Ηλιακός θερμοσίφωνας με κρατική επιδότηση: Αναλυτικός οδηγός για τα 1.000 ευρώ

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση στο gov.gr για επιδότηση που φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι, τα ποσά, τα «μυστικά» και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κοντά στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα όπου θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα οι δυνητικοί δικαιούχοι του voucher. Οι επιταγές θα είναι στα 800 με 1.000 ευρώ και οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να κάνουν μια εξαιρετικά -μακροπρόθεσμα- συμφέρουσα επένδυση για την κατοικία τους.

Μάλιστα, επειδή οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν συγκεκριμένη ημερομηνία, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεκινήσει η διαδικασία κοντά την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε νέες δηλώσεις για το πρόγραμμα αλλά και για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που επίσης συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός:

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων. Το ένα αφορά επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταικών με μπαταρίες σε στέγες νοικοκυριών, επαγγελματικών χώρων και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες».

Και πρόσθεσε σχετικά με την επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες:

«Θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 22023, να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια».

Υπενθυμίζεται πως στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσα λίτρα θα επιλέξετε

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας:

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας:

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

  • στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
  • στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Οικιακό φωτοβολταϊκό: Ποιες επιλογές έχετε

Σήμερα υπάρχουν δύο μοντέλα ενίσχυσης των οικιακών φωτοβολταϊκών. Το πρώτο είναι η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και το άλλο είναι το πρόγραμμα στεγών (έως 6 kWp) σε σπίτια με την προϋπόθεση να πωλείται το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας έναντι 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης θα χρειαστούν 90-100 τ.μ. ασκίαστου μέρους για ένα σύστημα 3KW. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός νοικοκυριού που υπολογίζεται σε 4.250KW ετησίως θα χρειαστεί και το αντίστοιχο σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ένα σύστημα 3KW είναι ικανοποιητικό.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Οι τιμές μετά την επιδότηση – Παραδείγματα

Το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 7KW κυμαίνεται μεταξύ 1.200-8.400 ευρώ, ενώ μετά την επιδότηση (60%) ενός συστήματος 720- 5.040 ευρώ. Να σημειωθεί πως για ένα σύστημα 6KW μαζί με μπαταρία το όφελος ενός νοικοκυριού μετά την επιδότηση θα αγγίξει τα 1.400 ευρώ.

Να αναφερθεί πως ένα νοικοκυριό με κατανάλωση ετήσια 4.250 κιλοβατώρες πληρώνει μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος τουλάχιστον 640 ευρώ. Επομένως για ένα σύστημα 3KW η απόσβεση γίνεται σε 4-5 χρόνια. Βέβαια ο χρόνος απόσβεσης αποτελεί συνάρτηση του προσανατολισμού της επιφάνειας που έχει εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό αλλά και σε σχέση με το συνολικό κόστος της εγκατάστασης.

Πόσο κοστίζει το φωτοβολταϊκό – Τιμές αναλυτικά

Φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ με μπαταρία

Στο πρώτο παράδειγμα, ενός νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση 4.500 kWh, του αρκεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 5 kWh. Ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης είναι τα 12.000 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%) χωρίς επιδότηση, έναντι 6.000 ευρώ, με επιδότηση. Το κέρδος στην 25ετία διαμορφώνεται σε 10.350 ευρώ χωρίς επιδότηση και σκαρφαλώνει στα 17.550 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται στα 14,6 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει επιδότηση, πέφτει στα 7,2 χρόνια.

Φωτοβολταϊκό 5 κιλοβάτ με μπαταρία

Έστω ότι οι ανάγκες του νοικοκυριού είναι μεγαλύτερες, για παράδειγμα 7.500 kWh το χρόνο και απαιτούν φωτοβολταϊκό των 5 kW (με μπαταρία χωρητικότητας, επίσης 5 kWh). Τότε, το ενδεικτικό κόστος της επένδυσης ανεβαίνει ελαφρώς στα 14.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση και στα 7.000 ευρώ, με επιδότηση. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα αποκομίσει στη 25ετία ένα κέρδος περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση), έναντι 38.800 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 8,8 και στα 4,4 έτη αντίστοιχα.

Φωτοβολταϊκό 7 κιλοβάτ με μπαταρία

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα νοικοκυριό με πολύ μεγάλη ετήσια κατανάλωση, της τάξης των 10.000 kWh (833 kWh το μήνα). Για να καλύψει τις ανάγκες του χρειάζεται σύστημα 7 kW και μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh. Εντελώς ενδεικτικά, το κόστος αγοράς του συστήματος, χωρίς επιδότηση, υπολογίζεται στα 17.500 ευρώ, όταν μετά από επιδότηση, πέφτει στα 8.750 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία, χωρίς επιδότηση, διαμορφώνεται στα 48.650 ευρώ, ενώ με επιδότηση ανεβαίνει κοντά στα 60.000 ευρώ. Τα 7,5 και τα 3,5 χρόνια είναι αντίστοιχα οι χρόνοι αποπληρωμής.

Έχει σημασία να έχουμε πάντα υπόψη ότι σε όλα τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με τη καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος).

Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης συμβάλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες).

Εννοείται ότι η αποθήκευση παρέχει ακόμη ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.