ATM: Το μέλλον των συναλλαγών φέρνει η Eurobank καθώς πλέον αλλάζει ο τρόπος που χειριζόμασταν τα ΑΤΜ. Δείτε στο xristika.gr τι μας… περιμένει!
Την ανέπαφη χρήση κάρτας (contactless) στα ΑΤΜs καθώς και την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας, με τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας ψηφιακού πορτοφολιού μέσω του κινητού τηλεφώνου για εφαρμογές Android και Apple, εισάγει η Eurobank, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρεται σήμερα για τη χρήση των ΑΤΜs, καθώς αναβαθμίζεται και βελτιώνεται ο τρόπος λειτουργίας τους μέσω της νέας πρωτοποριακής πλατφόρμας λειτουργίας που εγκαθίσταται, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των χρηστών, είτε είναι πελάτες της Eurobank είτε πελάτες άλλων τραπεζών που χρησιμοποιούν το δίκτυο ATMs της Eurobank, εφόσον οι εκδότριες τράπεζες υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της νέας υπηρεσίας.
Η εγκατάσταση της νέας πλατφόρμας ξεκίνησε ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, σταδιακά, έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει αναβαθμιστεί το σύνολο του δικτύου.
Με τη νέα πλατφόρμα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε μια σειρά αναβαθμισμένων δυνατοτήτων και ειδικότερα:
Contactless χρήση κάρτας (ανέπαφη συναλλαγή) για πρώτη φορά σε ΑΤΜ ελληνικής τράπεζας, με την οποία αποτρέπεται η αυτόματη διακοπή της λειτουργίας του ATM σε περίπτωση βλάβης του καρταναγνώστη.
Εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας, μέσω του κινητού τηλεφώνου και τη χρήση της υπηρεσίας ψηφιακού πορτοφολιού. Δηλαδή, ο κάτοχος κάρτας Eurobank, εφόσον έχει ενεργοποιήσει την κάρτα του στην εφαρμογή Eurobank Wallet, του Eurobank Mobile App για τις συσκευές Android & Apple Pay για τις συσκευές ios, μπορεί να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές ανάληψης και ερώτησης υπολοίπου σε ΑΤΜ χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό του και όχι το φυσικό σώμα της κάρτας.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η συνολική συναλλακτική εμπειρία του χρήστη ΑΤΜ με μια σειρά ενεργειών, προς διευκόλυνση και ταχύτερη εξυπηρέτησή του.
Ενδεικτικές νέες λειτουργικότητες είναι:
Η δυνατότητα εμφάνισης ή απόκρυψης διαθέσιμου υπολοίπου στην οθόνη επιλογής λογαριασμού, καθώς και στις οθόνες επιλογής ποσού ανάληψης.
Η αναλυτική εμφάνιση των τελευταίων κινήσεων λογαριασμού και κάρτας (>10).
Η επιτάχυνση της συναλλαγής ανάληψης χρημάτων λόγω βελτιωμένου σχεδιασμού οθονών και παροχής ενός φιλικότερου προς τον χρήστη περιβάλλοντος κ.ά.
ATM: Έτσι κλέβουν το PIN της κάρτας μας
Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ένα video που δείχνει τον σοκαριστικό τρόπο με τον οποίον μας κλέβουν στα ΑΤΜ χωρίς να πάρουμε… χαμπάρι!
Το video έρχεται από την Αγγλία, όπου οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών όπου σε λίγα λεπτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά οι επιδέξιοι κακοποιοί καταφέρνουν να αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει και «υποψιάσει» τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.
Το κόλπο; Απλό!
Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να σηκώσει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του, παρακολουθώντας τον την ώρα που αυτός γράφει το pin του.
Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα.
Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη.
Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του εντός του μηχανήματος.
Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και το pin και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει.
Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.
ΑΤΜ: Βρήκαμε το πρώτο που σε πληρώνει στη χώρα μας!
Υπάρχουν μηχανήματα ATM που αντί να σου παίρνουν χρήματα, σου δίνουν; Και όμως, υπάρχουν! Μάλιστα, αυξάνονται συνεχώς δίνοντας τη δυνατότητα να πουλήσεις το παλιό σου κινητό και να πάρεις χρήματα μέσα σε μόλις 3 λεπτά. Όχι, δεν κάνουμε καθόλου πλάκα.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Και κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα καταλήγουν σε χωματερές στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει μόλυνση τόσο του αέρα, όσο και των υπόγειων υδάτων.
