«Μαύρος» Σεπτέμβριος – Τι θα πληρώσουμε στην Εφορία

Εφορία: Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέσα στο Σεπτέμβριο, όχι μια φορά αλλά… πολλές! Δείτε στο xristika.gr τι θα πληρώσουμε…

Μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν πολλές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Αναλυτικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου μήνα να πληρωθούν πολλές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου μήνα είναι οι εξής:

 • Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες 2 από τις 8 μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
 • ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
 • Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 που αφορά τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.
 • Μηνιαίο «ραντεβού»: Επίσης, μηνιαίο ραντεβού με την εφορία έχουν όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους -ληξιπρόθεσμες και μη- στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο συνεχείς δόσεις.

Συμπερασματικά, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν αρκετοί που θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε πολλές και μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καταβάλουν και τις ασφαλιστικές τους οφειλές ή τη μηνιαία δόση εάν έχουν εντάξει τα χρέη τους στην πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 12 μηνιαίων δόσεων.

Το στοίχημα για την πορεία των εσόδων είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ζητούμενο πόσοι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές της υποχρεώσεις, με τις εμπρόθεσμες πληρωμές να ξεπερνούν το 90%. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου είναι ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς, μάλιστα, να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του αριθμού των δόσεων, καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή των 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5% που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου και αφορά τα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 για όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προ- κύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Εφορία: Σε ποιους σβήνει πρόστιμα

Την ίδια ώρα, σε μια απόφαση που δεν περίμενε κανείς προχωρά η Εφορία, η οποία θα διαγράψει χιλιάδες πρόστιμα! Διαβάστε στο xristika.gr ποιοι είναι οι… υπερτυχεροί!

Ακυρώνονται πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από 1/1/2020 και αφορούν στην υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα.

Η εφορία «σβήνει» πρόστιμα που δέχθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, τις γνωστές και ως ΜΥΦ. Πρόκειται για πρόστιμα εκπροθέσμου υποβολής δηλώσεων από το 2015 και μετά παρότι το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε πως θα έδινε παράταση.

Άφησε όμως τελικά ακάλυπτους τους φορολογούμενους με συνέπεια να τους επιβληθούν μαζικά πρόστιμα, τα οποια τώρα όμως θα σβηστούν «οίκοθεν» και αναδρομικά, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τα ημερολογιακά έτη 2015, 2016 και 2017, θεωρείται ως μία δήλωση, η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών. Για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών καταστάσεων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών καταστάσεων, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.

Εφορία: Ποια πρόστιμα ακυρώνονται

Παράλληλα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από 1-1-2020 και έως τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης και αφορούν στην υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, ακυρώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της εν λόγω Δ.Ο.Υ., από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας υποδοχής.

Κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων, o Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη επιβολής προστίμου ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα ως άνω πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, εκδίδοντας σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια κατόπιν απόρριψης της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής του και αποστέλλει σχετική ενημέρωση στη θυρίδα του στην προσωποποιημένη πληροφόρηση περί της ακύρωσης του προστίμου. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.

Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο, έλυσε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμα για το έτος 2014, παρά τη σιωπηρή προθεσμία που είχε δώσει τότε το υπουργείο.

Μάλιστα ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Εφορία: Πώς το κράτος έχασε εκατομμύρια από αετονύχηδες

Ενώ μια απίστευτη κομπίνα είχαν στήσει επιτήδειοι με ψεύτικα ΑΦΜ καταφέρνοντας να αρπάξουν από το Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ! Διαβάστε στο xristika.gr τι συνέβη…

Η ενίσχυση των ειδικών ελέγχων σε μεγάλες και «έξυπνες» υποθέσεις φοροδιαφυγής φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς διαπιστώνονται συνεχώς νέα κρούσματα.

Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό της παραβατικότητας στις συγκεκριμένες υποθέσεις, που ερευνά η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) ξεπερνά και το 80%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 100 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη 96 έρευνες.

Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 86 ΑΦΜ (16 τον Ιανουάριο και 21 τον Φεβρουάριο, 24 τον Μάρτιο, 11 τον Απρίλιο και 14 τον Μάιο), φυσικών προσώπων και εταιρειών, ως «εξαφανισμένων εμπόρων».

Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 16,94 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ποσοστό της παραβατικότητας, ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 86%. Από τις 100 υποθέσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στο πεντάμηνο, διαπιστώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις στις 86 και απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ.

Τόσο τα κρούσματα όσο και οι έλεγχοι «τρέχουν» ταχύτερα φέτος σε σχέση με πέρυσι και το 2019. Το 2020 ολοκληρώθηκαν 207 έλεγχοι και 164 το 2019, ενώ αντίστοιχα απενεργοποιήθηκαν 144 και 116 ΑΦΜ, ενώ μόνο στο φετινό πεντάμηνο ολοκληρώθηκαν 100 έλεγχοι και απενεργοποιήθηκαν 86 ΑΦΜ.

Οι «εξαφανισμένοι έμποροι», αποτελούν ειδικό στόχο της ΑΑΔΕ, καθώς πριν εξαφανιστούν έχουν ήδη καταφέρει να φεσώσουν Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Η συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

 • Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη
 • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
 • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
 • Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν το ΑΦΜ τους, δεν μπορούν:

 • να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
 • να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
 • να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
 • να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
 • να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
 • να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
 • να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
 • να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9),
 • δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
 • να λάβουν φορολογική ενημερότητα
 • να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
 • να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Εφορία: «Καμπάνες» για τη φοροδιαφυγή

Και ενώ κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να κλέψουν εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του κράτους, έρχεται η απόφαση για αυστηροποίηση των ποινών σε όσους πιαστούν να φοροδιαφεύγουν.

Την επιβολή εξοντωτικών ποινών σε επιχειρηματίες που διαπράττουν φοροδιαφυγή, με «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 3 χρόνια και πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ προβλέπει νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης, 26 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα περισσότερα «λουκέτα» επιβάλλονται σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα συνεργεία εφοριακών, που έχουν μετακομίσει στα νησιά και σε ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, είναι εφοδιασμένοι με τις νέες οδηγίες.

Είναι αρκετή η μη έκδοση 10 αποδείξεων ή η μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης για συναλλαγή άνω των 500 ευρώ, για να κατεβάσει ρολά μια επιχείρηση για 48 ώρες ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα κλείνει για 4 ή και 10 μέρες.

Με την απόφαση αποσαφηνίζεται το πλαίσιο που ισχύει για τις ποινές της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής, την υποτροπή, τις τυχόν επιθέσεις κατά εφοριακών και τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος και για την οποία συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:

 • Άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
 • Αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
 • Αμελλητί για δέκα (10) ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β΄, διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για σαράντα οκτώ (48) ώρες, προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημέρας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο σχετικός χρόνος λήξης του. Δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει άμεσα.

Στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για ενενήντα έξι (96) ώρες ή για δέκα (10) ημέρες, η αναστολή λειτουργίας στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να αρχίσει πριν από την πάροδο δύο (2) τουλάχιστον ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης αναστολής λειτουργίας και της έγγραφης ειδοποίησης για το χρόνο εκτέλεσης αυτής.