Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ανακοινώθηκε πολλούς μήνες πριν για εξοικονόμηση και ενεργειακή αναβάθμιση. Και ενώ ακόμα η επιδότηση αναμένεται, οι τιμές ανεβαίνουν.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών που έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να πάρουν την επιδότηση αντικατάστασης και να βάλουν ηλιακό θερμοσίφωνα, όμως το πρόγραμμα πάει από μήνα σε μήνα με συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές.
Αρχικά ήταν να «τρέξει» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, μετά πήγαμε για Μάρτιο και πλέον αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Στόχος του προγράμματος «Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα ήταν, μεταξύ άλλων, και η ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών με μια γενναία επιδότηση που θα φτάνει ακόμα και τα 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μπαταρίας.
Όμως, όσο ο καιρός περνάει και όσο φτάνει η περίοδος που «γίνονται αυτές οι εργασίες» με καλύτερο καιρό -όπως είχε πει και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας την αναβολή- τόσο αυξάνονται οι τιμές και πιθανότατα θα απορροφηθεί ένα «γενναίο» μέρος της επιδότησης.
Όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, τον τελευταίο χρόνο έχουν ανέβει οι τιμές των υλικών των ηλιακών θερμοσιφώνων κατά 20-25%, επομένως η αύξηση αυτή έχει περάσει και στο κόστος της αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα.
Καθυστερεί η αίτηση για ηλιακό θερμοσίφωνα στο gov.gr
Εδώ και πολλούς μήνες έχει προαναγγελθεί το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Αρχικά, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα «έτρεχε» μέχρι το τέλος του 2022, όμως αρκετά νωρίς, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ανακοινώσει ότι πάει για την Άνοιξη. Είχε αιτιολογήσει μάλιστα τότε την ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «τέτοιες εργασίες κάνουμε με καλό καιρό».
Και ενώ οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι αρχές Μαρτίου να μπουν στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους, τα πράγματα άλλαξαν ξανά, και φαίνεται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα, με αρχές Απριλίου.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» είχε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ
Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ποιον να επιλέξετε
Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.
Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας:
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας:
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
- στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
Μπόιλερ και θερμοσίφωνας – Οι διαφορές
Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό είδος λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο οποίος και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά συνήθως είναι αναμμένος μόνο για 30-40 λεπτά μέσα στη μέρα.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης πολύ διαδεδομένοι στην ηλιόλουστη χώρα μας, διότι, παρά τα αρχικά μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για την εγκατάσταση, τροφοδοτούνται μονάχα με το φως του ηλίου και άρα δεν καταναλώνουν ρεύμα ή κάποιο καύσιμο.
Μια τρίτη επιλογή, η οποία τα τελευταία χρόνια προτιμάται από όλο και περισσότερα νοικοκυριά είναι το μπόιλερ λεβητοστασίου, το οποίο τοποθετείται συνήθως κοντά στο λεβητοστάσιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό που κυκλοφορεί ούτως ή άλλως στις σωληνώσεις όταν έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ.
Φυσικά, σε πολλά σπίτια το νερό μπορεί να ζεσταθεί και από το λέβητα του καλοριφέρ και από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάποιες φορές υπάρχει και ηλιακός θερμοσίφωνας. Στην πρώτη περίπτωση καλείται μπόιλερ διπλής και στη δεύτερη μπόιλερ τριπλής ενέργειας.