% από την αρχή του έτους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει σε έναν βαθμό τις μετακινήσεις, κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών.

Τρόφιμα: Αποθηκεύστε! Έρχεται… τσουνάμι

Δραματικές εξελίξεις με τις τιμές τροφίμων. Γιατί το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκίνησε. Tα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων. Αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο πληθωρισμός, αναμφίβολα, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. Όλα γίνονται ακριβότερα και η αγοραστική μας δύναμη καθίσταται ολοένα και ασθενέστερη. Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα τρόφιμα μόλις τώρα άρχισαν να «καβαλούν» το κύμα των ανατιμήσεων.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στον κλάδο των τροφίμων εκτοξεύθηκε κατά 8,8%, ενώ στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης έφθασε στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στο 12,1%.

Αυτό δε, που προβληματίζει οικονομολόγους και αναλυτές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαΐου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, δεν λαμβάνουν υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής των αγροτών.

Σ’ αυτό το σημείο, όπως εύστοχα υπενθυμίζει το zerohedge, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες πληρώνουν τα έξοδά τους προκαταβολικά και αποζημιώνονται ορισμένους μήνες αργότερα, όταν πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επομένως, όλες οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μια μικρή χρονική… καθυστέρηση, καθώς ενσωματώνουν τις τιμές που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παραγωγή και όχι όταν διατέθηκε η σοδειά.

Αυτή η υστέρηση σίγουρα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αλλά σίγουρα όλα τα στοιχεία προμηνύουν ένα «τσουνάμι» στις τιμές τροφίμων σε βάθος 12 έως 18 μηνών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», αποτελώντας τα δύο μεγαλύτερα εισαγόμενα έξοδα για τους αγρότες, υπερβαίνοντας το 50% των συνολικών δαπανών.

Η τιμή των λιπασμάτων έχει -στην καλύτερη περίπτωση- τριπλασιαστεί, ενώ για ορισμένα προϊόντα έχει τετραπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία σπεύδει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, φορολογώντας τις εκπομπές μεθανίων από τα βοοειδή. Δηλαδή τα… «τοξικά αέρια» που απελευθερώνουν οι αγελάδες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, και ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών για τον αγροτικό κλάδο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σ’ αυτό» δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος, James Shaw.

Όμως, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης, πρόκειται για ακόμη έναν φόρο, ο οποίος αφορά τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας.

Όταν η χώρα της Ωκεανίας σταματήσει να εξαγάγει τους απαιτούμενους όγκους τροφίμων, αυτό γρήγορα θα «μεταφραστεί» σ’ ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, σ’ ένα πιο αδύναμο νόμισμα και σε μια έκρηξη τιμών σε οτιδήποτε δεν παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που περιλαμβάνει τον άνθρακα, το πετρέλαιο (όλοι οι αγρότες το χρησιμοποιούν) και τα λιπάσματα (επίσης όλοι οι αγρότες τα χρησιμοποιούν).

Έτσι, μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Νέα Ζηλανδία θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Κι αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Όχι ένα υποθετικό σενάριο.

Όταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανάλωσης… εντόμων, δεν το έκανε για να προωθήσει ένα νέο προϊόν. Το έκανε επειδή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η κατάρρευση της προσφοράς, όπως αποτυπώθηκε και στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οδηγεί σε υψηλότερα κόστη και επομένως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει φόρο 25% στα «απροσδόκητα κέρδη» των ενεργειακών εταιρειών, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 10ετιών.

Τρόφιμα: Μεγάλες ανατιμήσεις έως το τέλος Ιουλίου

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • ρύζι (5%-50%),
  • πανάκια καθαρισμού (5%-31%),
  • μαγιονέζα-κέτσαπ (17% έως 26%),
  • κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%),
  • χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%),
  • αλλαντικά (έως 17%),
  • συσκευασμένα γλυκά (16%),
  • ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%),
  • βρεφικές πάνες (έως 14%),
  • χαλβάς (12%),
  • κονσέρβες (έως 12%),
  • απορρυπαντικά (έως 12%),
  • είδη σφολιάτας (11%),
  • κρασί (έως 11%),
  • συμπυκνωμένος χυμός (10%),
  • γιαούρτια (έως 8%),
  • βούτυρο (έως 8%),
  • κρέατα (8%),
  • συσκευασμένες σαλάτες (7%),
  • γάλα εβαπορέ (6%),
  • αναψυκτικά (6%),
  • αλκοολούχα ποτά (6%),
  • ζωοτροφές (6%),
  • ελαιόλαδο (5%),
  • φρέσκο γάλα (5%),
  • σοκολάτες (5%),
  • βρεφικό γάλα (4%),
  • παγωτά (έως 4%)
  • μπάρες δημητριακών (4%)