Επιπλέον, ακόμη περισσότερα είναι τα smartphones που παραμένουν ξεχασμένα σε συρτάρια του σπιτιού μας.
Το ζήτημα αυτό δεν είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, χάρη σε μία ιδέα του Φάνη Κουτουβέλη.
Ο Φάνης δημιούργησε έναν εξαιρετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο να ανακυκλώνει κανείς το smartphone του, προστατεύοντας το περιβάλλον, δίνοντας ξανά “ζωή” στη συσκευή και έχοντας και οικονομικό όφελος. Αυτός δεν είναι άλλος από την Green Panda, την καινοτόμα λύση μιας ομάδας Ελλήνων, την οποία αξιοποιούν ήδη χιλιάδες Αθηναίοι.
Τα Green Panda είναι τα πρώτα ΑΤΜ που αγοράζουν και ανακυκλώνουν επιτόπου το smartphone σου, με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το ΑΤΜ μιας τράπεζας. Απλά, αντί να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σου, καταθέτεις το παλιό σου smartphone και αυτό σε επιβραβεύει κατευθείαν για την αξία του. Είναι γρήγορο, απλό και, πάνω απ’ όλα, ασφαλές.
«Έχουμε δημιουργήσει μία τεχνολογία, με την οποία όταν ο χρήστης τοποθετήσει το κινητό του στο Green Panda μηχάνημα αυτό αναγνωρίζει αυτόματα το μοντέλο και την κατάσταση της συσκευής.
Εάν δηλαδή έχει φθορές ή δεν λειτουργεί σωστά, την παλαιότητά του κοκ. Έτσι, το ΑΤΜ μπορεί να του δώσει άμεσα προσφορά, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί με άμεση κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του ή να πάρει τη συσκευή πίσω», αναφέρει.
Όπως οι περισσότερες startup ιδέες, έτσι και αυτή έχει μία μικρή, απλή καθημερινή ιστορία από πίσω.
«Η αφορμή ήταν μία επίσκεψη στους γονείς μου. Κάποια στιγμή, ήρθε η μητέρα μου κρατώντας ένα κουτί με όλα τα παλιά κινητά τηλέφωνα της οικογένειας και μου ζήτησε “να τα ξεφορτωθώ”, γιατί πλέον έπιαναν πολύ χώρο. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω online τις επιλογές μου.
Βρήκα λοιπόν κάποια σημεία για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών γενικά. Αυτά τα σημεία ήταν λίγα και δεν έδιναν καμία αξία για τις συσκευές. Κάπως έτσι άρχισα να αναζητώ τις επιλογές που υπήρχαν σε άλλες χώρες.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνειδητοποίησα πόσα, κυριολεκτικά, δισεκατομμύρια κινητά υπάρχουν σε “ακινησία” στα συρτάρια μας. Αυτό ήταν το ξεκίνημα για να ασχοληθώ με την άμεση ανακύκλωση μεταχειρισμένων κινητών, παρέχοντας ταυτόχρονα και κάποιο ανταποδοτικό όφελος για τον καταναλωτή», σημειώνει ο Φάνης Κουτουβέλης.
«Όλοι μας όταν αγοράζουμε ένα καινούριο smartphone δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το παλιό μας.
Ειδικά στην περίπτωση που η συσκευή έχει σπάσει ή δεν λειτουργεί σωστά, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2 δισ. smartphones ξεχασμένα στα συρτάρια των καταναλωτών και παραμένουν εκεί. Το νούμερο είναι τεράστιο. Πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν αξία, την οποία οι κάτοχοί τους δεν εκμεταλλεύονται και τη χάνουν κάθε μέρα που περνάει!
Εμείς θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτές τις συσκευές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να καρπωθούν αυτή την αξία, ανακυκλώνοντας τη συσκευή τους.
Μέσα σε μερικά λεπτά έχεις “ξεφορτωθεί” μία παλιά σου συσκευή, έχεις κερδίσει από το αντίτιμό της και έχεις συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς να χρειαστεί να βάλεις κάποια αγγελία, να κάνεις αναζητήσεις σε fora, να κάνεις συναντήσεις, διαπραγματεύσεις τιμής κλπ.
Είναι μία πολύ εύκολη και απλή διαδικασία», υποστηρίζει ο κ. Κουτουβέλης.